Verschillende vormen van pleegzorg of gedeelde zorg voor kinderen van 0 tot 23 jaar

Pleegzorg zolang het nodig is
Dit is pleegzorg waarbij van tevoren niet duidelijk is of de pleegzorg voor enkele maanden of voor vele jaren nodig is. Kinderen krijgen in een gezin een stabiele plek waarbij ze er op mogen vertrouwen dat ze kunnen blijven zo lang dat voor hun situatie het beste is.

Weekend – vakantiepleegzorg
Soms is het voor ouders en kind voldoende om enkele dagen per maand ondersteuning te krijgen van een pleeggezin. Bijvoorbeeld na school of in de weekenden of vakanties. Bij deze vorm kan het kind toch thuis blijven wonen, maar krijgen de ouders en het kind net even dat steuntje in de rug om te voorkomen dat de situatie verergert. Of om op adem te komen in het geval van een intensieve opvoedingssituatie.

Crisispleegzorg
Bij crisispleegzorg is altijd iets ernstigs aan de hand. De kinderen hebben vaak een nare periode achter de rug en er is acuut opvang nodig. Dan is het fijn dat ze in een gewoon gezin kunnen meedraaien. In de tijd dat het kind bij de pleegouders verblijft, wordt er hard gewerkt om de problemen in het eigen gezin op te lossen. Zodat het kind weer naar huis kan. Als dat niet lukt wordt er gekeken naar een pleeggezin voor langere tijd. Wanneer het kind goed past in het crisispleeggezin kunnen pleegouders er ook voor kiezen om het kind voor langere tijd op te vangen.

Gezinshuisouders of mentorhuisouders
Gezinshuisouders en mentorhuisouders zijn professionele opvoeders, die voor één tot drie kinderen of jongeren de basis van een veilige woonsituatie vormen; 24 uur per dag en 7 dagen per week.

Gezinshuisouders bieden kwetsbare kinderen in hun eigen huis en hun eigen gezin een veilige plek. Een plek waar de kinderen zich gesteund voelen en ‘een gewoon leven’ kunnen leiden. Met een zo goed mogelijk contact(herstel) met hun eigen ouders. Bij een zelfstandige mentorouder wonen jongeren ‘op kamers’ en worden zij begeleid naar een zelfstandig leven. Als mentorouder ben je een vaste coach bij praktische en emotionele vragen.

Meer weten over pleegzorg en hoe je pleegouder kunt worden? Kijk op www.openjewereld.nu.

 

_BT Clear

Zo mooi om jongeren te helpen zelfstandig te worden

_BT Clear

Kinderen hebben het recht om op te groeien in een gezin. Lukt dat (tijdelijk) niet thuis, dan kan pleegzorg een optie zijn. Pleegzorg hoeft niet te betekenen dat u 24/7 een kind opvangt. Opvang in de weekenden en tijdens de vakantie is ook mogelijk. Het belangrijkste is dat de opvang bijdraagt aan goede ontwikkelkansen. Daar heeft elk kind recht op.

Als een kind niet thuis kan wonen, wordt eerst gekeken of opvang binnen familie, bij vrienden of bij mensen via school kan. Lukt dat niet, dan bieden pleeggezinnen de beste oplossing. Hoe meer pleeggezinnen er zijn, hoe groter de kans dat het kind dichtbij of zelfs in zijn eigen omgeving kan blijven. Naar dezelfde school kan gaan en zijn eigen vrienden kan blijven zien. Daarom is het belangrijk dat er ook in Culemborg genoeg pleeggezinnen zijn.

Gezinshuis

Rieneke en Patricia zijn twee jaar geleden begonnen met crisisopvang. Rieneke: “Ik heb nooit de wens gehad om zelf kinderen te krijgen. Maar ik wil wel kinderen om me heen hebben. Door mijn werk kwam ik in aanraking met opvang van kinderen in (grote) groepen. Ik ben ervan overtuigd dat kleinschaligheid beter is. Daarom de keuze voor pleegzorg. Iedere dag leren we elkaar beter kennen. Het is zo mooi om jongeren te helpen zelfstandig te worden.”

Patricia: “Ik ben zelf pleegkind geweest. Net als Rieneke ben ik ervan overtuigd dat kleinschaligheid beter werkt dan opvang in grote groepen. We hebben nu 2 jaar een broer en zus in huis en weten zeker dat we met opvang verder willen gaan. Ons plan voor een gezinshuis is in een vergevorderd stadium. We hebben een huis gekocht en willen daar opvang gaan bieden aan drie jongeren vanaf 16 jaar. Rieneke heeft een opleiding gevolgd waarmee het mogelijk is om meer specialistische zorg te geven.”

Rieneke (l) en Patricia starten een gezinshuis.

_BT Clear