_BT Clear

Verpleegkundestudenten Nicky en Martijn met VR-bril (virtual reality).

Leren met en over zorgtechnologie


Mbo verpleegkundestudenten Nicky (20) en Martijn (21) deden samen met techniekstudenten mee aan excellentieprogramma Zorgtechnologie van het ROC Da Vinci College. ASVZ, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, gaf ze de opdracht: bedenk een innovatie waarmee een slechtziende bewoner binnenshuis de weg vindt. Martijn: “In dit teamverband werken was echt leuk. Ik vond het een uitdaging.”


Studenten techniek en zorg

Het excellentieprogramma bestond uit twee studententeams. Nicky en Martijn werkten samen met Vincent en Nynke (opleiding Mechatronica en Smart Technology). “Zij legden ons de technische kant van de systemen uit en wij bedachten wat bij de cliënt past”, vertelt Nicky. “De samenwerking met techniek heeft ons vooral geleerd te communiceren met mensen die niet begrijpen waar wij het over hebben en andersom.” Wederzijds respect voor elkaars deskundigheid en onderzoek leidde tot zorginnovatie ‘Het zesde zintuig’: een op bluetooth werkend systeem waarmee een cliënt hoort in welke omgeving hij is.

Veilig leren met technologie

Niet alleen in het excellentieprogramma, maar ook in reguliere lessen is zorginnovatie steeds belangrijker. Da Vinci is toonaangevend in hybride onderwijs: het schoolse leren combineren met leren in de beroepspraktijk. Onderdeel daarvan is ‘simulatieleren’: studenten oefenen in een veilige omgeving (met technologie) op school, voordat ze de ‘echte’ praktijk in gaan. “Sommige studenten vinden celdelingen lastig. Het is zo klein dat je het niet ziet, maar met een VR-bril wel”, vertelt Martijn. Nicky: “Na de zomer gaan we ook oefenen op robotpoppen. Het blijft anders dan met mensen, maar het voelt al veel echter. Ze praten zelfs terug!”

Zorginnovatiecentrum

Volgend studiejaar wordt er een ‘zorginnovatiecentrum’ op school gerealiseerd, in samenwerking met de gemeente Dordrecht en het Albert Schweitzer ziekenhuis. Een nog bredere leeromgeving én een plek waar studenten meedenken over het (leren) toepassen van zorginnovatie, net als in het excellentieprogramma. Onderwijs, zorgprofessionals, overheid, (technische) bedrijven en inwoners komen er samen om te werken, leren en inspireren. Een goed plan, vindt Martijn: “Het technisch denkniveau van verpleegkundigen opschroeven is nodig. Dan gaan we beter werken, minder fouten maken en hebben we minder mensen nodig.”

Meer over de opleiding Mbo-Verpleegkundige op www.davinci.nl.

Drechtsteden
werkt door
Wij zijn er voor jou


De arbeidsmarktregio Drechtsteden is gestart met een regionaal mobiliteitsteam. KICKSTART helpt werkgevers die door de coronacrisis getroffen zijn, werknemers en zelfstandig ondernemers die door de crisis hun werk dreigen te verliezen en een duurzame stap willen maken van werk naar werk. Ook starters op de arbeidsmarkt kunnen bij ons terecht. Wij bieden begeleiding en advies bij de zoektocht naar kansrijk werk, helpen waar nodig met bij- of omscholing en maken verbindingen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.


Want het is het waarschijnlijk het laatste waar je aan dacht toen je begon met ondernemen of toen je met veel plezier werkte in je huidige functie: stoppen. En nu kom je op het punt dat je afscheid moet gaan nemen van je werk of werknemers. Zeker wanneer dit wordt veroorzaakt door iets wat compleet buiten jouw macht ligt, voelt een gedwongen keuze nog oneerlijker.

Je wilt door dus wat ga je nu doen? Hoe ga je kiezen? En weet je waar jouw kansen liggen? Want die zijn er echt. En dichterbij dan je misschien vermoedt. Samen met onze partners en regionale werkgevers investeren we in jouw kansrijke nieuwe stap in je loopbaan of gaan we in gesprek over collegiale in- en uitleen met andere werkgevers. Dus maak je geen zorgen, wij staan naast je, maken verbindingen en wijzen jou de weg naar jouw nieuwe start.

Contactgegevens:

[email protected]
06-388 399 14
kickstartdrechtsteden.nl

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:



_BT Clear