Mantelzorgers

Inwoners die voor elkaar zorgen en daarbij ondersteuning krijgen wanneer dat nodig is. Vaak spreken we in dergelijke gevallen over mantelzorgers. Zij hebben een zware taak omdat zij vaak zonder inkomen, naast hun eigen leven, de zorg voor anderen op zich nemen. Om deze belangrijke groep verzorgers te steunen slaan de gemeente Losser, de Losserhof, Zorggroep Sint Maarten en Aveleijn de handen ineen.

Mantelzorgers zijn mensen die vaak ongevraagd in een verzorgende positie komen ten opzichte van hun partner, ouders, broers en zussen, kinderen, vrienden of kennissen. Mantelzorgers kiezen er meestal niet voor, maar worden door de situatie gedwongen zorgtaken op zich te nemen. Ze komen in die situatie omdat bijvoorbeeld hun partner, oud en/of ziek wordt of een ongeluk heeft gehad en veel zorg nodig heeft. Door deze persoonlijke situatie vergt dit heel veel van de mantelzorger, ook al omdat het vaak niet om een tijdelijke situatie gaat maar een langdurige.

De gemeente Losser heeft samen met Arcon een mantelzorgscan gehouden, om er achter te komen hoe het in Losser met de mantelzorgers gaat. Met welke problemen hebben zij te maken en waarbij kunnen ze hulp gebruiken. Samen met de Losserhof, Zorggroep Sint Maarten en Avelijn wil de gemeente meer doen om deze mensen te ondersteunen en aandacht te geven. Mantelzorgers hebben het vaak heel zwaar, maar zullen niet snel klagen of hulp vragen. Soms realiseren mensen zich niet eens, dat zij mantelzorger zijn.

De gemeente wil samen met haar partners en de mantelzorgers zelf, is kijken of en hoe mantelzorgers ontlast en gesteund kunnen worden. Daarbij wordt gedacht aan heel praktische zaken als het bieden van hulp in het huishouden, het aanbieden van een “was en strijk” service, en bijvoorbeeld het organiseren van hulp van vrijwilligers en vrienden. Het gaat dus om concrete activiteiten waar de mantelzorgers behoefte aan hebben en die hun zware taak verlichten.

Ook zoekt de gemeente naar manieren om mantelzorgers te bereiken. Wie is mantelzorger? De gemeente wil ook graag jonge mantelzorgers helpen. Kinderen die onderdeel uit maken van een gezin waarvan de ouder of broertje of zusje erg ziek is en een deel van de verzorging op de schouder van het kind belandt. De stichting Fundament verzorgt de coördinatie van het mantelzorg beleid. In totaal is er op jaarbasis een budget van 70.000 euro beschikbaar.

Kent u een mantelzorger of denkt u dat een kind mantelzorger is, en vindt u dat deze persoon wel wat hulp kan gebruiken, kunt u dat ook melden aan het Sociaal Team in uw dorp.

_BT Clear

In Losser werkt Wijkracht in de Sociaal Teams en met het CJG Losser. Wijkracht biedt onafhankelijke cliëntondersteuning, maatschappelijk werk en schoolmaatschappelijk werk. De medewerkers richten zich op signalering, preventie en het bevorderen van de zelfredzaamheid.

Wijkracht maakt zich sterk voor een samenleving waarin iedereen meedoet, meetelt en omziet naar elkaar. Door de inzet van sociale teams biedt Wijkracht zo snel, zo licht mogelijk en zo dichtbij mogelijk ondersteuning voor iedereen in de gemeente Losser. Medewerkers van Wijkracht werken in Losser samen in het CJG Losser en in de Sociaal Teams die aanwezig zijn in de kernen De Lutte, Beuningen, Overdinkel en Losser.

De medewerkers van Wijkracht zijn professionals op het gebied van sociale ondersteuning. De medewerkers werken onafhankelijk en iedereen kan bij hen terecht. Een doorverwijzing is niet nodig.

Wijkracht is ontstaan uit een samenwerking van de maatschappelijke diensten van Carintreggeland, Stichting Welzijn Ouderen Hengelo en SCALA Welzijn.

Waarvoor kunt u bij Wijkracht terecht?

• als u vragen of zorgen heeft en daar informatie, advies of ondersteuning bij zoekt;
• als u iets wilt betekenen voor uw wijk of voor anderen;
• als u wilt weten welke sociale activiteiten er georganiseerd worden in uw wijk/in Losser.

Meer informatie?

www.wijkracht.nl

_BT Clear