Ontwikkelingsgroepen voor iedereen

Zorgaanbieder PSW helpt volwassenen en kinderen met een ontwikkelingsachterstand, verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Voor Alette Steegs en haar vierjarige zoon Jayden was het verblijf bij Kinderopvang Ziezo precies de hulp die nodig was.

Steegs kreeg twee jaar geleden thuisbegeleiding van zorgaanbieder PSW in de gemeente Horst aan de Maas om haar te helpen met de gedragsproblemen van haar zoontje Jayden. Daarnaast stelde PSW voor haar zoontje naar de Passende Kinderopvang Ziezo te laten gaan. “Van daaruit zijn ze gaan kijken waar het gedrag van Jayden vandaan kwam”, vertelt Steegs. “Er werd geconstateerd dat hij een spraakachterstand had en dat zijn gedrag daaruit voortkwam. Hij kon niet goed uiten met zijn spraak en deed dat door zijn gedrag. Doordat Jayden naar Ziezo ging, kon ik ook een beetje lucht krijgen.”

Ondersteuning

Ziezo is de opvang op maat die PSW biedt in samenwerking met kinderopvang ’t Nest voor kinderen die ondersteuning nodig hebben op het gebied van ontwikkelingsvragen op alle ontwikkelingsdomeinen. “Daar zijn ze hem echt gaan helpen door woordjes en gebaren te leren. Daarnaast kreeg hij logopedie. Bovendien ging het heel goed doordat hij meer structuur en een vast ritme kreeg. De begeleiders zijn ook heel consequent met hem.”
Steegs is erg tevreden over de aanpak die Jayden heeft gekregen. “Mijn zoontje heeft er veel aan gehad en vond het heel leuk. Ze keken echt naar wat hij specifiek nodig had en hoe de leidsters met de kinderen omgaan is echt super. Daar hebben ze hem echt klaargestoomd zodat hij naar de basisschool zou kunnen gaan. Hij gaat nu nog wel naar een speciale basisschool, ik vond regulier onderwijs nog een te grote stap. Maar hij zit op een school waar ook regulier onderwijs zit en waar hij later naar zou kunnen overstappen.”

Ook de ondersteuning die ze zelf kreeg, is een succes gebleken. “De thuisbegeleiding wordt nu afgebouwd. Thuis gaat het ook veel beter. De sfeer in huis is goed en er zijn veel minder stressmomenten. Het lukt ook veel beter om Jayden van het negatieve gedrag af te krijgen.”

‘PSW heeft mijn zoontje klaargestoomd voor de basisschool’

_BT Clear

Combinatie Jeugdzorg in de praktijk: Dag- en nachtbehandelgroepen

Tessa is 11 jaar. Ze woont niet meer thuis omdat het daar niet veilig was voor haar. Na opvang in een crisispleeggezin is ze naar een behandelgroep van Combinatie Jeugdzorg gegaan waar ze samen met een aantal andere kinderen woont. Daar gaat ze naar een school voor speciaal onderwijs.

Tessa heeft al veel meegemaakt in haar jonge leventje. Haar thuisomgeving was niet veilig, er was sprake van misbruik en er waren weinig regels en structuur, waardoor ze vaak zelf kon bepalen wat ze deed. Hierdoor heeft ze geen vertrouwen in volwassenen en is ze vaak angstig en onzeker. Ze vertoont ook grensoverschrijdend gedrag en doet soms heftige uitspraken voor haar leeftijd. Op de groep zijn er duidelijke regels, structuur en een consequente aanpak. De groepsleiding is er voor haar en steunt haar als dat nodig is. Tessa’s vertrouwen in volwassenen komt zo weer langzaam terug.

Hulp bij verwerkingsproces

Als Tessa na een tijd gewend is op de groep, start ze met speltherapie om haar te helpen met ‘de nare dingen’ die ze heeft meegemaakt. Dit leert Tessa begrijpen wat er is gebeurd en haar ware gevoelens hierover op een goede manier te uiten. Dat heeft tijd nodig, maar door het groeiende vertrouwen dat haar verhaal veilig is bij de therapeut, kan Tessa steeds beter aangeven wat ze denkt en voelt. Ook volgt ze de groepstraining hartcoherentie om beter met allerlei emoties zoals boosheid en verdriet om te kunnen gaan.

Contact met thuis

Tessa heeft nog wel contact met haar moeder, haar vader is uit beeld. Nu het beter gaat met Tessa komt haar moeder regelmatig op bezoek. Tessa geniet erg van de contacten met haar moeder. Moeder krijgt ondertussen ook intensieve begeleiding om haar kant van het verhaal kwijt te kunnen en om haar te helpen een veilige gezinssituatie te bieden voor Tessa. Het gaat zo goed dat Tessa regelmatig een nachtje thuis gaat slapen.

Hoe gaat het nu?

Tessa ontwikkelt zich positief, is minder vaak boos en kan beter met haar gevoelens omgaan. Ze gaat nu ieder weekend en elke vakantie naar huis. Als Tessa en haar moeder zo doorgaan kan Tessa over een paar maanden weer thuis gaan
wonen. Daar kijken ze beiden naar uit!

Om privacy redenen is Tessa niet de echte naam van dit meisje en de foto niet haar beeltenis.

_BT Clear