Iedereen
kan meedoen

In Apeldoorn doet iedereen mee. Dat kan moeilijk zijn als je al heel lang met een uitkering thuiszit. De drempel om je huis uit te komen kan dan heel hoog zijn. Activeringscoaches helpen deze mensen graag over die drempel, zodat ze weer actief kunnen zijn in de samenleving.

Cindy Bastiaan en Tatjana Rodrigues da Graca zijn 2 van de 6 coaches die deze mensen begeleiden. “We zijn geïnteresseerd in wat deze mensen hebben meegemaakt en gaan op zoek naar hun passie, naar wat ze echt leuk vinden. En dan zoeken we een activiteit die daarbij past.”

De Activeringscoaches werken in de wijk

“Mensen hoeven dus niet naar het Activerium”, zegt Cindy. “Het wijkgebouw stap je toch wat makkelijker binnen. Als ze dat prettig vinden, komen we ook bij de mensen thuis. We staan niet tegenover, maar naast onze inwoners. We werken veel samen met andere hulpverleners in de wijk om een inwoner zo goed mogelijk te kunnen helpen.”

Cindy en Tatjana zien dat deze aanpak succes heeft

“We zien dat mensen door de gesprekken met ons een andere kijk op zichzelf en hun mogelijkheden krijgen.” Tatjana heeft een mooi voorbeeld. “Ik begeleid een man met een alcoholprobleem. Hij zit thuis, durft nergens heen te gaan. Ik ben op zoek gegaan naar wat hem diep van binnen motiveert. Dat bleek sporten te zijn. Door mee te doen aan een sporttraject komt hij nu stap voor stap uit zijn eigen veilige omgeving. Daarbij voelt hij zich gesteund door ons.”

Cindy heeft ook een positief verhaal

“Ik help een vrouw met borderline. Schilderen vindt ze leuk, maar ze vindt het spannend om naar een ontmoetingsplek in de wijk te gaan. Daarom ben ik de eerste keer met haar meegegaan. Nu gaat ze elke week schilderen en komt ze weer onder de mensen. Dat geeft haar veel plezier en energie. Misschien kan ze in de toekomst vrijwilligerswerk gaan doen of uiteindelijk zelfs een betaalde baan krijgen.” Cindy en Tatjana zijn ervan overtuigd dat mensen altijd wel iets kunnen. “Soms moet je door je angst heen en heb je iemand nodig die je daarbij helpt. Als dat lukt, zie je mensen opbloeien. Prachtig!”

Ook meedoen?

Stuur dan een mailtje naar: [email protected]

Een stukje maand over aan het eind van uw geld? Vraag hulp!

U krijgt uw geldzaken niet op orde. U loopt achter met het betalen van uw rekeningen. Het lukt u niet om uw schulden af te lossen. Het is niet fijn als je vaak rood staat of schulden hebt. Bedenk dan: u bent niet de enige met zorgen over geld. Wat de reden ook is, vraag hulp!

“Mensen hoeven zich niet te schamen dat ze schulden hebben”, zegt Valerie Grevelt. Zij is trajectregisseur Schuldhulpverlening bij de gemeente. “Het kan iedereen overkomen, jong of oud, veel of weinig inkomen. Dan is het fijn dat de gemeente je kan helpen.”

Eerst weten hoe de problemen zijn ontstaan

“Ik ga altijd open het gesprek in, zonder vooroordelen”, vertelt Valerie. “In het eerste gesprek vraag ik ook altijd wat de ander van mij verwacht en wat hij of zij wil bereiken. Direct daarna maken we samen een plan om te zorgen dat de situatie niet slechter wordt. Dat de vaste lasten worden betaald en er geen schulden bij komen.”

Dan de beste oplossing zoeken

“Ik werk als tussenpersoon tussen schuldenaar en schuldeiser. Ik zoek naar de beste oplossing voor beide partijen. Dat kan een adviesgesprek zijn of hulp van een vrijwilliger bij de administratie. Maar soms is een schuldregeling nodig. Dan wordt een voorstel gemaakt voor aflossing van de schulden.”

Valerie werkt in de wijk, dus dichtbij

“Daardoor hoeft een aanvrager niet ver te reizen. Ook heb ik korte lijnen met andere hulpverleners in de wijk.’’ Het doel van schuldhulpverlening is de geldzaken weer onder controle te krijgen en problemen in de toekomst te voorkomen.

Afspraak maken: www.apeldoorn.nl/schuldhulpverlening

_BT Clear

_BT Clear

_BT Clear