_BT Clear

Inwoners adviseren samen de gemeente Dordrecht


Kunnen alle inwoners van Dordrecht meedoen? Krijgen zij de zorg die ze nodig hebben? Hoe zit het met de wachtlijsten? Vragen waar we als Adviesraad Wmo & Jeugd Dordrecht mee bezig zijn, namens jou.


Jouw stem

We zijn onafhankelijk en adviseren de gemeente Dordrecht over de Wmo en de Jeugdhulp. We willen meebouwen aan een mooie, inclusieve en zorgzame stad. Om dit goed te kunnen doen, willen we jouw verhaal horen. We lossen geen problemen op, maar jouw ervaring kan leiden tot een (gerichter) advies / actie naar de gemeente.

Onze speerpunten

Jeugdhulp: wachtlijsten, we volgen de ontwikkelingen en vragen continue aandacht voor de gevolgen. Daarnaast zetten we ons in voor een goede overgang van jeugdhulp naar Wmo, zorgverzekeringswet en/of het zelfstandig gaan wonen

Inclusieve samenleving: we zijn een samenleving waar iedereen mee kan doen. Maar hoe is het met de toegankelijkheid van de binnenstad? Kun je overal met je rolstoel komen? Krijg je als dakloze de kans een nieuwe start te maken?

Wonen: iedereen wil zo gewoon en zelfstandig mogelijk wonen. Voor de ene groep betekent dit een woningaanpassing en weer een andere groep heeft begeleiding nodig. Aangepaste woningen, groepswonen en beschermd/begeleid wonen maken het mogelijk dat mensen kunnen wonen in een woning die bij hen past. Een van de problemen die we hierbij zien, is het tekort aan goede en betaalbare woningen voor jongeren en ouderen.

Zorg en ondersteuning: als je zorg of ondersteuning nodig hebt, kun je naar één van de Sociale Wijkteams gaan. Ze gaan met je in gesprek om te kijken wat er nodig is en kijken samen met jou naar oplossingen. We vinden het belangrijk dat inwoners bij (complexe) hulpvragen ook een beroep kunnen doen op een onafhankelijke cliëntondersteuner.

Laat je stem horen en denk mee!

We willen starten met een inwonerspanel dat met ons meedenkt en ons scherp houdt. De ene keer sturen we je een korte vragenlijst, de andere keer krijg je een uitnodiging om mee te praten over een thema. Zo laten we samen de stem van de Dordtse inwoners horen.

Kijk op www.adviesraadwmojeugddordrecht.nl.

Als ‘terug naar normaal’ niet vanzelf gaat


Volgens de nieuwsberichten hadden jongeren in de afgelopen tijd meer te maken met angst en somberheid. Te weinig ritme, beweging en contact met vrienden zouden hier een verklaring voor kunnen zijn. (en teveel contact met ouders, dat is als puber ook niet makkelijk…) Opgelost als ze weer naar school mogen, zou je denken. Toch is dit niet voor alle jongeren zo simpel.


Psychologisch gezien werkt angst zo, dat die groter wordt als je er minder mee wordt geconfronteerd. Door datgene waar je bang voor bent uit de weg te gaan, blijf je je op je gemak voelen. Dat is in eerste instantie natuurlijk fijn, want niemand is graag bang. Voor deze jongeren was het volgen van online onderwijs bijvoorbeeld eerder een opluchting. Maar de andere kant is dat je, door de lastige situatie te vermijden, niet de ervaring opdoet dat iets niet zo gevaarlijk of vervelend is als dat je dacht, of dat je het eigenlijk wel aankunt. Je controleert niet meer of je angst wel klopt. Zo blijft de cirkel van angst bestaan en wordt die op de langere termijn juist groter.

Bij somberheid gebeurt ongeveer hetzelfde; door je somberheid heb je de neiging in je bed te blijven liggen, omdat je niet verwacht dat het een fijne dag kan worden. Een dag in je bed doorbrengen kan soms wel even fijn zijn, maar als je hier langer mee doorgaat, wordt het een probleem. Je onderneemt geen dingen meer die wel fijn kunnen zijn of waardoor je trots bent op jezelf. Zo kom je in de cirkel van somberheid terecht.

Een periode niet naar school gaan, minder activiteiten hebben en minder vrienden en vriendinnen zien, kan er zo voor zorgen dat bange jongeren nog banger worden en sombere jongeren nog somberder. De moed en energie opbrengen om die belangrijke dingen weer te gaan doen is niet gemakkelijk, maar wel heel erg belangrijk om die angst en somberheid wat onder controle te krijgen.

Dat hoeft en kan niet in een keer. Je kunt het vergelijken met een marathonloper die zijn conditie opbouwt. Als hij direct die hele marathon gaat lopen, komt het niet goed. Maar om uiteindelijk zijn doel te bereiken, moet hij wel dagelijks met zijn conditie aan de slag. Iedere dag houdt hij het iets langer vol en komt hij wat verder. Zo kun je ook aan je ‘mentale conditie’ werken. Vraag niet te grote stappen van jezelf of je zoon of dochter, maar geef het ook niet op! Alleen door vol te houden kun je de cirkel van angst en somberheid doorbreken!

Anne-Marije Levering, kinder- en jeugdpsycholoog

En loop je echt vast? Zoek dan hulp! Anne-Marije Levering, kinder- en jeugdpsycholoog bij de Hoop GGZ. Kijk op www.dehoop.org.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:



_BT Clear