Veiligheid in en rond de woning

Veilig wonen zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn, maar dit is helaas niet het geval. Jaarlijks worden in Nederland veel mensen het slachtoffer van woninginbraak. Elke inbraak is er één teveel. Een woningbraak is een ernstige inbreuk op uw privacy. Naast materiële schade is de emotionele schade vaak groot. Het gevoel van onveiligheid kan soms lang duren. De gemeente en de politie Rotterdam-Rijnmond willen het aantal woninginbraken in Maassluis terugdringen. Hiervoor treden zij samen op.

Ook kunt u zelf het een en ander doen om een inbraak te voorkomen.

Inbraakpreventietips

  • Zorg voor inbraakwerend hang- en sluitwerk; en onthoud dat zelfs het beste hang- en sluitwerk weinig effect heeft als u het niet gebruikt. Doe de deur bijvoorbeeld altijd op slot, ook wanneer u overdag even weggaat. Laat ook geen ramen open staan.
  • Verstop sleutels nooit buitenshuis, onder deurmatten of in plantenbakken. Inbrekers kennen deze plaatsen. Laat de sleutels ook nooit aan de binnenkant van de deur in het slot zitten. Via de brievenbus of door een ingeslagen ruitje kunnen dieven de deur dan opendraaien. Leg of hang de sleutels op een vaste plaats, zodat u ze bij nood altijd kunt vinden.
  • Inbrekers houden niet van woningen met een goede buitenverlichting, omdat ze dan kunnen worden gezien. Zorg voor een goede verlichting rondom uw huis en de voordeur. En denk ook aan zichtbaarheid door de bosschages in uw tuin te snoeien.
  • Vroeger controleerden inbrekers de papieren brievenbus om te kijken of iemand op vakantie was. Nu worden digitale brievenbussen bekeken. Vermeld dus geen herleidbare adres- of vakantiegegevens op media zoals Facebook, Twitter, Instagram. Scherm persoonlijke berichten af voor potentiële inbrekers.

Bel bij onraad of verdachte situaties direct de politie

Wat is Buurtpreventie?

Kent u buurtpreventie al of heeft u de buurtpreventieteams al zien lopen in Maassluis? Sinds maart 2013 is de gemeente Maassluis gestart met Buurtpreventie. Gewoon bewoners uit Maassluis, misschien uw buren. Ze zijn de ogen en oren van de gemeente, politie en woningcorporatie en dragen daarmee bij aan de leefbaarheid in de stad. Na de succesvolle start in de Binnenstad/Sluispolder West en Vogelbuurt in 2013 wordt er nu ook gelopen in de Burgemeesterswijk, Molenwijk, Drevenbuurt en Vertowijk. Bovendien gaat een heel nieuw team starten in de Kapelpolder en een gedeelte van Taanschuurpolder. Een schone, hele en veilige wijk is het motto van buurtpreventie en daarmee ook van de vrijwilligers. Buurtpreventie is een onderdeel van wijkveiligheid en is bedoeld om de veiligheid in de directe woon- en leefomgeving te verbeteren.

Buurtpreventie is er:

  • Om samen te zorgen dat de buurt een fijne woon- en leefomgeving en vooral veilige buurt blijft;
  • Om het veiligheidsgevoel te verbeteren en criminaliteit terug te dringen;
  • Om de buurtbetrokkenheid te bevorderen; buurtbewoners komen met elkaar in contact, leren elkaar kennen, durven elkaar aan te spreken en gaan elkaar waarderen;
  • Voor en door bewoners, in samenwerking met gemeente, politie en woningbouwcorporaties.

Wat wordt er van een buurtprevent verwacht?
Een buurtprevent is betrokken bij de wijk en bereid een stukje van zijn/haar vrije tijd te gebruiken om de leefbaarheid van de eigen woonomgeving te vergroten. Om dit te bereiken loopt hij op wisselende dagen en tijden door de wijk. Afhankelijk van het dagdeel dat men kan lopen.De ronde door de wijk gebeurt in tweetallen; een buurtprevent loopt nooit alleen. De coördinator buurtpreventie geeft aan de politie door wanneer buurtpreventie op straat is.

Meedoen? Dat kan!
Buurtpreventie kan nieuwe vrijwilligers gebruiken. Voor in de wijken waar al teams zijn, maar ook om nieuwe teams op te starten. Wanneer u zelf een bijdrage wilt leveren aan buurtpreventie dan bent u van harte welkom. Voorwaarde is dat u ouder bent dan 21 jaar.

Als u vragen heeft, nieuwsgierig of geïnteresseerd bent, neem dan gerust contact op met de Coördinator Buurtpreventie.

Telefoon, 010-5931852

_BT Clear