Fleur Bongaards, wijkverpleegkundige met expertisegebied longzorg

Grip op het eigen leven

_BT Clear

Met advies van Fleur en extra zuurstof kan meneer van buiten blijven genieten.

Hoe kunnen mensen met een chronische longziekte als COPD of astma de grip op het eigen leven houden, zonder dat de ziekte alles overneemt? Want deze aandoeningen hebben niet alleen lichamelijke, maar ook psychische effecten. Voor Fleur Bongaards, wijk- en longverpleegkundige uit team wijkverpleging Millingen/Kekerdom van ZZG zorggroep, is dát de drijfveer om haar beroep uit te oefenen.

Zorg thuis nodig?

Neem contact op met de zorgcentrale ZZG zorggroep, 024 366 57 77 voor het wijkteam bij u in de buurt www.zzgzorggroep.nl

“Niet de ziekte, maar de cliënt is baas over zijn leven.”

“Het is mooi als je iemand kunt helpen om te gaan met de beperkingen die een longziekte met zich meebrengt. Ik geef cliënten (en collega’s) niet alleen uitleg over het ziektebeeld, maar kijk ook goed naar het juiste gebruik van de medicatie. Er zijn zoveel verschillende soorten pufjes en uit onderzoek blijkt dat 70% van de mensen deze niet goed gebruikt. Daar valt nog een hoop gezondheidswinst te behalen. Verder leer ik mensen om te gaan met hun energiehuishouden, door voldoende rust in te lassen tussen activiteiten en door ademhalingsoefeningen te doen. Natuurlijk is roken een grote boosdoener, ik probeer mensen dan ook te motiveren om een cursus ‘Stoppen met roken’ te volgen.

Ook de psychosociale effecten van een chronische longziekte kunnen ingrijpend zijn. “Als je benauwd bent, kun je angstig worden en doordat je steeds minder kunt, verlies je de aansluiting met je omgeving. Eenzaamheid en depressie liggen dan op de loer. Samen met andere zorgdisciplines, zoals huisarts, long-arts en welzijnswerk, proberen we cliënten zo te ondersteunen dat niet de ziekte, maar zijzelf weer de baas zijn over hun eigen leven. Als dat lukt, geeft me dat veel voldoening!”

_BT Clear

VoorleesExpress voor taalplezier in huis

Jonge kinderen met een taalachterstand helpen door middel van voorleessessies en taalspelletjes. De vrijwilligers van de VoorleesExpress Berg en Dal zetten zich hier dubbel en dwars voor in.

_BT Clear

De VoorleesExpress zet vrijwillige voorlezers in bij gezinnen met jonge kinderen (3-8 jaar) om hun taalontwikkeling te stimuleren. Gedurende twintig weken komen voorlezers bij gezinnen thuis om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op driejarige leeftijd dagelijks worden voorgelezen, na twee jaar hoger op taal en rekenen scoren dan leeftijdsgenootjes die niet worden voorgelezen.

Doordat de voorlezers op een interactieve manier voorlezen, vergroten kinderen op speelse wijze hun woordenschat en leesplezier. Voorlezer Lieke (29): “Ik las voor aan Ismael (8). De eerste keer dat ik hem sprak, vond hij lezen stom, maar in de loop van de 20 weken wilde hij steeds vaker dat ik een kwartiertje langer bleef.” Ook de ouders van de kinderen worden actief bij de activiteiten betrokken, zodat ze later zelf het voorleesstokje kunnen overnemen.

Het programma van de VoorleesExpress start twee keer per jaar in februari en september. Voorlezers komen wekelijks bij gezinnen thuis op een vast moment. De voorlezers krijgen vooraf een training ‘interactief voorlezen’. Na afloop van de twintig voorleesweken staat een feestelijke afsluiting met gezinnen en voorlezers op het programma.

De VoorleesExpress is een initiatief van de Bibliotheek Gelderland Zuid en wordt ondersteund door de gemeente Berg en Dal. Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl/voorleesexpress.

_BT Clear