Mét elkaar, vóór elkaar!

_BT Clear

Als u vragen heeft op het gebied van zorg, ondersteuning of voorzieningen, dan is het vraagverhelderingsgesprek een goeie eerste stap. Neem contact op met de gemeente via het algemene telefoonnummer (077-4779777). U wordt doorverbonden met mensen die weten van de hoed en de rand. Zij leggen uw vraag dáár neer waar die het beste beantwoord kan worden. Dat is bij één van de vakmensen uit de gebiedsteams. Hij of zij neemt contact met u op voor een afspraak. Dat kan bij u thuis, of op een andere plek naar keuze. U bent zelf aan zet! Wij gaan met u op zoek naar de juiste oplossingen voor uw probleem en bemiddelen voor antwoorden op uw vragen.

Hoe werkt het gebiedsteam?

  • Vraagverhelderinggesprekken met u aan de keukentafel; samen in kaart brengen wat er speelt.
  • Samen zoeken naar antwoorden voor uw vragen, problemen of ideeën voor uw woonomgeving:

- Wat kunt u zelf?
- Waar kunnen mensen uit uw directe omgeving bijspringen?
- Waarbij kunnen vrijwilligers of anders organisaties bij helpen?

  • Als het nodig is, zorgen we dat u professionele, specialistische zorg en/of hulpmiddelen krijgt. Omdat we u en uw situatie door de gesprekken beter hebben leren kennen, kunnen we u eenvoudig en goed begeleiden.
_BT Clear

Ouders vertellen op school dat ze problemen ervaren in de opvoeding van Rik, hun 8-jarige zoon. Rik wordt thuis vaak boos en raakt snel gefrustreerd.

‘Een duidelijk beeld leidt tot een advies dat gaat werken..

Rik’s ouders weten niet goed hoe ze met de problemen om moeten gaan. En ook op school laat Rik dit gedrag zien. Elke school heeft een gezinscoach vanuit de gemeente als contactpersoon. Met toestemming van de ouders wordt de gezinscoach benaderd. Er volgt een gesprek met zowel de ouders alsook de school om te onderzoeken wat er aan de hand is. Tijdens het gesprek gaat de gezinscoach samen met ouders door middel van een brede vraagverheldering op zoek naar de eventuele oorzaken van het gedrag van Rik. Ook wordt besproken wat de ouders al allemaal zelf hebben gedaan om het probleem op te lossen. Daarnaast gaat de gezinscoach met Rik in gesprek om zicht te krijgen op welke hulpvraag hij eventueel heeft. Wanneer de gezinscoach een duidelijk beeld heeft van de situatie, geeft deze een advies over hulpverlening of ondersteuning. De ouders en ook Rik mogen hier in meedenken. Omdat de gezinscoach inschat dat de hulpvraag van Rik en de ouders redelijk laagdrempelig is, gaat de gezinscoach zelf met het gezin aan de slag.

De gezinscoach schat in dat een aantal gesprekken voldoende is. Mocht er toch meer hulpverlening noodzakelijk zijn, dan verwijst de gezinscoach naar een externe zorgaanbieder. Soms kan een gezinscoach ook dit traject volgen om een vinger aan de pols te houden. Dat gebeurt wanneer alle betrokkenen het daarmee eens zijn.

_BT Clear

Waar zijn we te bereiken?

De leden van de gebiedsteams zijn vooral ‘in het veld’ actief. Ervaring leert dat inhoudsdeskundigen uw vragen het meest effectief kunnen beantwoorden. Om die reden is ook op het gemeentehuis een speciaal team ingericht. Dat team is te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

  • Afspraak maken?
    U kunt een afspraak maken via de site van de gemeente. Kijk op www.horstaandemaas.nl;
  • u kunt een email sturen naar [email protected];
  • of u kunt bellen naar het gemeentehuis (077 477 97 77). Uw vraag wordt dan door zo snel mogelijk doorgeleid naar inhoudsdeskundigen uit het gebiedsteam dat bij u in het dorp werkzaam is.
_BT Clear