AWBZ

_BT Clear

Op 1 januari 2015 verdween de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Deze wet zorgde voor de vergoeding van ziektekosten die zo hoog zijn dat ze niet verzekerbaar zijn bij de gewone zorgverzekering. Hoe zijn de regelingen nu en wat is er allemaal veranderd?

Wat eerder onder de AWBZ viel, valt nu onder een aantal andere wetten: de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wet langdurige zorg

Zorg wordt nu zo veel mogelijk thuis geleverd. Het is de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarvoor is het belangrijk dat u tijdig uw woning levensloopbestendig maakt. Onder meer op deze manier kan de gemeente Losser de kosten voor de zorg in de hand houden. De kosten voor opname in een zorginstelling worden voortaan vergoed vanuit de Wlz. Dit is alleen bedoeld voor de meest kwetsbare mensen die niet thuis kunnen wonen, bijvoorbeeld minder mobiele ouderen of mensen met een beperking.

Zorgverzekeringswet

De jeugdzorg is eveneens een verantwoordelijkheid van de gemeente geworden. De intensieve kindzorg die eerst in de AWBZ was ondergebracht, is naar de Zorgverzekeringswet gegaan. 

Dit geldt voor alle zorgvormen en beslaat ook verblijf, pedagogische begeleiding en vervoer. De kosten voor de medische zorg worden vergoed vanuit de Zvw. Verpleging aan huis, persoonlijke verzorging, en de geestelijke gezondheidszorg worden geregeld via de Zvw. De zorgverzekeraar is verantwoordelijk voor alle verpleging thuis.

Wet maatschappelijke ondersteuning

Samen zorgen voor elkaar: daar gaat het om bij de Wmo. We zorgen er samen voor dat iedereen kan meedoen in de samenleving. De gemeente vraagt een grote betrokkenheid van inwoners. Stel uzelf de vraag: ‘Wat kan ik voor mijzelf en mijn omgeving betekenen?’ Gelijkwaardigheid is een sleutelwoord in de nieuwe Wmo; niemand wordt aan zijn lot overgelaten. Begeleiding en ondersteuning worden, waar nodig, georganiseerd en gefinancierd door de gemeente, vanuit de Wmo. Het gaat dan om ondersteuning aan huis, zoals hulp bij aan- en uitkleden en haren wassen. Ook valt hieronder de ondersteuning van mantelzorgers, dagopvang en beschermd wonen.

Welke vormen van langdurige zorg regelt de Zvw?

Vanaf 2015 kunt u via de Zvw thuis verpleging en/of verzorging krijgen. Dit kan als u geneeskundige zorg nodig heeft of als uw risico daarop hoog is. In de praktijk kijkt de wijkverpleegkundige wat u nodig heeft. Vanaf 2015 is ook een deel van de geestelijke gezondheidszorg in de Zvw opgenomen.

Wanneer kan iemand gebruikmaken van de Zvw?

Het grootste deel van de extramurale verpleging en verzorging is vanaf 2015 opgenomen in de Zvw. Extramuraal betekent dat mensen deze zorg thuis krijgen. Op dit moment valt deze zorg nog onder de AWBZ. Ook een deel van de geestelijke gezondheidszorg is vanaf 2015 in de Zvw opgenomen. Mensen krijgen verpleging en verzorging via de Zvw als ze geneeskundige zorg nodig hebben of als hun risico daarop hoog is. Dit zijn mensen met een gezondheidssituatie die snel kan veranderen en verslechteren. Bijvoorbeeld kwetsbare ouderen. Deze mensen krijgen vaak al (intensieve) huisartsenzorg of ziekenhuiszorg. In de praktijk kijkt de wijkverpleegkundige wat iemand nodig heeft. De rol van de wijkverpleegkundige wordt sterker: de wijkverpleegkundige is een spil in de zorg en de schakel tussen het medische en sociale domein.

Wat is een AWBZ-indicatie?

Een AWBZ-indicatie is een brief van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). In deze brief staat op welke zorg u recht heeft.

_BT Clear

Zorgloket

Wat zijn de taken van het zorgloket?

Inwoners van de gemeente Losser kunnen bij het zorgloket terecht bij vragen over welzijn, zorg, wonen of vervoer. Ook het aanvragen van hulp of ondersteuning of bij financiële problemen kunt u bij het zorgloket terecht. Speciaal opgeleide consulenten geven u de informatie die u nodig heeft.

Zij beoordelen aanvragen voor hulp en verwijzen eventueel door naar gespecialiseerde organisaties. Een gesprek met een consulent van het zorgloket vindt plaats in een aparte spreekkamer. Als u om medische redenen niet naar het gemeentehuis kunt komen, is het ook mogelijk dat de consulent bij u thuis komt. De consulenten van het Zorgloket kijken tevens of u wel of niet in aanmerking komt voor een voorziening.

Deze beoordeling wordt indicatie genoemd. Als de consulenten zélf geen antwoord weten op uw vraag schakelen ze, na uw toestemming, andere instanties in. In de toekomst zullen er steeds meer zaken via de computer thuis geregeld kunnen worden.

_BT Clear