Aanpak vechtscheidingen

_BT Clear

Een situatie, waarbij ouders vaak in een harde juridische strijd met elkaar zijn verwikkeld rondom de invulling van het ouderschapsplan, kan soms heel lang duren. Kinderen lijden hier vaak enorm onder, met als gevolg dat zij slechter presteren op school, een negatief zelfbeeld ontwikkelen, in een loyaliteitsconflict terecht komen of psychische problemen krijgen.

Professionele begeleiding

Professionele begeleiding kan helpen. De gemeente Amstelveen startte in januari 2016 met een pilot ‘Kinderen uit de knel’. Dit is een groepsprogramma voor kinderen die in de knel raken omdat hun ouders in een vechtscheiding zijn verwikkeld. Het doel? De spanningen tussen de ouders verminderen zodat de negatieve gevolgen voor de kinderen zoveel mogelijk beperkt blijven.

Zowel ouders als kinderen nemen deel aan dit programma. Bij ‘Kinderen uit de knel’ worden zes families tegelijkertijd behandeld. Ook het netwerk van de ouders wordt bij de behandeling betrokken, omdat de strijd zich vaak heeft uitgebreid naar vrienden en familie. Er zijn 8 bijeenkomsten in twee zalen van kinderboerderij Elsenhove. Voorwaarde voor deelname is dat alle juridische procedures (tijdelijk) zijn gestopt. Vooraf wordt een intake gehouden.

Online workshop

Om deze ongezonde situatie bij zoveel mogelijk gezinnen te voorkomen, heeft de gemeente Amstelveen o.a. de samenwerking opgezocht met Villa Pinedo, hét podium waar kinderen met gescheiden ouders hun ervaringen delen om elkaar te steunen en volwassenen bewust te maken van wat er in hun hoofd en hart omgaat.  Gemeente Amstelveen biedt gescheiden ouders de kans om een effectieve (online) workshop te volgen. Hierin leer je hoe je als ouder je kinderen zo goed mogelijk door de scheiding heen kunt helpen. De workshop ‘Leer kijken door de ogen van kinderen’, aangevuld met het boek ‘Aan alle gescheiden ouders’ is voor vele ouders al zeer succesvol geweest. Meer informatie over de aanpak van Villa Pinedo is te vinden op www.villapinedo.nl

Begeleide Omgangs Regeling

Een onderdeel van de scheiding is het vastleggen van afspraken over zorg en opvoeding. Soms staan spanningen goede afspraken over een omgangsregeling in de weg. Dan helpen geschoolde vrijwilligers van Humanitas ouders graag verder. Zij gaan uit van het belang van de kinderen en de mogelijkheden van de ouders. Ze houden geen dossier bij. De ondersteuning duurt gemiddeld drie tot zes maanden. De vrijwilliger die helpt, treedt steeds wat verder terug. Net zolang totdat ouders  een omgangsregeling hebben kunnen treffen.

Wilt u gebruik maken van deze, of andere hulp vanuit gemeente Amstelveen? Dat kan. Neem dan contact op met Amstelveenloket. Openingstijden en contactgegevens treft u op www.amstelveen.nl/amstelveenloket.

_BT Clear

‘De school is een plek waar je jongeren goed kunt bereiken’

_BT Clear

Het Loopbaan Expertise Centrum (LEC) van MBO College Amstelland biedt jongeren concrete hulp tijdens hun opleiding, maar er is ook aandacht voor persoonlijke problemen van de studenten. “Doordat we in één team alle specialisten in eigen huis hebben zijn de lijntjes kort en kunnen we de jongeren sneller en beter helpen”, zegt Raquel Pereira, hoofd van het LEC op onder andere MBO College Amstelland in Amstelveen.

Zo helpt het LEC met een loopbaanadviseur jongeren met hun studieloopbaan, heeft een orthopedagoog oog voor studenten met beperkingen die passend onderwijs nodig hebben en is er een jeugdteam dat helpt bij andere vragen en problemen. Daarin zitten een maatschappelijk werker, een arts en een psycholoog. “Jongeren hebben twee vaste plekken in hun leven: thuis en school. Dat zijn ook de plekken waar je jongeren goed kunt bereiken. Het is goed om de zorg dan dicht bij de student te hebben. Je haalt de drempel zo ook weg.”

De persoonlijke problematiek waar het mbo-jeugdteam van het LEC mee te maken heeft, is volgens Pereira heel divers. “Slaapproblemen, seksualiteitsvraagstukken, maar we hebben ook een budgetcoach en pluscoaches die jongeren helpen met plannen en organiseren.

Daarnaast ontwikkelen we met alle mbo-colleges van het ROC van Amsterdam met een bedrijf binnenkort een portaal en een app waarop de jongeren met hun problemen terecht kunnen. We willen dat de jongeren de zorg echt in hun mobieltje hebben, want dat is toch de nieuwe wereld.”

Doorstromen naar het hbo

Het LEC van MBO College Amstelland richt zich ook extra op doorstroming naar het hbo. “Een groot deel van onze jongeren doet het heel goed. We zijn een mbo met alleen niveau 4, het hoogste niveau van het mbo”, legt Pereira uit. “Een groot deel van onze studenten wil doorstromen naar het hbo en we zien dat die aansluiting soms moeilijk is en studenten uitvallen. Daarom hebben we ingezet op een hbo-counselor die de studenten wat extra’s kan geven om de kans op slagen op het hbo te vergroten.”

_BT Clear

_BT Clear