_BT Clear

Gemeente Amstelveen helpt jonge mantelzorgers

Naar schatting 1 op de 10 jongeren onder de 18 jaar is ‘mantelzorger’ voor een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid. Dit kan leiden tot overbelasting, slechtere schoolprestaties en depressieve klachten. Daarom komt de gemeente Amstelveen in actie.

Al vinden jonge mantelzorgers hun zorgtaak niet meer dan vanzelfsprekend, activiteiten die voor leeftijdsgenoten heel gewoon zijn, zoals sporten en uitgaan, schieten er vaak bij in. De gemeente Amstelveen heeft samen met Mantelzorg&Meer plannen ontwikkeld om jonge mantelzorgers te ondersteunen.

Mantelzorg&Meer gaat samen met onder andere leerkrachten, sporttrainers, huisartsen, jongerenwerkers op zoek naar jongeren tussen de 12 en 18 jaar. “

We willen de jonge mantelzorgers graag laten weten dat ze ergens terecht kunnen,” zegt wethouder Jeroen Brandes over het project, “en dan samen met hen bekijken hoe wij hen en het gezin kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld door bij de indicatiestelling voor hulp in het huishouden de hulp van een jongere niet of beperkt mee te laten tellen bij de indicering. Zo kan worden voorkomen dat de jonge mantelzorger te zwaar wordt belast en daar ook op latere leeftijd de negatieve gevolgen van ondervindt.”
Ook voor mantelzorgers boven de 18, die bijvoorbeeld voor een ouder gezinslid moeten zorgen, is er hulp. Naast ondersteuning bij dementie of Alzheimer, is er Brentano. Deze stichting biedt mogelijkheden voor thuishulp en dagbesteding. Kortom, alles om ervoor te zorgen dat zowel de verzorger én verzorgde, samen overeind blijven.

Pilot dagstructurering
Amstelveen wil inwoners die dit nodig hebben, naast de maatwerkvoorziening vanuit de Wmo, dagstructurering bieden. In 2015 is de gemeente op drie plekken gestart met dagstructurering voor inwoners met een lichte zorgvraag, zoals een lichte vorm van dementie of geheugenproblematiek. Dit wordt aangeboden als vrije inloop, een diagnose is dus niet nodig. Inwoners uit de wijk kunnen op één van de locaties (Het Odensehuis, Inloop De Luwte en Inloop Groenhof) terecht voor de activiteiten die daar worden aangeboden, zoals schilderen, zingen of gewoon een kopje koffie drinken en samen zijn. Iedere locatie heeft een eigen aanbod aan activiteiten.

Collectieve aanvraag deurdrangers doorslaand succes

Eind 2015 is Amstelveen begonnen met een subsidieregeling voor het plaatsen van automatische deuropeners in woongebouwen. Een mooie manier om zelfstandig wonen prettiger en comfortabeler te maken. Het initiatief is een doorslaand succes.

Eigenlijk is een eigen bijdrage nodig om een deurdranger te laten plaatsen (zie kader). Maar door als VvE de deurdrangers voor meerdere bewoners tegelijkertijd aan te vragen bij de gemeente, vervalt dit. Sinds een collectieve aanvraag mogelijk is gemaakt, stromen de aanvragen binnen.

Een goedkopere oplossing

“Door woongebouwen toegankelijk te maken, wordt het voor ouderen in Amstelveen mogelijk gemaakt om langer in hun eigen huis te blijven wonen,” zegt Wethouder Wonen en Zorg Herbert Raat (VVD), “We zijn begonnen bij Luttickduin in Westwijk, maar ook La Foresta in Bovenkerk, Vijverblok in Keizer Karelpark, Matterhorn in Groenelaan én Bankrashof in de wijk Bankras zijn inmiddels voorzien van deurdrangers. Ik roep VvE’s met dezelfde uitdagingen op zich te melden bij het Amstelveenloket”.

Right to challenge
In de motie ‘right to challenge’ heeft de gemeenteraad het college opgeroepen om met voorstellen te komen om initiatieven van inwoners mogelijk te maken. Een collectieve aanvraag Wmo is hier een mooi voorbeeld van. Omdat meerdere mensen gebruik maken van de deuropeners zou het niet eerlijk zijn dat de eerste bewoner die de opener nodig heeft, daarvoor een eigen bijdrage moet betalen en anderen niet. 

_BT Clear

Hulp bij dementie, Alzheimer of vergeetachtigheid

_BT Clear

Als uzelf of iemand in uw naaste omgeving vergeetachtiger wordt, of aan Alzheimer of dementie lijdt, heeft dat grote gevolgen. Gelukkig zijn er in Amstelveen genoeg initiatieven op dit gebied. Van lotgenoten contact tot dagbesteding. Hieronder vindt u alle mogelijkheden op een rij.

Contact en cursussen

Wilt u contact met andere mantelzorgers of patiënten? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor in Amstelveen. Zo kunt u eens per maand naar het Alzheimer Café Amstelveen en biedt Vita Amstelland diverse vormen van ondersteuning, zoals de inloop in het Odensehuis in wijkcentrum Alleman en contact met een ouderenadviseur. De organisatie Mantelzorg & Meer biedt naast gespreksgroepen en ondersteuning ook speciale cursussen voor mantelzorgers.

Thuis blijven wonen?

Het is natuurlijk het fijnst om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen als je lijdt aan Alzheimer of dementie. Alzheimer Nederland heeft kleine en grote aanpassingen die u in huis kunt doen om het wonen zo aangenaam en veilig mogelijk te maken. Daarnaast is er voor inwoners dagbesteding vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) mogelijk, op basis van interesses biedt de activiteitenbegeleiding overdag allerlei activiteiten aan.

Handige app

Ook heel handig is de dementia app. Hiermee kunt u als mantelzorger voor iemand met dementie onder andere op afstand een agenda bijhouden en met andere mantelzorgers onderling informatie delen. Wilt u deze app een jaar lang gratis uitproberen? Vraag dan bij de gemeente een code aan!

_BT Clear