Overlast in relatie tot jeugd en alcohol

Overlast in de openbare ruimte gebeurt vaak onder invloed van groepsdruk, alcohol of drugs. Door het gebruik van alcohol of drugs vervagen grenzen Met een slok op kunnen jongeren soms behoorlijk wat overlast veroorzaken. Denk aan geluidshinder voor de buurt, kleine vernielingen of uitgaansgeweld. Ook kunnen jongeren agressief gedrag vertonen.

Sinds 1 januari 2014 is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Ook zijn jongeren onder de 18 jaar strafbaar als ze alcohol bij zich hebben. Bijvoorbeeld in het café, de sportkantine, het park en op straat. Het maakt niet uit of je zwak alcoholische drank of sterke drank bij je hebt in het openbaar. Je bent in beide gevallen strafbaar als je nog geen 18 jaar bent.

Concreet betekent deze straf voor jongeren onder de 18 jaar dat ze een boete krijgen als ze toch alcoholhoudende drank bij zich hebben. Deze wet is aangescherpt omdat alcoholmisbruik schadelijk is voor jongeren, én tot veel overlast leidt. Gemeenten hebben de taak om de handhaving van deze regel uit te voeren, door strengere maatregelen in te voeren waaraan verkopers van alcohol moeten voldoen, en door agenten of gemeentelijke toezichthouders in te zetten die jongeren controleren.

Invloed van de ouders
Vrienden en familie spelen een grote rol in het alcohol gebruik van jongeren.

Uit onderzoek blijkt dat zij minderjarigen geregeld alcohol en sigaretten geven. Ouders bedoelen het vaak goed en denken dat het beter is dat hun zoon of dochter thuis een biertje drinkt dan buiten de deur. Maar niks is minder waar. Onderzoek heeft aangetoond dat jongeren die thuis leren drinken uiteindelijk meer gaan drinken dan jongeren die dat thuis niet deden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat jongeren zich heus nog wel wat van hun ouders aantrekken.

Jongeren vinden het namelijk normaal dat ouders regels blijven stellen over roken en drinken. Het resultaat: kinderen van ouders die duidelijke regels stellen ten aanzien van alcoholgebruik, drinken pas op latere leeftijd.

Eigen verantwoordelijkheid
Alcohol drinken en roken stoer? ‘Nee’ zeggen is eigenlijk stoerder. Het laat zien dat je een eigen mening hebt, dat je daarvoor staat en dat je je gezondheid en hersenen belangrijk vindt. Echter, onder druk van leeftijdsgenoten is dat soms knap lastig. Het zou fijn zijn als jongeren geen druk uitoefenen op elkaar, maar een ieder zijn eigen keuze laat maken. Jongeren onder de 18 moeten beschermd worden tegen de schadelijke effecten van alcohol en tabak. Dat is dus echt een zaak van ons allemaal.

Bij het Meldpunt Schoon, Heel & Veilig Maassluis kunt u meldingen die betrekking hebben op de leefbaarheid en veiligheid in de stad, digitaal en telefonisch (14010) doorgeven. In het geval van ernstige geluidsoverlast, burenruzies en allerlei andere overtredingen van de openbare orde kunt u ook direct telefonisch contact opnemen met de politie via 0900-8844.

_BT Clear