Problemen met rondkomen:
dat kan iedereen overkomen

Iedereen kan problemen krijgen met rondkomen. Door gebeurtenissen in je leven waardoor je inkomsten opeens veel minder worden. Door een scheiding bijvoorbeeld. Of omdat je je baan verliest. Of omdat je partner overlijdt. Veel mensen denken dat je pas kunt aankloppen bij de gemeente als je al schulden hebt. “Maar dat is niet juist”, zegt budgetcoach Marleen Timmerman van de gemeente Culemborg: “Iedereen die op zoek is naar informatie over hoe je beter kunt rondkomen kan bij ons aankloppen. Of als je geldzorgen hebt of dat wilt voorkomen.” Natuurlijk is de gemeente er ook voor mensen die in de schulden zijn geraakt. Marleen: “Maar het liefst helpen we voordat iemand in de problemen komt.”

_BT Clear

Zelf je geld beheren

Samen met vijf consulenten schuldhulpverlening staat Marleen Timmerman als budgetcoach voor Culemborgers klaar. “Als iemand bij ons aanklopt kijken we per situatie wat er nodig is. Vaak denken mensen dat ze hun geld niet meer zelf mogen beheren zodra wij in beeld zijn. Maar dat klopt niet. Er zijn genoeg mensen die tijdens een schuldhulpverleningstraject hun eigen geld beheren. Iedere situatie is anders.” Soms kan iemand na contact met de afdeling schuldhulpverlening zelf weer verder. Of sluit er een vrijwilliger of iemand van het Sociaal Wijkteam aan om even te helpen. Het kan ook zijn dat iemand van de afdeling schuldhulpverlening met jou aan de slag gaat. “Je doet daarbij zoveel mogelijk zelf.

Overzicht

Als budgetcoach brengt Marleen vaak als eerste in beeld wat iedere maand de inkomsten en uitgaven zijn. Marleen: “Wat wordt er op je rekening gestort? Wat geef je waaraan uit? En blijft er dan nog wat over?” Mensen weten vaak niet goed hoeveel ze per maand uitgeven. “Houd maar eens bij wat je aan boodschappen uitgeeft. Dat is meer dan je denkt.” Het overzicht helpt om je te beseffen dat je misschien keuzes moet maken. “1 of 2 keer in de week boodschappen doen, in plaats van iedere dag. Of minder vaak eten afhalen. Want dat bespaart.” Welke keuze iemand maakt, daarover laat de budgetcoach zich niet uit. “Ik help inzichtelijk te maken waaraan je je geld uitgeeft. Je bepaalt zelf welke keuze je maakt.”

Vooruit kijken

Als je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, leer je daarna te budgetteren. Voor veel mensen is het lastig om verder dan die ene maand vooruit te kijken. Marleen: “Wat helpt is doelen stellen. Je wilt bijvoorbeeld voorkomen dat je als de wasmachine kapot gaat geen geld hebt voor een nieuwe. Dat betekent dat je als doel hebt om een potje te vullen voor onverwachte uitgaven.” Door inkomsten en uitgaven bij te houden en doelen te stellen om voor te sparen, krijg je het budgetteren onder de knie. Marleen: “En dat geeft zoveel rust.”

Grip op je geld

Om je op weg te helpen heeft de gemeente het boekje ‘Grip op je geld’ gemaakt. In zes stappen leer je hoe je kunt budgetteren. Het boekje kun je gratis ophalen in het stadskantoor aan de Ridderstraat in Culemborg. Of kijk op www.culemborgkanmeer.nl/geldzaken.

Op zoek naar informatie of hulp?

Verandert er iets in je inkomsten? Heb je geldzorgen? Ben je bang voor schulden of heb je ze? Vraag om hulp. Neem contact op met de afdeling schuldhulpverlening van de gemeente Culemborg. Zij gaan samen met jou aan de slag. Dat kost je niets. Bel 0345-477700 of mail [email protected].

Het verhaal van Karin

“Toen ik mijn man leerde kennen, had hij schulden. Als partner word je daarin meegetrokken. Hij kwam terecht in een schuldhulpverleningstraject. Door zijn gesprekken met de consulent kwam ik erachter dat ik zelf misschien hulp kon gebruiken. Zo leerde ik Marleen kennen. Zij heeft mij geleerd om vooruit te denken. Als ik een rekening kreeg en niet wist hoe ik die gelijk kon betalen, dan belde ik altijd voor een afbetalingsregeling. Wat ik nu doe, is vooraf geld opzij leggen zodat ik rekeningen gewoon gelijk kan betalen. Bijvoorbeeld het eigen risico bij zorgkosten. Ik spaar vooruit om het eigen risico te kunnen betalen. In het begin heb ik met Marleen een Excel sheet ingevuld. Met alle inkomsten, vaste lasten en andere uitgaven. Toen zagen we heel goed wat ik overhield. Dat stop ik nu in allerlei potjes.

Als ik terugkijk, dan is de stap zetten om hulp te zoeken heel moeilijk. Want je geeft dan toe dat er ergens iets fout is gegaan. Als je die stap eenmaal hebt gezet valt het echt mee. Natuurlijk is het vooral in het begin ook zwaar. Want je moet overal inzicht in geven. Maar het geeft ook zoveel rust. Alleen al dat ik niet meer bang hoef te zijn als de deurbel gaat.

De doelen die ik had zijn behaald. Ik spaar en kijk vooruit. Het gaat nu zo goed dat ik op dit moment geen vragen heb. Ik heb met Marleen afgesproken dat we begin van het nieuwe jaar nog even appen of bellen. In april sluiten we ook de schuldhulpverlening af. Langzaam maken we nu weer plannetjes voor leuke dingen. Daar kijken we naar uit!”

_BT Clear