Taal nodig om contact te maken

Taal bestaat uit woorden. Woorden die mensen zeggen of schrijven. En niet alleen mensen onderling, ook bedrijven en andere organisaties communiceren met hun klanten door middel van woorden. Dat onderstreept het belang van taal en ta alvaardigheid. Schort het daaraan dan heeft dat vaak effect op andere gebieden. Denk aan begrijpen wat er op school van de kinderen gebeurt, werk vinden of je (financiële) zaken regelen. Daarom is er in Gemert-Bakel veel en vroeg aandacht voor taal en taalonderwijs. Buiten de scholen speelt de bibliotheek daarin een belangrijke rol.

_BT Clear

Ontwikkeling, ontmoeting en
ontspanning voor iedereen

“Dat staat bij ons centraal”, begint manager Vestigingen en programmering van de bibliotheek in Gemert, Suzan van den Oetelaar. “Bijdragen aan de basisvaardigheden van mensen vanuit onze taal- en digitale kennis. Zorgen voor ontmoeting door als het ware een knooppunt te zijn voor vraag en aanbod op het gebied van taal. En uiteraard staan we van oudsher voor het plezier van lezen.”

Dat taal en taalvaardigheid belangrijk zijn, staat buiten kijf. Niet voor niets dat vanuit de bibliotheek ook de jonge jeugd veel aandacht krijgt. “Zo gaan er lees- en mediaconsulenten naar aangesloten scholen, voor projecten in de klas en deskundigheidsbevordering onder leerkrachten. Met het Boekstart-project gaan we ook naar het consultatiebureau om ouders te vertellen over het belang van voorlezen. Dat kan al vanaf een leeftijd van drie maanden. Dat weten veel mensen niet. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen!”

Netwerk

Als het gaat over ontwikkelen en ontmoeten draagt de bibliotheek ook bij aan basisvaardigheden van volwassenen. “Denk aan het Digipunt dat in de bibliotheek is gehuisvest, waar mensen hun digitale vaardigheden kunnen verbeteren. Of het Taalhuis waarin we met diverse partners werken aan het beter lezen, schrijven en computeren van de deelnemers. Alles”, benadrukt Van den Oetelaar, “met het doel dat mensen kunnen meedoen in de maatschappij. In het Taalcafé zetten vrijwilligers zich in om dát te bereiken.”

_BT Clear

Herkenning en erkenning in het Taalcafé

_BT Clear

“Ik moest vroeger achter in de klas zitten, omdat ik niet goed mee kon”, begint Henk van Deurzen. “Toen ik dat ook hoorde in een verhaal van een paar dames over laaggeletterdheid, raakte mij dat.” Henk ging eens kijken bij het net gestarte Taalcafé in de bibliotheek en sindsdien komt hij er regelmatig. “Ik heb veel beter leren schrijven en ook netter. Mijn woordenschat was al best goed door de vele kruiswoordpuzzels maar ik schrijf nu, bijvoorbeeld, zinnen in de juiste tijd.” Marianne Willems is een van de vrijwilligers die bij het Taalcafé mensen begeleidt. “Ik heb jarenlange ervaring met lesgeven aan mensen die niet of niet goed kunnen lezen en schrijven. Een gebrek aan taalvaardigheid staat mensen in de weg om aan de maatschappij mee te doen.

Er rust ook nog steeds een taboe op. Dat is helemaal niet nodig. Iedereen mag er zijn!” Sinds de start van het Taalcafé helpt Marianne mensen met Nederlands leren of om onze taal beter te leren schrijven of begrijpen. “We werken zoveel mogelijk in vaste groepen. Dan raak je makkelijker met elkaar in gesprek, er ontstaat een vertrouwensband. Dan zie ik vervolgens dat mensen met elkaar koffie gaan drinken buiten de les om. Heel mooi.” Henk: “Dat klopt ja. Je vindt bij het Taalcafé herkenning en erkenning. Het is niets om je voor te schamen. Daarom stap ik ook naar voren. Ik hoop dat andere mensen hierdoor denken: misschien is het iets voor mij. Kom dan gewoon eens kijken.”

Henk vervolgt: “Ik heb me altijd wel goed kunnen redden. Ik werkte met mijn handen en ben niet op mijn mondje gevallen. Maar jezelf verbeteren is altijd fijn.” Marianne onderschrijft Henk zijn woorden: “Werp die schroom af en zoek hulp. Ga naar iemand die je vertrouwt of kom langs bij het Taalcafé. Het lijkt misschien een grote stap maar je wordt er gegarandeerd blij van.” En Marianne tot besluit: “Daar krijg ik dan weer energie van. Mensen zien opbloeien door samen bezig te zijn met taal. Een mooie combinatie.”

Het Taalcafé is elke maandag van 9.30 tot 11.30 uur in de bibliotheek in De Eendracht in Gemert. Loop gerust binnen of bel als je eerst meer informatie wilt.

_BT Clear