Armoedebeleid

Helaas zijn er steeds meer mensen in Nederland en ook in Losser die op of onder de armoedegrens moeten leven. De gemeente Losser heeft besloten om actief de armoede te gaan bestrijden, waarbij het vooral belangrijk is dat inwoners makkelijker toegang krijgen tot hulp. Het nieuwe beleid is net dit najaar vastgelegd na overleg met met diverse maatschappelijke organisaties, de gemeenteraad en gesprekken met inwoners uit de vijf kerkdorpen.

In de gemeente Losser zijn ongeveer 500 huishoudens die een inkomen hebben dat rond de armoedegrens ligt. Het nieuwe beleid is erop gericht om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen in een armoedesituatie terecht komen. Als dat dan toch gebeurt, dan moeten ze makkelijk de weg weten te vinden naar de diverse organisaties die hen kunnen helpen met advies, materiele - en financiële steun.

Ook moeten ze eenvoudiger toegang krijgen tot de (financiële) regelingen en andere ondersteuningsmogelijkheden die er zijn. In de praktijk blijkt dat mensen beschikbare hulp onnodig laten liggen. De gemeente Losser stelt jaarlijks bijna 500.000 euro beschikbaar ter bestrijding van armoede.

Blijven meedoen is belangrijk

Het gaat erom de financiële situatie van mensen te verbeteren. De gemeente ondersteunt daarin en daarnaast zijn er veel particuliere initiatieven zoals de Stichting Leergeld, de Voedselbank en de Stichting Leergang Losser. Ook is het de bedoeling dat mensen meer gaan deelnemen aan maatschappelijke activiteiten. Daarmee voorkom je dat mensen in een sociaal isolement raken en hun problemen alleen maar groter worden.
De sociale teams spelen een grote rol bij het op tijd signaleren van financiële problemen.

Stichting Leergeld ondersteunt kinderen tot 18 jaar

De Stichting Leergeld zet zich in om, met financiële steun van de gemeente, kinderen tot 18 jaar te helpen om zo sociale uitsluiting te voorkomen. Er is nu ook in Losser een ‘kindpakket’ (in ontwikkeling) zoals dat ook al elders in Nederland wordt toegepast.

Stichting Leergeld Losser

Telefonisch spreekuur maandag en woensdag van 09.00-12.00 uur
Tel: 06-38727631
Email: [email protected]
http://www.leergeld.nl/losser

Inkomensgrens verhoogd

Om meer gezinnen in aanmerking te laten komen voor kortingsregelingen (voor volwassenen) en bijzondere bijstand is de inkomens grens opgetrokken naar 110 % van het sociaal minimum. Daarmee komen meer huishoudens in aanmerking voor ondersteuning.

Aanvragen bijzondere bijstand

Meer informatie over het aanvragen van bijzondere bijstand en de kortingsregeling voor volwassenen is te vinden op de site www.losser.nl of bij de Afdeling Werk Inkomen en Zorg, team Werk en Inkomen, Telefoon: 053-5377300 (op werkdagen tussen 9.00 en 10.00 uur)
Email: [email protected]

_BT Clear

Financieel - Formulierenspreekuur

Samen met Humanitas Thuisadministratie bieden de Sociaal Teams hulp aan inwoners van Losser, die vragen hebben over financiën en administratieve zaken. Ook bieden zij tijdens dit spreekuur hulp aan bij het invullen van formulieren. Inwoners worden geholpen bij:

• het op orde brengen van de administratie
• hulp met het lezen van post
• ondersteuning bij het invullen van formulieren
• hulp bij vragen over financiën

Contactgegevens

De Muchte
Vlasakker 2, Losser
Tel: 053-5369400
Wekelijks spreekuur: dinsdag van 13.00 tot 15.00 uur

Het Kulturhus
Prins Hendrikstraat 1, Overdinkel
Tel: 053-5361850
tWekelijks spreekuur: woensdag van 10.00 tot 12.00 uur

Inwoners van Beuningen en de Lutte kunnen contact opnemen met Sociaal Team Losser: 053 5369416.
Algemeen e-mailadres: [email protected]

_BT Clear