_BT Clear

Henk aan het woord

“Een betekenisvolle baan vond ik via WerkBedrijf”

Zijn tatoeages vertellen dat de 53-jarige Henk van Empel uit Groesbeek geen doorsnee leven heeft geleefd. April 2015 besloot hij een punt te zetten achter zijn verslavingen die al 35 jaar duurden. Henk liet zich daarom drie maanden opnemen in een afkickkliniek in Zuid-Afrika. Terug in Nederland volgde nog een lang traject van therapieën. Sinds kort werkt Henk via WerkBedrijf als ervaringsdeskundige op de afdeling Psychiatrie van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.

“Op enig moment tijdens mijn therapie voelde ik een andere beweging. Ik wilde weer aan het werk. Toen kwam ik in contact met Robert Vermeij en Merijn Dammers, consulenten bij WerkBedrijf. Wat ik super aan hen vond, is dat zij mij echt de ruimte gaven”, vertelt Henk. “Alles in mij schreeuwde dat ik verder wilde, Robert en Merijn hebben mij soms zelfs af moeten remmen. Ik was destijds nog niet de Henk was die ik nu ben. Nooit heb ik het gevoel gekregen, dat ik iets moest. Ik kreeg de tijd om me te ontwikkelen.”

“Met Robert ben ik in gesprek gegaan over ervaringsdeskundigheid. Want dat was wat ik graag wilde gaan doen. Zelf kreeg ik ooit ook weer vertrouwen in mezelf door een ervaringsdeskundige die tegen me zei: “Het komt weer goed.”

“WerkBedrijf heeft mij geholpen om hiervoor de eenjarige dagopleiding te volgen bij Howie the Harp in Arnhem. Via een stage kwam ik vervolgens bij Rijnstate terecht, waar een proef met ervaringsdeskundigen liep op de afdeling Psychiatrie. Die proef was zo succesvol dat de functie van ervaringsdeskundige - voor verwarde personen onder invloed van middelen of andere zaken - nu is toegevoegd aan het behandelteam. Sinds 2 januari ben ik in dienst bij Rijnstate. Deze baan voelt als een warm bad voor mij.”

“Ik weet niet of dit zonder hulp van Robert was gelukt. Hij heeft me een duw in de goede richting gegeven en me gecoacht.” “Ik heb je inderdaad geholpen, maar jij hebt jouw baan vooral aan jezelf te danken”, aldus Robert. “Aan je eigen inzet en motivatie. Jij was het die elke woensdagochtend naar het inloopspreekuur kwam om te vertellen over je vorderingen. Zo hebben we samen jouw droombaan waar kunnen maken.”

_BT Clear

Buurtmarkt: een leer-werkplek

_BT Clear

De Buurtmarkt in Breedeweg is een leer-werkplek voor mensen voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is. Sinds 2012 vormt het een kloppend hart in Breedeweg: een ontmoetingsplek, een opleidingsplek, maar ook een plek voor dagelijkse boodschappen en een heerlijke kop koffie.

Pluryn is de ‘grote broer’ van de Buurtmarkt. Pluryn begeleidt mensen in hun werk en biedt opleidingen. De inspanningen zijn gericht op vergroting van zelfredzaamheid en loonwaarde. Om mensen passend werk te bieden in arbeidsmatige dagbesteding exploiteert Pluryn zelf een aantal maatschappelijke ondernemingen. Dit zijn ondernemingen die commercieel werken, ze moeten hun eigen exploitatie sluitend hebben. De ondernemingen hebben echter geen economische winstdoelstelling maar een sociale winstdoelstelling. Dat betekent dat zoveel mogelijk mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt passend werk moet worden geboden.

De Buurtmarkt is een buurtwinkel voor de alledaagse boodschappen, maar daarnaast verkopen wij veel regionale producten. Producten die echt uit de buurt komen. Een mooi voorbeeld is het vlees van de Buurtmarkt: je kunt de koeien zien grazen in de weide. Binnen de Buurtmarkt is een ambachtelijke bakkerij: hier kunnen bezoekers terecht voor brood, bolletjes of gebak. Voor een uitsmijter, kop koffie of een broodje gezond kun je terecht op ons terras of in onze horeca-corner. Elke dinsdagmiddag wordt deze corner omgebouwd tot buurt-ontmoetingspunt en wordt er soep gekookt voor de hele buurt. Binnen de Buurtmarkt in Breedeweg zijn 40 cliënt-medewerkers actief en 12 werkbegeleiders. Zij werken allen samen met hun eigen talenten. Bij de begeleiding van de cliënt-medewerkers vormt de arbeidscoach een belangrijke schakel. De arbeidscoach zoekt samen met de cliënt-medewerkers naar mogelijkheden en formuleert gezamenlijk leerdoelen hiervoor. De begeleiding is er op gericht om de cliënt-medewerkers zoveel mogelijk te laten groeien en zelfstandig te laten zijn. Voor sommigen is een arbeidsmatige dagbesteding een goede invulling, voor anderen ligt een betaalde baan in het verschiet. Hiervoor wordt er dagelijks getraind en gewerkt aan doelstellingen door de cliënt-medewerkers.
Dus de Buurtmarkt is niet zomaar een buurtwinkel: het is een plek waar mensen boven zichzelf kunnen uitstijgen en doelen kunnen bereiken die ze misschien nooit gedacht hadden te kunnen behalen.

_BT Clear