Zorg en ondersteuning in Zeewolde 2015 WWW.ZEEWOLDE.NL

 
_BT Clear

Inleiding

Winnie Prins,
wethouder sociaal domein
Wmo en Jeugdwet

Maatwerk én efficiency

Er is nogal wat veranderd in de zorg; dat zal u niet zijn ontgaan. Per 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning aan onze inwoners. Een hele uitdaging, en daar houd ik wel van. Want ik zie vooral veel kansen. Kansen om meer maatwerk te bieden aan onze inwoners.

Persoonlijker
Het klinkt misschien wat gek: meer maatwerk. Want gaat het niet gewoon om bezuinigingen? En wordt er niet voortaan meer verwacht van ons als inwoners? Natuurlijk, dat ook. Maar omdat de gemeente het nu zélf mag doen, kunnen we het ook ánders doen. Dichterbij, persoonlijker en ook: efficiënter. Maatwerk en efficiency hoeven elkaar niet uit te sluiten. En dat gaan we bewijzen ook.

Wat heeft u écht nodig?
Voor alle helderheid: voortaan krijgt u niet meer de zorg en ondersteuning waar u récht op heeft, maar die u echt nódig heeft. Voor inwoners van Zeewolde is dat niets nieuws. Want in onze gemeente voeren we het gesprek met onze inwoners al veel langer op die manier. In dit zogenoemde keukengesprek stelden wij al veel langer de vragen: wat kunt u zelf? Wat kunnen uw partner, familie, vrienden of buren misschien voor u betekenen? En welke professionele ondersteuning heeft u dan nog nodig?

Zorgvuldig
Let wel: dit betekent niet dat we vinden dat mensen het allemaal maar zelf moeten uitzoeken. Integendeel, we kijken juist zorgvuldig naar wat iemand écht nodig heeft. Voorheen vroeg u uw zorg aan bij een landelijke organisatie. Of – nog onoverzichtelijker – bij meerdere organisaties. Zij beoordeelden uw aanvraag strikt volgens de landelijke regels. Daardoor kreeg niet iedereen de zorg of ondersteuning die nodig was. Wij willen dat maatwerk wél bieden. Natuurlijk, door de nieuwe werkwijze krijgen sommigen minder ondersteuning. Maar wij bekijken elke aanvraag zorgvuldig. Overigens bezuinigt de gemeente Zeewolde niet op huishoudelijke hulp. Want het is onze overtuiging dat, als je daar op bezuinigt, je dit vroeg of laat terugkrijgt in de vorm van een andere vraag.

Ondersteuningshuis
Iedereen heeft vroeg of laat behoefte aan zorg of ondersteuning. Dan is het handig dat u weet waar u naartoe moet. In Zeewolde hebben we gekozen voor Het Ondersteuningshuis. Eén centrale plek voor (informatie en vragen over) tijdelijke zorg en ondersteuning. Hier werken professionals van uiteenlopende organisaties. Geen team van generalisten, maar van specialisten. U heeft hier dus heel laagdrempelig toegang tot de juiste expertise; duidelijk, snel en efficiënt. Mensen weten de weg naar het Ondersteuningshuis al goed te vinden. Huisartsen en andere verwijzers sturen hun cliënten volop naar ons door.

Veranderingen in de zorg

Of het nu gaat om bijvoorbeeld dagbesteding, begeleid zelfstandig wonen, opvoedingsondersteuning of ondersteuning bij werk, opleiding en inkomen … als inwoner van de gemeente Zeewolde krijgt u de zorg of ondersteuning die u nodig heeft. Dat blijft zo. Maar de samenleving verandert. We leven gemiddeld langer en hebben meer ondersteuning nodig. De zorgkosten stijgen. Daarom verandert de zorg. Sinds 1 januari 2015 heeft de gemeente meer zorgtaken. Op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), jeugdhulp en arbeidsparticipatie. In deze krant leest u hoe de ondersteuning door de gemeente is geregeld. En wat u misschien zelf kunt doen en regelen.

Participatiesamenleving?
Er wordt veel gesproken over een participatie­samenleving. Maar dat is niets nieuws. We hébben al een participatiesamenleving. Mensen koken al voor elkaar. We doen al boodschappen voor de buren. En we brengen elkaars kinderen al naar school. De basis ligt er, we hoeven deze alleen nog maar te versterken en te activeren. Dat neemt niet weg dat er een kleine groep van mensen is die het niet helemaal zelf kunnen. Er zijn schrijnende situaties. Sommige mensen doen alles goed, en komen toch in de problemen, bijvoorbeeld vanwege ziekte of ontslag. Deze mensen kunnen rekenen op passende zorg en ondersteuning.

De participatiesamenleving bestaat al in Zeewolde
Op diverse plekken in het dorp ontstaan nieuwe initiatieven en nieuwe verbindingen tussen mensen. We hebben er nu meer oog voor omdat we ons nadrukkelijker bewust zijn van het nut hiervan. De kerken en organisaties zoals het Rode Kruis en de Zonnebloem hebben een lange traditie op het gebied van omzien naar elkaar en zijn ook vandaag de dag nog steeds belangrijk voor de kwaliteit van de samenleving. Daarnaast zien we ook steeds meer initiatieven vanuit de inwoners. Enkele voorbeelden van deze initiatieven: het breicafé ‘De Breierij’ op donderdagochtend in de koffiehoek Buuf bij de Basisz, ‘Help Elkaar Zeewolde’, een initiatief gericht op uitwisseling van onderlinge hulp en hand- en spandiensten via Facebook, of ‘Zeewolde ontmoet Zeewoldenaren’ eveneens via Facebook.

Wat is er veranderd in de Wmo?
Woont u zelfstandig en heeft u – vanwege een beperking, ziekte of ouderdom – ondersteuning nodig? Dan kunt u terecht bij de gemeente. Voortaan is de gemeente verantwoordelijk voor alle lichtere vormen van zorg of ondersteuning. In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) staat precies waar de gemeente voor verantwoordelijk is. Goed om te weten: u kunt de ondersteuning of woningaanpassing, onder bepaalde voorwaarden, ook zelf regelen met het persoonsgebonden budget (pgb). Meer info vindt u hier.

Wat is er veranderd in de jeugdhulp?
Wilt u (extra) ondersteuning voor uw kind jonger dan 18 jaar of voor uw gezin? Ook daarvoor gaat u naar de gemeente. De gemeente is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor onder meer: ambulante jeugdhulp, pleegzorg, verblijf in een jeugdinstelling, hulp aan kinderen met een psychische aandoening, ondersteuning aan jongeren met een beperking en de uitvoering van jeugdbescherming en jeugdreclassering. Dit is vastgelegd in de nieuwe Jeugdwet. Deze wet geldt voor jongeren tot 18 jaar. De gemeente is ook verantwoordelijk voor jongvolwassenen van 18 tot 23 jaar die jeugdhulp krijgen vanuit een strafrechtelijke beslissing in het jeugdstrafrecht. In Zeewolde werken de jeugdhulpverleners vanuit een Ondersteuningshuis. Meer info vindt u hier.

Wat is er veranderd in de Participatiewet?
In de Participatiewet staat dat iedereen zoveel mogelijk meedoet in de maatschappij en werkt naar vermogen, bij voorkeur bij reguliere werkgevers. De gemeente biedt ondersteuning of begeleiding voor wie dat nodig heeft. En als werken echt niet lukt, is er de bijstand. Vanuit deze voorziening kunnen mensen weer proberen om actief te worden in de samenleving. Zodat de stap naar werk kleiner wordt. Zo draagt de Participatiewet eraan bij dat alle inwoners van Zeewolde een actieve rol kunnen hebben in de maatschappij. Meer info vindt u hier.

Zeewolde werkt samen met Harderwijk en Ermelo
Om de zorgtaken zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren werkt Zeewolde voor de Wmo samen met Harderwijk en Ermelo. Gesprekken vinden plaats in Zeewolde (vaak bij u thuis) dus u hoeft niet extra te reizen.
Binnen de Sociale Dienst Veluwerand werkt Zeewolde ook samen met Harderwijk en Ermelo.

 
 
_BT Clear

 
_BT Clear