Van en naar school

Hoe?

Iedereen kan een steentje bij dragen aan de verkeersveiligheid rondom de school of op de route thuis – school. Veilig en verantwoord verkeersgedrag is hierbij cruciaal. Gedurende de periode dat een kind naar de basisschool gaat verandert vaak ook de manier waarop hij naar school gaat. Het kind gaat steeds zelfstandiger naar school, om uiteindelijk zelf lopend of op de fiets naar school te gaan.

Het is een ontwikkeling, waarbij de ouders en scholen de kinderen moeten onderwijzen in regels en gedragsvormen die gelden in het verkeer. Verkeerseducatie draagt er aan bij dat kinderen de benodigde kennis, vaardigheden en motivatie hebben om op een veilige manier aan het verkeer deel te nemen. De gemeente ondersteunt de scholen hierin door verkeerseducatieprojecten aan te bieden.

In Maassluis zijn er veel kinderen, die eventueel met hun ouders, lopend of fietsend naar school gaan. Gelukkig maar omdat bij de basisscholen vaak weinig parkeerruimte is en rond het begin en einde van de schooldag het vaak een enorme drukte is.

Om uiteenlopende redenen wordt toch vaak ook de auto als vervoerswijze gekozen. Maar is dit altijd wel nodig, is deze keuze bewust genomen? Als ouder mag je je bewust zijn dat je voorbeeldfunctie hebt, ook in het verkeer. En neem je de auto houd je dan aan de verkeersregels, parkeer daar waar het mag en houdw je aan de snelheid.

Zien en gezien worden

met goede verlichting op de fiets

Goed zichtbaar zijn in het verkeer is zeer belangrijk. Zien en gezien worden is dan ook wel een bekende leus. Juist in de aankomende de donkere wintermaanden dien je te zorgen voor goede en voldoende verlichting op de fiets.

Goede verlichting zorgt er simpel weg voor dat de andere weggebruikers je beter zien, je meer zicht hebt op de weg en daarmee veilig thuis komt.

De verlichting moet branden als het donker is of bijvoorbeeld bij slecht zicht overdag, zoals dichte mist.

Maar wat zijn de regels voor de verlichting:

Vaste verlichting
• wit of geel licht voor, rood licht achter
• de lampen moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen
• de lampen mogen niet knipperen

Losse lampjes
• ze mogen alleen op het bovenlichaam, dus niet op je hoofd, armen of benen

• je mag ze bevestigen aan je kleding of op je tas
• ze moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen
• ze moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen. En niet teveel bewegen
• wit of geel licht voor, rood licht achter

Welke reflectie is verplicht
• een rode reflector op de achterkant van de fiets
• gele reflectoren op de trappers
• reflectie (wit of geel) op de wielen of op de banden

Zorg dat je verlichting in orde is, je vergroot daarmee je veiligheid in het verkeer. En voorkomt de kans op een boete. Een boete die al gauw kan oplopen tot €50 voor het rijden zonder brandende verlichting.

Wijkagenten

Elke wijk in de regio Rotterdam heeft een eigen wijkagent, die zoveel mogelijk in zijn eigen werkgebied aanwezig is. De wijkagenten zijn ervaren politiemedewerkers die weten wat er leeft in een buurt. Samen met zijn collega’s, wijkbewoners en partners werken de wijkagenten aan de leefbaarheid en veiligheid in de wijk.

De wijkagent werkt vanuit een wijkteam en is het vaste aanspreekpunt voor vragen of problemen van inwoners van deze buurt. Wilt u in contact komen met uw wijkagent en/of het wijkteam, bel dan
0900 - 8844 (lokaal tarief). Indien uw wijkagent afwezig is, dan kunt u ook geholpen worden door een andere politiemedewerker.

Op de site van www.politie.nl kunt u zien wie wijkagent is van uw wijk.

_BT Clear