Wijkverpleegkundigen Horst aan de Maas:

Groene Kruis Thuiszorg levert ook in Horst aan de Maas wijkverpleging aan kwetsbare ouderen. De zorgteams vormen in hun wijk nuttige extra ogen, oren én handen. Wijkverpleegkundigen indiceren nu zelf, zijn nadrukkelijk in de buurt aanwezig en werken nog meer samen met huisartsen, familie, mantelzorgers en andere mensen in de wijk. Kwetsbare ouderen komen zo vroegtijdig in het vizier.

Team America van Groene Kruis Wijkverpleging

_BT Clear

Zo lang mogelijk thuis

Groene Kruis Thuiszorg streeft naar zorg waarbij cliënten zoveel mogelijk zelf de regie houden. Wijkteams ondersteunen de zelfredzaamheid, zodat cliënten zo lang mogelijk op een goede manier thuis kunnen blijven wonen. Ieder mens is uniek en dat is het uitgangspunt voor de zorgverlening. Iedereen heeft immers een persoonlijk en een professioneel netwerk en gaat op zijn manier om met problemen. De wijkverpleging kan daarbij ondersteunen.

Dementiezorg

Met de juiste zorg kunnen dementerende ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. De Groene Kruis-teams in Horst aan de Maas hebben zich daar samen met andere zorg- en welzijnsorganisaties goed op voorbereid. “Wij bieden onze cliënten zorg en ondersteuning en helpen familie en mantelzorgers door te informeren over wat we doen. Daarbij is samenwerking met trajectbegeleiders van Hulp bij Dementie heel belangrijk”, aldus wijkverpleegkundige Lisette Verheijen.

Kleine zorgteams

Goede contacten met mantelzorgers en familie zijn heel waardevol. Lisette: “Samen kijken we wat er nodig is en hoe dat het beste kan worden ingevuld door iemands netwerk en onze wijkverpleging. Dat doen we met kleine zorgteams die snel kunnen inspelen op de situatie, ook als die verandert. Daardoor kennen wij onze cliënten door en door en kennen ook zij ons heel goed.”

Groene Kruis Wijkverpleging is er met zorg en aandacht voor jong en oud, 24 uur per dag, dus ook ’s nachts en in het weekend als dat nodig is. Aanvullend aan wat iemand zelf nog kan en de hulp van mantelzorgers. Maar zo nodig ook met specialistische zorg, zoals wond-, stoma- en diabeteszorg.
U kunt contact opnemen via T 088 – 61 088 61 of een mail naar [email protected]>
_BT Clear

Het liefste wonen we zo lang mogelijk thuis. Wanneer je ouder wordt en zorg nodig hebt, kan het zijn dat het thuis niet langer meer gaat. Opname in een verpleeg- of verzorgingshuis ligt dan voor de hand. Maar tegenwoordig zie je steeds meer kleinschalige zorghuizen opkomen. Zorghuis Tienray is zo’n zorghuis. Uitgangspunt: de regie behouden over je eigen leven.

Opkomst kleinschalige zorghuizen:

De regie houden over je eigen leven als het thuis niet meer kan

Directrice Sandra Xhofleer-Peters richtte in 2014 Zorghuis Tienray op. Intussen zijn ook Zorghuis Tegelen, Roermond en Schalkhaar geopend. Deze zomer opent Zorghuis Beek. Wat is het succes van deze zorghuizen? Sandra: “Ik werkte al ruim twintig jaar in traditionele zorginstellingen en kampte dagelijks met de vele onmogelijkheden en regeltjes. Het ging eigenlijk helemaal niet meer om de zorgbehoevende zelf. Ik wist zeker dat dat ook anders moest kunnen.”

Eigen levensgeschiedenis

Volgens Sandra staat bij haar écht de mens centraal en wordt de zorg om de wensen en eisen van ieder individu georganiseerd. “Iedereen heeft immers een eigen levensgeschiedenis en sociaal leven. Regels zijn er –in onze ogen – om goede zorg te dienen en niet om deze onnodig in te perken. Daarom wonen mensen met zowel fysieke als mentale beperkingen bij ons gewoon bij elkaar. De groep is klein, zodat iedereen elkaar kent en er altijd ‘vaste’ verzorgers zijn. Iedereen moet zich bij ons thuis en op zijn gemak voelen.”

Iedereen welkom

De regie over je eigen leven houden, hoe doe je dat? “Je bepaalt bijvoorbeeld zelf hoe laat je op wilt staan en wilt eten. We staan niet om 7 uur ’s ochtends aan het bed te rammelen omdat je om 8 uur moet ontbijten. Alle wensen van onze bewoners staan geregistreerd en die respecteren we zoveel mogelijk. Daaromheen regelen we de zorg.”

Is dat dan niet duur, zo’n zorghuis? “Bij ons is iedereen welkom”, zegt Sandra. “Goede zorg en een fijne woonomgeving moet voor iedereen financieel haalbaar zijn, ook met alleen een AOW-uitkering. En dat is het ook.”

Zorghuis Tienray

Kloosterstraat 10
5865 AA Tienray
Tel. (0487) 69 00 01
[email protected]
www.zorghuistienray.nl

_BT Clear