Organisaties uit Gemert-Bakel aan het woord

_BT Clear

Chatten met de psycholoog

Een online test doen om te kijken of u depressieve klachten heeft? De kans is groot dat u zo’n test weleens heeft gedaan. In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen, zoals depressie of angst. Het wordt steeds populairder om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening, ook wel e-health genoemd, worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn, last ondervinden van angstgevoelens of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen om de klachten te verminderen. Te denken valt aan schrijfopdrachten, ademhalingsoefeningen of een dagboek bijhouden. Soms hoort het bij de behandeling om naast de oefeningen te chatten of te videobellen met de psycholoog voor extra ondersteuning, maar hoe deze contactmomenten eruit zien is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. De patiënt werkt dan niet alleen online aan zijn klachten, maar spreekt de psycholoog daarnaast nog in persoon. Tegenwoordig is het ook mogelijk om met een tablet of mobiele telefoon een e-health cursus te doen. Voor autisme patiënten bestaat er zelfs een digitale coach in de vorm van een app die helpt bij moeilijke situaties op school, op de werkvloer en in het openbaar vervoer.

Under construction

Hoewel e-health al vanaf eind jaren ’90 bestaat, is het voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) gelooft in de voordelen van e-health, maar wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Omdat ze hun patiënt niet in persoon zien, lopen psychologen informatie mis die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal of intonatie. GGZ Nederland pleit voor het toegankelijk maken van e-health voor een bredere doelgroep. Nu zijn niet alle e-health websites en zelfhulp-apps ingericht om senioren of mensen met een functiebeperking te bedienen.

Groot aanbod

E-health kan voor veel mensen een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy, behandeltijd en kosten. Denkt u dat online hulpverlening een manier kan zijn om uw psychische klachten te verhelpen? Informeer u dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. De huisarts is een betrouwbare partij zijn die u kan adviseren over e-health oplossingen die passen bij uw klachten en uw financiële situatie.

Moet dat nou, zo’n dure advocaat?

Ja, dat moet!

Alleen een advocaat mag het verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter, ook als al een mediator is ingeschakeld. Een advocaat is echter ook een spreekwoordelijke “must”, zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn.

Bij een echtscheiding worden veel belangrijke financiële afspraken gemaakt. Er moet gekeken worden naar partneralimentatie, het verdelen van de spullen maar soms ook naar een eigen bedrijf, huwelijkse voorwaarden of aanwezige vermogens. Bij eaen echtscheiding me t kinderen komt nog veel meer kijken. Het verplichte ouderschapsplan bijvoorbeeld of kinderalimentatie, schoolkeuzes, gezag, de omgangsregeling, verjaardagen en eventuele onderzoeken van de Raad voor Kinderbescherming.

Ja, goed gelezen, de Raad voor Kinderbescherming. Als sprake is van kinderen kijkt de Raad voor Kinderbescherming altijd op afstand mee. En wanneer gedurende de scheiding een vermoeden ontstaat dat kinderen als drukmiddel worden ingezet of onder de scheiding gaan lijden, wordt de Raad al actief. Daarom is iemand inschakelen met ervaring en kennis van zaken, die op afstand en zakelijk als klankbord kan dienen, wel zo verstandig.

Bij een goede onderlinge verstandhouding is het uiteraard voordeliger een gezamenlijke advocaat of mediator in te schakelen. Meestal komen de kinderen dan ook niet in de verdrukking. Wanneer echter de verhoudingen verstoord worden tijdens dat proces zullen beide ouders alsnog naar een eigen advocaat moeten worden verwezen.
Een advocaat zal altijd, in het belang van de kinderen, eerst proberen om tot overeenstemming te komen om verdere conflicten te vermijden. Lukt dit niet, dan zal de advocaat uiteraard bij de rechtbank opkomen voor het belang van de eigen cliënt.

Het tarief van een advocaat is vaak hoog. Maar een oriënterend gesprek kost meestal niets. Er zijn ook advocaten die werken op basis van overheidssubsidie, een zogeheten toevoeging. Onder specifieke voorwaarden komt u daarvoor in aanmerking en betaalt dan soms alleen een lage eigen bijdrage. U kunt hiernaar informeren.

Een advocaat geeft rust, houvast en duidelijkheid en kan vaak erger in de toekomst voorkomen. Zeker wanneer hij in een vroeg stadium wordt ingeschakeld. In het belang van uw kostbaarste bezit.

Susanne Custers & Caspar Brouwers, advocaten bij Advocasus te Gemert.

_BT Clear