Participatieraad

Vanaf 2015 heeft de gemeente Losser een Participatieraad. Door de installering van de Participatieraad zijn de voormalige Cliënten- en Wmo-raad komen te vervallen.  De Participatieraad vertegenwoordigt de belangen van inwoners van de gemeente Losser op het gebied van werk en inkomen, zorg, welzijn, sport en cultuur. De raad heeft als taak het College van B&W gevraagd en ongevraagd te informeren en te adviseren, ontwikkelingen te signaleren over alle zaken die van belang zijn voor de burgers van Losser op het terrein van de Participatiewet, Wmo, Jeugdwet, Sport en cultuur. Zo heeft de Participatieraad een directe inbreng in het beleid van de gemeente. De Participatieraad is onafhankelijk en bestaat uit vrijwilligers die affiniteit hebben met bovengenoemde onderwerpen.  Heeft uzelf suggesties over hoe zaken anders geregeld moeten worden neem dan contact op met de Participatieraad. Voor individuele klachten, bezwaarschriften en wettelijke voorschriften heeft de Participatieraad geen adviesbevoegdheid.

Het eerste jaar heeft de vormgeving en verdere inrichting en uitwerking van de Participatieraad centraal gestaan. Naast veel communiceren en organiseren met diverse partijen heeft de raad het afgelopen jaar formeel de volgende adviezen gegeven: Verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2016, Wijziging Inkomenstoeslag en Wijziging afstemmingsverordening in verband met de Wet taaleis.

Contactgegevens

Participatieraad Losser
Plechelmusstraat 14
7587 AM De Lutte
Email: [email protected]

_BT Clear

Het college van Losser heeft dit jaar een plan van aanpak “Activering en Participatie” vastgesteld. Met het plan wil het college mensen met een uitkering in het kader van de participatiewet bewegen om mee te doen met de maatschappij. Het gaat om de groep mensen die op dit moment een uitkering hebben en waarvan ook niet verwacht wordt dat zij binnen een jaar een betaalde baan kunnen vinden. De gemeente Losser vindt het belangrijk dat iedereen met een uitkering zoveel mogelijk mee doet met de maatschappij. Veel mensen kunnen een steentje bijdragen, gericht op het vergroten van hun eigen welzijn en het welzijn van anderen. Dat kan bereikt worden via educatie, vrijwilligerswerk, mantelzorg, dagbesteding, zorg of een andere tegenprestatie. Bij het organiseren van een activiteit of tegenprestatie houdt de gemeente rekening met de persoonlijke omstandigheden van de uitkeringsgerechtigde. Het vertrekpunt is dat mensen op eigen kracht participeren. Als dat niet lukt krijgen ze ondersteuning.

Een mooi voorbeeld van ‘een steentje kunnen bijdragen’, is FC Noaber Losser. Een initiatief van een aantal Losserse (sport)verenigingen en culturele instellingen: Stichting MAN, AV Iphitos, IJsclub Losser, KVV Losser, AJC 96, openluchttheater Brilmansdennen, stichting Erve Kraesgenberg, SC Overdinkel, Zwemclub Losser, LTC Losser en SV De Lutte. Daarnaast is ook de gemeente Losser bij dit initiatief betrokken.

Binnen de accommodaties van de verschillende deelnemers is er altijd behoefte aan hulp en ondersteuning. Het is helaas ook steeds moeilijker om daarvoor voldoende vrijwilligers te vinden. Op dat punt hebben de verenigingen en instellingen nu de handen ineen geslagen en samen FC Noaber Losser opgericht: onder leiding van een zogenaamde participatie- en beweegcoach wordt door een team van een tiental personen (allen inwoners van Losser en aangewezen op inkomensondersteuning) allerlei hand- en spandiensten verricht. De gemeente ziet in FC Noaber Losser een initiatief dat goed aansluit bij haar verantwoordelijkheid om iedere inwoner van Losser met een bijstandsuitkering mogelijkheden te bieden om maatschappelijk actief te zijn. Vandaar ook dat de gemeente een financiële bijdrage per kandidaat betaalt en 40% van de salariskosten van de coaches subsidieert.

Voor mensen met een uitkering kan dit weer een stap zijn op weg naar werk, of een stap om weer dagritme op te doen, mensen te leren kennen, voldoening te halen uit te dag.

_BT Clear