Zorg en ondersteuning in Zeewolde 2015 WWW.ZEEWOLDE.NL

 

_BT Clear

Als jonge gemeente kent Zeewolde relatief veel gezinnen met (jonge) kinderen. Goede, toegankelijke ondersteuning en zorg voor jeugd en gezinnen is in Zeewolde dus extra belangrijk. Soms is even op weg geholpen worden voldoende, soms is specialistische hulp nodig. Vanzelfsprekend zoekt u de zorg en ondersteuning die het beste bij uw situatie past.

Hulpverleners werken samen in het Ondersteuningshuis Sinds dit jaar kent Zeewolde het ‘Ondersteuningshuis’.
Hulpverleners vanuit bijvoorbeeld de Maatschappelijke Dienst Flevoland (MDF), de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), Icare en andere jeugdhulpverleningsorganisaties werken hier samen om te zorgen voor ondersteuning op maat. De hulpverleners geven ondersteuning, zodat u zelf, samen met uw familie en omgeving, zoveel mogelijk in staat bent om uw probleem op te lossen. De hulpverleners kennen Zeewolde en hebben goede contacten met bijvoorbeeld de scholen. Ouders stellen, al dan niet met hulp van een hulpverlener, een ondersteuningsplan op. In veel situaties wordt een ondersteuningsplan gebruikt als een hulpmiddel om de beste aanpak te bespreken en daarna duidelijk vast te leggen welke stappen er genomen moeten worden. U als cliënt weet precies waar u aan toe bent en wat u zelf kunt doen. Zo houden cliënt en hulpverlener gezamenlijk zicht op de voortgang. Binnen het Ondersteuningshuis kent de hulpverlening elkaar en zij hebben nauw contact. Er kan dus makkelijk advies gevraagd of overleg gepleegd worden met andere hulpverleners.

U komt via het Ondersteuningshuis snel bij de juiste hulpverlener terecht en wordt niet van het kastje naar de muur gestuurd.

U kunt bellen met 036-5223564, of het contactformulier invullen dat te vinden is op www.ondersteuningshuiszeewolde.nl.

U zoekt hulp voor uw kind
Wanneer u hulp zoekt voor uw kind, kunt u o.a. terecht bij bijvoorbeeld de huisarts, het consultatiebureau, de jeugdarts of het (school-)maatschappelijk werk, zoals u gewend bent. De samenwerking tussen de hulpverleners binnen het Ondersteuningshuis zorgt ervoor dat:

  • U makkelijk en snel doorverwezen wordt naar de hulpverlener met de meeste deskundigheid over uw hulpvraag;
  • Er zoveel mogelijk gekeken wordt naar mogelijkheden om ondersteuning te vinden binnen uw eigen omgeving en netwerk. Er is bijvoorbeeld een goede afstemming met de scholen. De hulpverleners kennen Zeewolde, weten wat hier mogelijk is en welke vrijwilligers en organisaties kunnen ondersteunen.
  • Er een andere deskundige ingeschakeld kan worden wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld d.m.v. een afspraak met een orthopedagoog om de hulpvraag te verhelderen, opvoedingsadviezen te geven of de juiste aanpak te bepalen. Dit geldt alleen voor de vrij toegankelijke zorg.

Wanneer meerdere hulpverleners het gezin ondersteunen is het van belang dat in overleg met het gezin een Eerst Verantwoordelijke Ondersteuner (EVO) aangewezen wordt. Er is dan één aanspreekpunt voor de diverse hulpverleners en de EVO kan zorgen voor een optimale samenwerking tussen de verschillende betrokkenen.

Wat is vrij toegankelijke zorg en waarvoor heeft u een beschikking/verwijzing nodig?
Ons land kent een behoorlijk ingewikkelde zorgstructuur en het kan soms lastig zijn om te weten bij wie u terecht kunt. Het ondersteuningshuis kan u hierbij helpen. Hieronder in het kort het verschil tussen de vrij toegankelijke zorg (waar u terecht kunt zonder doorverwijzing) en de tweedelijnszorg waarvoor u een beschikking/doorverwijzing nodig heeft.

  • Vrij toegankelijke zorg:
    Vrij toegankelijke zorg is de zorg waar u terecht kunt zonder dat u er een beschikking van de gemeente voor nodig heeft. Dit is meestal kortdurende zorg en ondersteuning : denk in 1e instantie bijvoorbeeld aan een afspraak bij de huisarts, consultatiebureau, jeugdarts of maatschappelijk werk. In Zeewolde werken hulpverleners van verschillende jeugdhulpverleningsorganisaties samen in het Ondersteuningshuis. Meer informatie vindt u op www.ondersteuningshuiszeewolde.nl. Hier vindt u ook een contactformulier wat u kunt gebruiken om uw vraag te stellen.
  • Tweedelijnszorg:
    Tweedelijnszorg is niet vrij toegankelijk. Voor deze zorg heeft u een beschikking nodig afgegeven door de gemeente. Bij aanvragen voor diagnose en specialistische behandeling en/of wanneer het gezin samen met de hulpverlening vindt dat langduriger specialistische hulp nodig kan zijn, wordt dit voorgelegd aan het Expertteam. In het Expertteam zitten o.a. een jeugdarts, jeugdverpleegkundige, kinderpsychiater, gedragsdeskundige, maatschappelijk werker en een gezondheidszorgpsycholoog. Afhankelijk van het soort situatie kunnen deze specialisten ingezet worden om te kijken welke zorg of ondersteuning dit gezin/de jongeren het beste verder kan helpen. Het Expertteam adviseert de gemeente vervolgens om de specialistische hulp wel, niet of in aangepaste vorm in te zetten. De gemeente stelt namelijk het budget beschikbaar. De gemeente zal meestal dit advies overnemen en een formeel besluit (een zogenaamde beschikking) opstellen. Dezelfde procedure geldt ook voor een Persoons Gebonden Budget (PGB), waarbij deze zorg door de ouder/gezaghouder zelf wordt geregeld en ingekocht.

Meer info vindt u hier.

_BT Clear

Ouderbijdrage Jeugdwet

Verblijft uw kind voor één of meerdere dagen of dagdelen per week buitenshuis? Hiervoor betaalt u een ouderbijdrage Jeugdwet. De hoogte van deze ouderbijdrage is afhankelijk van de leeftijd van uw kind, de soort hulp die uw kind ontvangt en het aantal dagen of dagdelen per week dat het kind buiten het gezin verblijft. Uw gemeente geeft aan of u bij de aangevraagde zorg een ouderbijdrage verschuldigd bent. Vervolgens stuurt de gemeente uw gegevens naar het CAK. U krijgt dan een factuur van het CAK waarin de hoogte van uw ouderbijdrage staat.

 

Als vrijwilliger een jongere coachen?

Soms weten jongeren even niet hoe verder. Van school gestuurd. Of nergens belangstelling voor. Hele dag een beetje rondhangen. Geen idee welke baan leuk zou zijn. Dan kan een vrijwillige jongerencoach helpen. Bijvoorbeeld door mee te gaan naar een Open Dag van een opleiding.

Een jongerencoach geeft de ouders ook een beetje meer lucht.

Of te praten over zaken die spelen, hobby’s, problemen. Met iemand van buiten het gezin praten kan echt schelen. Iemand die luistert, geduld heeft, je helpt de zaken weer op de rit te krijgen.

Belangstelling? Via www.stichtingjoco.nl vindt u meer informatie. Een jongere coachen kost een paar uur per week en u krijgt eerst een training. Natuurlijk wordt er altijd eerst gekeken of de coach en de jongere bij elkaar passen.

 

Samenwerking in Zeewolde: ondersteuning bij dyslexie

Dyslexie is vooral een onderwijskundig probleem. Leren op de ‘normale’ manier is lastig voor kinderen met dit probleem, dus is het nodig om het onderwijs voor dit kind aan te passen. Dan ligt het erg voor de hand samen met de scholen te werken aan oplossingen op maat. In de oude situatie konden ouders een bureau inhuren dat de diagnose stelde en een behandelplan opstelde en uitvoerde. Dit sloot niet altijd goed aan bij hoe de school werkt.
In de huidige situatie is het zo dat, wanneer er geen andere factoren spelen, de school (bijvoorbeeld door de inhuur van een expert) kan zorgen voor de best passende behandeling. De gezondheidszorgpsycholoog in het Expertteam werkt nauw samen met intern begeleiders van onderwijsinstellingen. Het Expertteam adviseert de gemeente, daar waar noodzakelijk, voor de doorverwijzing naar specialistische behandelaars voor aanvullende diagnose en behandeling.

Opvoedingsondersteuning met videohometraining (Icare)

Jonge kinderen communiceren op een andere manier dan volwassenen. Ze kunnen zich verbaal nog niet zo goed uiten, ze communiceren met hun ogen, lichaam en gedrag.

Videohometraining helpt ouders een beter contact te krijgen met hun kinderen. Eerst kan bijvoorbeeld een gezamenlijke maaltijd bij u thuis gefilmd worden. Daarna bekijkt u samen met een speciaal daarvoor opgeleide jeugdverpleegkundige, videohometrainer van Icare thuisbegeleiding of orthopedagoog de opname. Hierbij wordt gekeken hoe u en uw kind met elkaar omgaan en op elkaar reageren. Wat gaat er allemaal goed? Wat kan er nog beter? U krijgt vervolgens tips/advies, bijvoorbeeld over het afstemmen op de initiatieven van het kind of over het bieden van structuur en voorspelbaarheid, door pictogrammen en een weekplanning met activiteiten voor uw kind.

 

Betaalde en onbetaalde krachten

In juni organiseerde het Ondersteuningshuis de ‘Speeddate Vrijwilligers ontmoeten professionals’. Ruim 20 vrijwilligers en professionals van verschillende (vrijwilligers) organisaties hebben kennis gemaakt met elkaar en een beter beeld gekregen hoe ze samen het ondersteuningsaanbod in Zeewolde kunnen vergroten.

Naar voren kwam onder andere dat vrijwilligers meer ingezet kunnen worden in gezinnen waar een professional aan het werk is. Welzijn Zeewolde en het Ondersteuningshuis gaan bekijken hoe dit gerealiseerd kan worden.

Op dit gebied is nog veel werk te verzetten. Na deze veelbelovende start gaat het Ondersteuningshuis hier, samen met vele anderen, verder mee aan de slag.

_BT Clear

 
_BT Clear