Het Sociaal Wijkteam Dordrecht:


hulp en ondersteuning dichtbij

Krijg je de financiën niet op orde? Heb je moeite met zelfstandig wonen of kan je niet meedoen in de samenleving zoals je zou willen? Heb je vragen over de ontwikkeling van je kind? Dan ben je van harte welkom bij het Sociaal Wijkteam Dordrecht in jouw wijk.


_BT Clear

Het Sociaal Wijkteam is er voor alle inwoners van Dordrecht, van 0 tot 100+ jaar die tijdelijk ondersteuning of hulpverlening nodig hebben. Je kunt er terecht met al je vragen over opvoeden, opgroeien, wonen, school, werk, geldzaken, relaties, zorg en gezondheid. Kortom met alle vragen waar je in het dagelijkse leven tegenaan loopt. Kom langs voor informatie, advies, ondersteuning of toegang tot (jeugd)zorg. Het wijkteam pakt jouw (complexe) vraag samen met je op en kan besluiten om zelf hulp te bieden, maar kan ook doorverwijzen naar een andere organisatie in de buurt die specialistische hulp kan bieden. Hoe dan ook: het uitgangspunt is altijd dat je zo kort als mogelijk en zo lang als nodig hulp krijgt.

Laagdrempelig

Of je nu een kleine of een grote vraag hebt, er zijn zoveel organisaties en instellingen in Dordrecht dat het soms lastig is om te weten waar je nu precies terecht kunt met je vraag. Daarom is er in Dordrecht één startpunt voor ál je vragen: het Sociaal Wijkteam. Tijdens de inloopspreekuren kun je binnen lopen om je vraag te stellen. Ben je alleen op zoek naar informatie of advies, dan kan een professional van het Sociaal Wijkteam je dat meteen geven en ben je dezelfde dag al verder geholpen. Maar ook als je niet precies weet wat je nodig hebt of als je meer hulp nodig hebt kan je langs komen. Vanaf dat moment sta je er namelijk niet meer alleen voor! Samen met een professional van het Sociaal Wijkteam krijg je inzichtelijk wat je precieze hulpvraag is en samen maken jullie hiervoor een plan. De professional werkt er met je naartoe dat je het straks weer helemaal zelf kan.

Bente is maatschappelijk werker bij team Stadpolders/Dubbeldam en zij vertelt dat het voor veel mensen een grote stap is om te vragen om hulp. “Dat kan ik me ook wel voorstellen. Schaamte speelt daarin soms een rol. In sommige buurten zijn problemen of zorgen op straat zichtbaar en in andere buurten zijn de problemen verborgen achter de voordeur. Dat kan ervoor zorgen dat het lastiger is om over die schaamte heen te stappen. Ik hoop dat mensen weten dat bij ons geen enkele vraag of probleem gek is. Soms is de drempel simpelweg dat mensen niet weten wat het Sociaal Wijkteam allemaal doet. We willen dat mensen weten dat ze hier met hun vragen binnen kunnen lopen. Dat is een eerste belangrijke stap. Vervolgens kijken we samen wat er nodig is. Wij hebben veel kennis en ervaring op verschillende gebieden. Ook weten we de weg in de wijk en de stad om tot de juiste oplossing voor jouw vraag te komen. We weten niet elk antwoord op elke vraag, maar we kunnen het wel samen met je uitzoeken. Soms zijn er vrijwilligers of organisaties die iemand verder kunnen helpen. In zo’n geval verwijzen we iemand door en kunnen we helpen om daar aan te komen.”

Het Sociaal Wijkteam heeft een heel groot netwerk van buurtbewoners, zorgverleners en bedrijven, in onze stad en daarbuiten. Dat is belangrijk om iedere inwoner van Dordrecht goed te kunnen helpen. Zo is het voor inwoners dus ook belangrijk om een netwerk te hebben. Familie en vrienden die kunnen helpen door dingen te regelen, naar je te luisteren, een schouder aan te bieden of even iets van je over te nemen als het zelf niet lukt. Maar ook vrijwilligers en hulpverleners zijn handig om in een netwerk te hebben. “Ook hierin is het belangrijkste: wat is de behoefte van de vrager. Is die tevreden met de mensen om zich heen of niet? Ook daar kunnen we bij helpen. Als je het moeilijk vindt om nieuwe sociale contacten te leggen, dan doen we dat samen. Dat is een praktisch iets waarmee iemand echt geholpen kan zijn. Ik ga ook wel eens een rondje wandelen met iemand die dat nodig heeft.”


“Soms is het lastig om over je schaamte heen te stappen en hulp te vragen”


Geen invloed op de woningmarkt

Bente heeft veel passie voor haar werk en haalt er veel voldoening uit wanneer ze iets voor een ander kan betekenen. Ze vertelt dat haar werk soms ook lastig is. “Soms heb je niet iets concreets in handen en zie je mensen struggelen, maar heb je geen antwoord of mogelijkheid om ze te helpen. Mensen zijn geholpen met praktische oplossingen, zoals het vinden van een huis bijvoorbeeld. Mensen kunnen om allerlei verschillende redenen op zoek zijn naar een nieuw onderkomen, bijvoorbeeld door een gebroken relatie of financiële problemen. Maar helaas hebben wij geen invloed op de woningmarkt. Als mensen denken dat wij huisvesting kunnen regelen, dan moeten we die verwachting bijstellen. Wel kunnen we kijken wat iemand al gedaan heeft en welke mogelijkheden er nog liggen, zoals bijvoorbeeld de particuliere woningmarkt, woningruil of tijdelijke woonprojecten. Daar kunnen we weer mee helpen.”


“Ons uitgangspunt is dat iedere inwoner zelf de regie over zijn of haar leven heeft. In sommige gevallen is daar hulp bij nodig.”


Renske, manager van het Sociaal Wijkteam vertelt dat het doel is dat iedere Dordtenaar snel, eenvoudig en dicht bij huis een beroep op ondersteuning kan doen als dat nodig is. “Daarom zitten onze locaties verspreid over de verschillende wijken, er is altijd een Sociaal Wijkteam in de buurt. In het werk dat we doen staat positieve gezondheid centraal. Hiermee bedoelen we al lang niet meer alleen de af- of aanwezigheid van ziekten, maar we kijken of mensen in staat zijn om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen om te gaan. En dat ieder zijn leven kan leiden zoals hij/zij dat wil, eigen beslissingen kan nemen en leeft naar wat hij/zij belangrijk vindt. Het uitgangspunt is dat iedere inwoner de regie over zijn of haar eigen leven heeft en in sommige gevallen is daar hulp bij nodig. Als we naar de toekomst kijken blijven we op de eerste plaats doen wat we al doen. Als we echt aansluiting blijven vinden bij de inwoners geloven we dat meer mensen echt mee kunnen doen in de samenleving.”

Sociale Wijkteams

De Sociale Wijkteams vind je verspreid over de wijken Centrum, Krispijn, Sterrenburg, Crabbehof/Wielwijk en Stadspolders/Dubbeldam.

Wil je meer weten over de Sociale Wijkteams en de inloop spreekuren? Kijk dan even op de website www.swtdordrecht.nl.

Sociaal Wijkteam Centrum
Bankastraat 10
T. 078 – 221 02 00

Sociaal Wijkteam Krispijn
Nassauweg 2
T. 078 – 221 00 07

Sociaal Wijkteam Sterrenburg
Dalmeyerplein 80
T. 078 – 221 00 05

Sociaal Wijkteam Crabbehof – Wielwijk
Admiraalsplein 413
T. 078 – 221 00 03

Sociaal Wijkteam Stadspolders - Dubbeldam
Dudokplein 213A
T. 078 – 221 02 01

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:



_BT Clear