Tevreden van twee kanten

Gijs de Rooi heeft ADHD en maakt wat moeilijk contact. Samen met zijn broer ging hij naar een zorgboerderij maar was daar niet op zijn plaats. Via een dorpsondersteuner kwam hij terecht op het melkveebedrijf van Marijke Damen. Marijke: “We wisten ook niet precies waar we aan begonnen, maar we dachten waarom niet. En het was een goede match, Gijs paste er prima bij hier. We hebben hem letterlijk en figuurlijk zien groeien.” Gijs is ook heel tevreden: “Ik wilde lekker bezig zijn, liefst op een boerderij. Het ging ook goed, ik heb er veel geleerd. Marijke en haar man Leo gaven mij het vertrouwen en daardoor heb ik ook meer zelfvertrouwen gekregen. Het is jammer dat het stopte. Maar nu volg ik een opleiding groen en cultuurtechniek. En op de boerderij ga ik nog wel eens op de koffie.”

Wat kan ik nog wél doen

Willy van den Broek uit Gemert liep zo’n 2,5 jaar geleden een dwarslaesie op na een hernia. Sindsdien zit hij in een rolstoel. “Maar stilzitten kan ik niet zo goed’, begint Willy meteen. “Dus ik ben op zoek gegaan naar dingen die ik nog wél kan doen. Sociale contacten zijn belangrijk en als je dan meteen iets voor een ander kan doen, is dat toch mooi.” Zo zit Willy in het seizoen aan de kassa van het Boerenbondsmuseum. “En in de zomermaanden ga ik elke twee weken met patiënten van Huize Padua als begeleider mee vissen. Ik maak de hengels in orde, doe aas aan de haak en haal de vis eraf. Het mooist vind ik dat we een onderlinge wedstrijd doen. Aan het eind van de visperiode koop ik dan een beker voor de winnaar. Dat vinden ze prachtig. En ik ook!”

Nuttig bezig zijn

Stichting Leergeld zorgt ervoor dat kinderen mee kunnen doen, ook als hun ouders het niet breed hebben. Cliënten van de stichting kunnen, bijvoorbeeld, een fiets voor hun kind aanvragen. Elke maandag- en dinsdagochtend werken zo’n drie-vier vrijwilligers aan het opknappen van fietsen. Eén van hen is Harrie van de Berg. “Ik ben altijd fietsenmaker geweest en raakte een jaar of vijf geleden via via bij Stichting Leergeld betrokken. Per jaar repareren we zo’n 120 fietsen, die ik ook bij de gezinnen aflever. Die kinderen zijn er zo blij mee, daar doe je het voor. Ik heb thuis genoeg te doen maar dit is een nuttige bezigheid.” Harrie doet nog een oproep: “We zoeken altijd kleine maten fietsjes. Ik haal ze op als dat nodig is. Dus als mensen nog een fiets hebben staan…” Stichting Leergeld is bereikbaar op 06 – 50979725 op dinsdag van 13.00 - 15.00 uur en op vrijdag van 9.15-10.15 uur.

_BT Clear