Voor iedereen ziet een dag er anders uit

Willeke Nielen werkt sinds 1981 bij Kalorama. Eerst als verzorgende en sinds tien jaar als activiteitenbegeleidster op afdeling De Sterrenberg van Kalorama aan de Nieuwe Holleweg in Beek. Op deze afdeling wonen 22 bewoners. De meesten van hen hebben dementie. De Sterrenberg is tevens een revalidatieafdeling.

_BT Clear

Zinvolle invulling van de dag

Willeke: “Nadat de bewoners ’s morgens verzorgd en aangekleed zijn, kijken we samen naar wat we gaan doen. Wat wil iemand graag en wat kán iemand nog. Iedere bewoner mag zichzelf zijn. We hebben heel veel mogelijkheden. We kunnen iets creatiefs gaan doen, muziek luisteren of gewoon aanwezig zijn in de groep. Er is ook een fietsclub met vrijwilligers en we hebben het project ‘Beleef je eigen leven’ waar we werken met film en foto’s uit de eigen vertrouwde omgeving van een bewoner.

Ik nodig mensen altijd uit. Iedere keer weer opnieuw. Ik vertel bijvoorbeeld ‘we gaan vanmorgen schilderen, ik weet dat u dat fijn vindt, wilt u vandaag ook weer meedoen?’ Wat dat betreft geven we mensen zo veel mogelijk zelf de regie.”

Benadrukken wat wél gaat

“Door te benadrukken wat nog wél gaat, stimuleren wij de zelfredzaamheid van bewoners”, gaat Willeke verder.

“Een bewoonster die halfzijdig verlamd is, wilde graag schilderen. Inmiddels maakt ze met één hand de mooiste schilderijen! Dit maakt haar dag en haar leven. Haar gevoel voor eigenwaarde is enorm gestegen. Waar het om gaat, is dat deze bewoonster plezier beleeft in w at ze doet. Wat ik zo mooi vind, is dat ze door creatief bezig te zijn heeft ontdekt wat ze nog kan.”

We doen er alles aan dat bewoners zich zo prettig mogelijk voelen

“Een ander voorbeeld zijn de maandelijkse gespreksgroepen die we samen met een geestelijk verzorger organiseren. Hier komen thema’s aan de orde die aansluiten bij het leven van de bewoners. Bewoners worden aangesproken op hun eigenwaarde en hun eigen mening. Dat is ontzettend belangrijk”, besluit Willeke.

Wilt u meer weten over de zorg en dienstverlening van Kalorama? Bel (024) 684 77 77 of kijk op www.kalorama.nl.

Willeke: “Bewoners bloeien op als je ze uitnodigt mee te doen aan een activiteit.”

_BT Clear

Fysio voor ouderen:

meer dan alleen behandelen

Bellen met de huisarts, in gesprek met familie, mantelzorgers adviseren: het werk van een geriatriefysiotherapeut is heel divers. Ben Jongerius, eigenaar van fysiotherapiepraktijk Millingen e.o., helpt al ruim 35 jaar ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in beweging te blijven.

Verschillende factoren

Jezelf wassen en aankleden, een boodschap doen, zelfstandig je bed in kunnen gaan, je eigen eten maken. Eenvoudige dingen, maar voor ouderen lang niet altijd vanzelfsprekend. “Dat mensen zichzelf kunnen verzorgen en zoveel mogelijk zelfstandi g kunnen functioneren bepaalt in grote mate hoe goed zij zich voelen. Of dat nu thuis is, in een aanleunwoning of in het verzorgingshuis”, vertelt Ben, die zich binnen zijn praktijk specifiek bezighoudt met oudere mensen. Dit betreft dan vooral kwetsbare ouderen met vaak meerdere chronische aandoeningen. In samenwerking met andere hulpverleners probeert hij ertoe bij te dragen dat mensen zo min mogelijk beperkingen ervaren in hun dagelijks functioneren. Zo kan het zijn dat de wijkverpleging een probleem signaleert en aan Ben vraagt of hij hier iets aan kan doen.

Andere blik

De omgang met kwetsbare patiënten dwingt hem met een heel andere blik naar klachten te kijken: “Als ik de inhoud van mijn werk vergelijk met een van mijn collega’s die manueel therapeut is, lijkt het bijna of we twee verschillende beroepen hebben, terwijl we beiden fysiotherapeut zijn”. Samenwerken, met de huisarts, wijkverpleging, ergotherapeuten, zorgcoördinator dementie, is cruciaal om problemen tijdig te signaleren en hier zo goed mogelijk op in te spelen. Die samenwerking is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden, vooral nu ouderen langer zelfstandig moeten blijven wonen. “Lichamelijk fit blijven is hierbij een belangrijke voorwaarde die op mijn bordje ligt”, aldus Ben.

Voldoening

Als geriatriefysiotherapeut die onder andere werkt met 75-plussers, MS- en parkinsonpatiënten, is het veelal niet haalbaar iemand volledig klachten- of pijnvrij te maken. Haalt Ben dan nog wel voldoening uit zijn werk? “Een chronische aandoening gaat uitera ard niet over, maar het allerbelangrijkste is om iemand te helpen binnen zijn kunnen zo volledig mogelijk te laten functioneren, zodat de kwaliteit van leven optimaal blijft. Dat onderdeel van mijn werk heb ik al vanaf jonge leeftijd mooi gevonden”, besluit hij.

_BT Clear