Trek tijdig aan de bel bij financiële moeilijkheden

Weinig geld hebben om van te leven is niet makkelijk. En dan gebeurt er iets; ziekte, verlies van werk of een onverwachte uitgave. Soms maken mensen ook zelf minder handige keuzes of hebben ze niet de capaciteiten om alles te overzien. Dan kan het snel gaan, schulden stapelen zich op. Welke reden ook: trek tijdig aan de bel als je financieel in zwaar weer komt of dreigt te komen. De stress die je er anders van krijgt, maakt je situatie alleen nog maar moeilijker.

_BT Clear

Armoede is overigens niet alleen het hebben van weinig geld. Armoede is veel meer dan dat, want door het hebben van weinig geld vallen sociale contacten ook vaak weg. Met je vrienden een terrasje pakken is niet vanzelfsprekend. Dat geldt ook voor meedoen aan de zogenoemde ‘derde helft’ na een sportwedstrijd of rijden bij uitwedstrijden van de sportclub. Noem maar op. Hulp vragen blijkt moeilijk. “Schaamte speelt een rol, terwijl dat helemaal niet nodig is.” Aan het woord is Marloes Trepels, schuldhulpverlener in onze gemeente. “Er is gewone bijstand, bijzondere bijstand, hulp bij het aanpakken van je schulden, allerlei regelingen. Maar het begint met hulp vragen als je er financieel niet uitkomt of als je al schulden hebt. Dan kunnen wij je helpen om te voorkomen dat je situatie nog lastiger wordt.”

Stress wegnemen

Stress is een grote boosdoener als het gaat om geldproblemen. Trepels: “Daar beginnen we mee, stress verlagen of liever nog wegnemen. Stress maakt namelijk dat mensen niet meer goed kunnen nadenken. Dan is het ook moeilijk om de problemen aan te pakken.” Weinig geld hebben, betekent overigens niet automatisch dat je in de schulden raakt. “We zien wel dat het vaak hand in hand gaat. Denk aan mensen in de uitkering”, legt de schuldhulpverlener uit

“Maar we zien ook mensen met een gewone baan die in de problemen komen, bijvoorbeeld door een scheiding of werkeloosheid. Of mensen met kleine baantjes die maar net rond kunnen komen en bij tegenslag onderuit gaan. Het kan iedereen gebeuren.”

Samenwerking

Snel handelen is belangrijk. Om mensen tijdig te kúnnen helpen, werken de schuldhulpverleners samen met diverse partijen. “Dan gaat het vooral om uitleggen hoe zij signalen kunnen opvangen. Denk aan ouderenorganisaties die contact hebben met hun achterban. Datzelfde geldt, bijvoorbeeld, voor de ondernemersvereniging of de woningcorporatie. Als zij weten waar ze op moeten letten dan kunnen we er snel bij zijn en erger voorkomen”, legt Trepels uit, “en niet alleen op financieel gebied. Denk aan het voorkomen van huisuitzettingen, ziekteverzuim op het werk of gezondheidsklachten.”

Maatwerk

Met de mensen die bij Marloes aan tafel komen, brengt ze eerst hun financiële situatie in kaart. Wat komt er binnen, waar gaat het geld naar toe, waar zitten de problemen? “Hoe de schuld is ontstaan, doet er op dat moment niet toe. We willen erger voorkomen. Later in het traject kijken we waar mensen zelf misschien andere keuzes kunnen maken.”

Dit maatwerk betekent dat sommige mensen met een beetje hulp zelf hun problemen kunnen oplossen. Anderen hebben een langer traject nodig, waarbij schuldsanering om de hoek komt kijken. “In alle gevallen is er begeleiding en nazorg. Sowieso weten mensen beter de weg naar de diverse vormen van ondersteuning, vanuit de gemeente of Stichting Leergeld, Pas Vooruit of de Sociale Raadslieden van de LEVgroep.”

Heb je schulden, kun je je rekeningen niet betalen of ben je het overzicht kwijt? Neem dan contact op met een van de gecertificeerde schuldhulpverleners. Van maandag tot en met donderdag bereikbaar via [email protected] en (0492) 378 500.

Elke donderdag is er een financieel inloopspreekuur, van 9.00 uur tot 12.00 uur in het gemeentehuis. Dan kun je zonder afspraak binnenlopen.

Ook op Wegwijzergemertbakel.nl vind je veel informatie onder het kopje Ik kom moeilijk rond.

_BT Clear