Deze pagina wordt mogelijk gemaakt door bedrijven en organisaties uit Culemborg e.o.

_BT Clear

‘Niet meer leren is stilstaan’

Volle klassen met gemotiveerde studenten die een passie voor het vak hebben. Ondanks de hoge werkdruk in de zorg en ontevredenheid over de lonen, is daar niets van terug te zien bij het ROC Rivor. Nieuwe aanwas vanuit allerlei branches, achtergronden en leeftijdsgroepen stroomt het hele jaar door binnen. Deze ontwikkeling vraagt om een nieuwe kijk op het (zorg)onderwijs. Volgens directeur van de Startacademie en Academie voor Zorg en Welzijn, Josje Verhoeven is maatwerk het sleutelwoord.

Weg uit de schoolbanken

Op het ROC Rivor met vestigingen in Tiel, Geldermalsen en Zaltbommel zijn verschillende soorten studenten te vinden. Ze hebben net de middelbare school afgerond, komen instromen vanuit de horeca of willen terug de zorg in. Al die verschillende startniveaus vragen om een andere aanpak. Verhoeven hierover: “We zijn geen klassieke school. Zorgstudenten zijn zo min mogelijk in huis en werken samen met bedrijven en instellingen om ervaring op te doen. Iedereen leert op zijn eigen manier en eigen moment.” Dat dat moment ook in de zomervakantie kan vallen, past bij de trend dat mensen willen (bij)leren, maar wel op hun voorwaarden.

Spotify

Verhoeven gebruikt muziekstreamingdienst Spotify om de ontwikkeling in het onderwijs te illustreren: “Vond je een artiest goed, dan kocht je vroeger de cd. De minder leuke liedjes nam je op de koop toe. Nu met Spotify pik je als gebruiker alleen de nummers eruit die je goed vindt en maak je je eigen mix ofwel cd. Dit nieuwe model van onderwijs, waarbij je alleen modules kiest waarnaar je interesse écht uitgaat of welke je werkgever aandraagt, wordt steeds meer de standaard. ” Volgens Verhoeven zal de markt een manier moeten vinden om met dit ‘maatwerkmodel’ om te gaan, immers klassieke diploma’s van traditionele onderwijsinstellingen gaan steeds minder een rol spelen: “Het ‘beroep’ bestaat niet meer, het is een mix van expertise. Medewerkers in de zorg hebben nu en in de toekomst meer een meer verschillende expertises. Naast het anders opleiden, zullen werkgevers zich moeten afvragen hoe ze mensen inzetten en inschalen.”

Leven lang ontwikkelen

Naast een oplossing voor het personeelstekort, ziet Verhoeven in deze herinrichting van het onderwijs ook andere voordelen. “Verder leren betekent dat je deel blijft uitmaken van de maatschappij. Het motiveert. Als je niet leert, sta je gewoon stil.” Dit sluit volledig aan bij de ontwikkeling voor een Leven Lang Ontwikkelen dat ook vanuit de overheid gestimuleerd wordt. Om dit onderwijs goed vorm te geven werkt ROC Rivor samen met Avans+ en Next learning Valley.

Meer informatie: www.rocrivor.nl Voor vragen over innovatief onderwijs mail naar [email protected]

Basis- en specialistische zorg bij u aan huis, aangepast aan uw behoefte

Met Rivas wijkverpleging krijgt u thuis zorg door gespecialiseerde wijkverpleegkundigen. ‘Wij verlenen basiszorg, zoals wassen, douchen en hulp bij aankleden, maar ook gespecialiseerde zorg. U kunt daarbij denken aan wondzorg, of zorg als u door een val een breuk oploopt. Ook verlenen wij zorg bij dementie en in de laatste levensfase,’ vertelt Britt van den Bovenkamp, wijkverpleegkundige in Culemborg.

Heeft u meer specialistische zorg nodig die extra aandacht behoeft, dan staat het Rivas verpleegtechnisch team voor u klaar. Het team bestaat uit speciaal oproepbare verpleegkundigen die alle kennis hebben om uw zorg zo gericht mogelijk te leveren. ‘En ze komen bij u aan huis. Zo hoeft u niet heen en weer te rijden.’

De wijkverpleegkundige denkt met u mee

‘Wij denken altijd met u mee en passen onze zorg aan op uw situatie en behoefte,’ legt Britt uit. ‘Woont u op meerdere verdiepingen en kunt u moeilijk lopen? Dan zorgen we ervoor dat u gewoon op dezelfde verdieping kunt wassen, met extra ondersteuning en advies van de Rivas wijkverpleegkundige. Bent u een vroege vogel of juist geen ochtendmens? De wijkverpleegkundige bekijkt samen met u hoe onze zorg, waar mogelijk, goed is afgestemd op uw tijden’.

De wijkverpleegkundige biedt persoonlijke en warme zorg. ‘Contact is heel belangrijk. We horen graag hoe het gaat, niet alleen om te sturen op de beste zorg, maar ook omdat wij dat hartstikke leuk vinden’, vertelt Britt met een lach. De Rivas wijkverpleegkundige stimuleert altijd uw eigen zelfredzaamheid. ‘Wij zorgen waar het moet, en wij ondersteunen u waar het kan. Dat is prettig, want iedereen wil zo zelfstandig en zo lang mogelijk thuis blijven leven.’

Uw zorg zo goed mogelijk geleverd

De wijkverpleegkundige werkt en overlegt samen met zorgpartners zodat u de beste zorg krijgt. Soms schuift u als cliënt aan bij het overleg met de huisarts, wijkverpleegkundige en de specialist. U wordt daarbij echt gehoord zodat u de zorg krijgt waar u behoefte aan heeft.

U vindt meer informatie over Rivas wijkverpleging op www.rivas.nl/wijkverpleging of u belt naar de Rivas Zorglijn via 0900 – 8440.

_BT Clear