Zorg en ondersteuning in Zeewolde 2015 WWW.ZEEWOLDE.NL

 
_BT Clear

Eén van de instanties waar het Ondersteuningshuis mee samenwerkt is Veilig Thuis: het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

Gaat het bij je thuis niet goed?
Heb je zorgen over de veiligheid van iemand in je omgeving?
Bel dan met Veilig Thuis.
Ook als je twijfelt.

 

0800 2000
Is er direct gevaar? Bel dan 112!

Je kunt bij Veilig Thuis terecht voor informatie, advies en hulp, om zorgen te bespreken en eventueel een melding te doen. Als je twijfelt bel dan voor advies. Dat mag ook anoniem. Want anders gebeurt er niets en gaat het geweld gewoon door. Veilig Thuis is er voor iedereen. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Ook leerkrachten, huisartsen en andere professionals kunnen contact opnemen met Veilig Thuis om advies te vragen, zorgen te bespreken of een melding te doen. Als er direct iets moet gebeuren is Veilig Thuis ook buiten kantoortijden bereikbaar.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (GJG) is er voor (aanstaande) ouders en verzorgers van kinderen van 0 tot 23 jaar in Zeewolde met vragen over opvoeding en opgroeien. Het CJG is er ook voor alle kinderen en jongeren zelf. Het CJG geeft gratis advies, bijvoorbeeld over zwangerschap en bevallen, veilig internet, hoe gaan kinderen om met een scheiding van de ouders, problemen met het slapen of voeding.

Op de website (www.cjgzeewolde.nl) kunt u veel informatie vinden over opgroeien en opvoeden. U kunt telefonisch contact opnemen via 036-5223564

 

Jong en te maken met zorg in je familie?

Als er in jouw directe omgeving iemand is die langdurig ziek is of een handicap heeft, dan ben jij een mantelzorger. Ongeacht of je wel of geen zorgtaken hebt. Je doet vaak thuis meer dan veel leeftijdsgenoten. Je draagt meer verantwoordelijkheid en komt minder toe aan jezelf, sporten, een bijbaantje en soms schiet zelfs school er bij in.

Het kan zijn dat je broer gehandicapt is, je moeder kanker heeft of je vader depressief is. Zo maar een paar voorbeelden waarbij mensen rekenen op jou.

Soms is dat even teveel. Dan zou je liever de boel de boel laten en tijd voor jezelf nemen. Maar dat kan niet altijd! Het kan dan helpen om andere jongeren te ontmoeten die ook mantelzorger zijn en er met hen over te praten. Welzijn Zeewolde vindt het belangrijk dat ook jij je eigen plek hebt waar je andere jongeren die hetzelfde meemaken kunt ontmoeten. We nodigen je uit om mee te doen met onze activiteiten voor jonge mantelzorgers. Iedere 2 maanden komen we samen, chillen we met elkaar of gaan we iets ondernemen samen. We zijn nog maar net begonnen en jouw inbreng vinden we ook belangrijk.

Wil jij meedoen? Meld je aan via facebook www.facebook.com/tabzeewolde

 
 

Experimenteren? Of toch een probleem?

_BT Clear

Experimenteren hoort bij jong zijn. Bij veel jongeren gaat dat vanzelf weer over. Maar soms leidt het experimenteren tot risicovol gebruik van alcohol en drugs of overmatig gamen. Als ouder is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn en hierover in gesprek te gaan met uw kind.

Als ouder kunt u zelf veel doen. Let op signalen bij uw kind die kunnen duiden op risicovol gedrag. Als uw kind opeens slechte cijfers haalt of zich anders gedraagt, kan dat wijzen op problematisch gebruik of gedrag. Ga met uw kind in gesprek en probeer samen te achterhalen wat er aan de hand is. Mocht u tot de ontdekking komen dat uw kind blowt, veel/vaak alcohol drinkt of te veel achter de computer zit, dan kunt u de hulp van Tactus inschakelen. In een preventiegesprek kunnen we analyseren wat de problemen zijn, maar ook waar een oplossing ligt. Kijk ook eens op www.tactus.nl. Tactus is één van de organisaties waarmee het Ondersteuningshuis samenwerkt.

Het algemene nummer van Tactus Verslavingszorg is 088-3822887. U kunt ook rectstreeks bellen met Joost Dusseljee, preventiewerker in Zeewolde: 06 - 51510679 of [email protected].

_BT Clear

 
_BT Clear