_BT Clear

Dagbehandeling voor mensen met dementie op jonge leeftijd


Thuiswonende mensen jonger dan 65 jaar met de diagnose dementie en hun mantelzorgers kunnen bij het Parkhuis terecht voor professionele ondersteuning op de Dagbehandeling voor mensen met dementie op jonge leeftijd.


Een bezoeker van de Dagbehandeling vertelt: “Ik ben hier vier dagen in de week. Het geeft me een doel om naar uit te kijken. Als ik ’s ochtends binnenkom, kijk ik eerst eens wie er zijn en we drinken wat. We lezen samen de krant en praten daarover. Daarna gaan we meestal eerst een stukje wandelen. Tussen de midda g eten we met z’n allen en soms koken we samen met één van de koks uit het Parkhuis, dat is ontzettend leuk.

In de middag gaan sommige bezoekers in groepen aan de slag met activiteiten, maar ik ben liever met mijn eigen projecten bezig. Ik heb bijvoorbeeld een oude weegschaal opgeknapt en op dit moment ben ik een molen aan het opknappen die ook in de beleeftuin stond. Gelukkig ben ik daar handig in. Ik heb een technische opleiding en ik heb daar echt veel lol in.”

“Ik doe wel mee met de beweegactiviteiten in groepsverband. Twee keer per week doen we dat samen met de fysio.” “Ze is wel streng hoor,” zegt hij lachend. “Ze zorgt wel dat je de kantjes er niet van af loopt.”

“Het is fijn om hier te kunnen praten met anderen. Gewoon na het weekend, of in de gespreksgroepen met de psycholoog.”

Wilt u meer informatie over de Dagbehandeling?

Neem contact op met Daniëlla de la Fuente, trajectcoach, via (078) 622 00 00.

Samen voor veilige vrijheid


Een nieuwe wet in de zorg moet ervoor zorgen dat cliënten binnen zorginstellingen in Nederland zoveel mogelijk hun vrijheid behouden. Bij zorgorganisatie PZC Dordrecht werken ze daaraan onder de titel ‘Samen voor veilige vrijheid’. Er wordt gekeken naar de inzet van nieuwe technieken, maar ook naar samenwerking tussen bewoners, hun naasten en de betrokken zorgmedewerkers.


Beweging

“De reden achter deze veranderingen is de nieuwe Wet zorg en dwang”, legt Paula den Broeder uit, manager kleinschalige dementiezorg. “Dat klinkt heel spannend, maar deze is er om te garanderen dat de zorg die mensen in een zorginstelling ontvangen zoveel mogelijk vrijwillig is. Op onze locatie Crabbehoven wonen o.a. cliënten met dementie. In de praktijk betekent dat dat we hen zoveel mogelijk willen stimuleren in het nemen van de eigen regie. Dus als het kan, zelf te laten beslissen.” Paula geeft als voorbeeld het gebruik van domotica; automatisering binnen een woning die op verschillende manieren ingezet kan worden. “Maar”, gaat ze verder, “je moet het niet alleen hebben van domotica binnen de woning of de instelling. De rol van de familie van de bewoners en de zorgmedewerkers is ook heel belangrijk.” Binnen PZC Dordrecht worden de principes ‘nee, tenzij’ gehanteerd, en staan bij het bieden van veilige vrijheid de wensen en behoeften van de bewoner centraal. Dat betekent dat de bewoners recht hebben op meer bewegingsvrijheid ongeacht of men daar wel of geen gebruik van maakt.

Leefruimte

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met dementie nog steeds kunnen beschikken over lerend vermogen. De kunst is het benutten hiervan. “Binnen de kaders van ‘Samen voor veilige vrijheid’ moet je dan denken aan het vergroten van iemands leefruimte binnen de instelling. Dat kan door looproutes met een bewoner te herhalen of herkenningspunten aan te brengen, zodat hij of zij zelfstandig naar een andere ruimte kan bv om een kopje koffie te drinken”, vertelt Paula.

Ze benadrukt dat de veiligheid voorop staat. Alles gaat in overleg met onder andere het multidisciplinaire team, de Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP-er) en de eerste contactpersoon van de bewoner. Uitgangspunten hierbij zijn de mogelijkheden van een bewoner, in plaats van de beperkingen.” Binnen de doelgroep is een aantal GVP-ers werkzaam die o.a. samen met de psycholoog, medewerkers en mantelzorgers ondersteuning bieden als er sprake is van (complex) onbegrepen gedrag. De bedoeling is dat het aantal GVP-ers zich de komende jaren steeds meer zal gaan uitbreiden.

Dynamisch

De veranderingen die de nieuwe wet teweegbrengt, gaan natuurlijk niet over een nacht ijs. “Dit proces geeft wel aan hoe dynamisch de chronische zorg kan zijn vertelt zij. “Geen dag is hetzelfde. Je bent voortdurend bezig met het achterhalen en vertalen van iemands gedrag. Daar kom je alleen achter door de bewoner goed te leren kennen en je proberen in te leven.” Paula, wier kantoor zich binnen het woonzorgcentrum bevindt, ondervindt zelf geregeld dat haar dagen anders lopen dan gepland. “Mijn deur staat bijna altijd open. Zo gebeurt het weleens dat een bewoner gezellig aan mijn bureau komt zitten om even te kletsen. Ja, zulke dingen maken werken in de zorg heel bijzonder.”

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:



_BT Clear