Ondersteuning en Zorg in Horst aan de Maas

Als je de zorg dicht bij de mensen gaat organiseren, krijg je de kans de verhalen heel te houden. Je kunt luisteren naar wat de inwoners nodig hebben en daarop inspelen. Toen we in 2014 moesten anticiperen op de nieuwe regels voor de decentralisatie in de zorg hebben we onszelf afgevraagd wat wij het allerbelangrijkste vonden. Dat was voor ons dat de beste professionele mensen in de toegang tot de zorg zitten en dat er geen scheiding tussen de wetten zou zijn.

Zo zijn we gekomen tot drie gebiedsteams voor de gemeente Horst aan de Maas. Dit zijn teams waarbij inwoners van nul tot honderd hun vragen kwijt kunnen. Die teams worden gevormd door professionals die verstand hebben van heel veel zaken: van jeugdzorg tot ouderenzorg, van maatschappelijk werk tot verpleging. Samen met de hulpvrager kijken ze naar oplossingen, wat men zelf of met behulp van de omgeving kan doen én welke professionele hulp nodig is. Dat leggen ze vast in een leefzorgplan. Als er professionele hulp nodig is, kunnen we kiezen uit heel veel zorgaanbieders in Noord Limburg. Zo hebben we voor iedere vraag een passend aanbod.

Er worden passende oplossingen bedacht, die soms heel anders zijn dan op voorhand gedacht. Dat vind ik een mooi effect.

Dat we niet alleen denken in de oude producten die de Wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) kende, maar zoeken naar oplossingen die voor dat specifieke gezin of die oudere het meest passend zijn.

Een goede basis

Onze aanpak werkt. Na twee jaar kunnen we constateren dat de basis goed is. En de klanttevredenheid is hoog. Nu kijken we wat er nog meer nodig is. Zo kunnen we misschien nog kennis en kunde toevoegen, speciaal gericht op ouderenzorg en verwarde mensen.
Daarnaast willen we dat de gebiedsteams nog beter weten wat de kracht van de dorpen is. In elk dorp zetten mensen zelf de schouders eronder, doen klusjes voor elkaar en organiseren laagdrempelige hulp. Zo zijn burgerinitiatieven en dorpsverbinders vaak heel goede voorposten van andere professionele zorg. Op deze manier is professionele zorg soms niet eens nodig. Als onze medewerkers deze krachtige mensen en initiatieven goed kennen, kunnen we mensen ook op een laagdrempelige manier helpen, dichtbij huis.

Verderop in deze krant vindt u meer informatie over onze gebiedsteams: de werkwijze, contactgegevens en ook voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van onze medewerkers.

Veel leesplezier!

VOORWOORD

Wethouder
Birgit op de Laak

“Voor iedere vraag een passend antwoord.”

COLOFON

Concept en realisatie
I: www.ettmedia.nl
I: www.skitter.nl
T: 050 313 76 00
T: 050 750 15 91
@ETTMedia

Met medewerking van de gemeente Horst aan de Maas.

Teksten en redactie &Teksten in samenwerking met de in de redactie genoemde organisaties.

Vormgeving
Skitter, Groningen

Februari 2017

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits ETT Media hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media is niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear