Brandveilig Leven


Het is belangrijk dat je veilig woont in je eigen huis. Brandpreventie hoort daar ook bij. We hebben een stappenplan: Wat kunt u zelf doen?

Stap 1: Voorkom brand
Je staat er niet elke dag bij stil en denkt dat het jou niet zal overkomen; brand. Maar toch gebeurt het dagelijks, bij zeker twintig woningen in het land. De gevolgen van een brand zijn groot. Dierbare spullen gaan verloren en woningen zijn (tijdelijk) niet meer bewoonbaar. Erger wordt het wanneer er slachtoffers vallen. Een brand maakt indruk en laat diepe sporen na!

9 belangrijkste tips
Als je deze 9 belangrijkste tips in je eigen woning gebruikt wordt het risico op brand kleiner.

  1. Maak je pluizenfilter van je wasdroger na elk gebruik schoon.
  2. Maak het filter van je afzuigkap eens in de drie maanden schoon of vervang deze.
  3. Zet je televisie en computer ‘s nachts helemaal uit (dus niet op stand-by).
  4. Rol kabelhaspels bij gebruik altijd helemaal uit. Gebruik deugdelijke stekkerdozen.
  5. Rook niet in bed.
  6. Houd waxinelichtjes en kaarsen uit de buurt van brandbare materialen. Blaas kaarsen uit als je de kamer verlaat.
  7. Houd bij het ophangen van feestversiering voldoende afstand van (halogeen)lampen.
  8. Laat je schoorsteen jaarlijks vegen door een erkend bedrijf.
  9. Laat je geiser, gaskachel en/of CV installatie jaarlijks controleren door een erkend installateur.

Stap 2: Hang een rookmelder op
De meeste branden ontstaan ’s nachts. Een brand verspreidt zich razendsnel. Rookmelders kunnen je helpen een brand snel te ontdekken. Alleen zo heb je tijd genoeg om je huis te ontvluchten. Dit kan je leven en dat van je huisgenoten redden.
Rookmelders voor doven en slechthorenden
Er bestaan ook rookmelders die gekoppeld zijn aan een trilplaat en een flitslicht. Mensen die doof of slechthorend zijn kunnen dan ook tijdig worden gewaarschuwd. Er zijn rookmelders die je kunt aansluiten op je wek- of waarschuwingssysteem.

Stap 3: Maak een vluchtplan
Als er brand ontstaat in huis, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je huis kunt verlaten. Door brand kunnen de normale vluchtwegen geblokkeerd zijn. Die bekende trap, hal en overloop zijn onherkenbaar geworden en soms niet of zeer moeilijk te bereiken. Om in geval van brand zo snel mogelijk buiten te kunnen zijn, moet je dat oefenen van tevoren. Daarbij helpt een vluchtplan.

Stap 4: Koop een blusdeken
Een blusdeken is gemaakt van onbrandbaar materiaal, dat betekent dat hij gemaakt is van materiaal dat niet of heel erg moeilijk in brand kan vliegen. Je kunt een blusdeken goed gebruiken om een kleine brand te blussen of wanneer iemands kleding in de brand staat. Wanneer je een blusdeken om die persoon heenslaat is het vuur namelijk meteen gedoofd!

En als er dan toch nog brand uitbreek? Volg de volgende tips op:

  1. Blijf kalm. 
  2. Alarmeer je medebewoners. Denk aan huisdieren. 
  3. Kun je niet meer door de rook heen kijken? Blijf laag bij de grond, want rook stijgt op. 
  4. Verlaat zo snel mogelijk je woning –  
  5. Houd deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten: doe de deur achter je dicht. Een deur houdt namelijk brand tegen en geeft jou dus meer tijd om weg te komen. 
  6. Verzamel buiten op een vooraf afgesproken plaats. 
  7. Bel buiten zo snel mogelijk 112. 
  8. Waarschuw je buren. 
  9. Meld bijzonderheden aan de brandweer
  10. Wanneer elke seconde telt kan vertraging leiden tot een verslechtering van de situatie en in het ergste geval zelfs slachtoffers tot gevolg hebben. Daarom: geef de brandweer ruim baan!
  11. Wilt u weten of uw huis veilig is? Download de Woningcheck-App
  12. Meer tips kunt u vinden op www.rijnmondveilig.nl/veilig-leven/
_BT Clear

De brandweer moet er wel kunnen komen!

Goed parkeren kan van levensbelang zijn Parkeerplekken zijn er niet voor niets. De wijk moet bovendien ook bereikbaar zijn voor hulpdiensten. Veel inwoners weten niet dat in woonerven alleen in de daarvoor bestemde vakken mag worden geparkeerd. De brandweer loopt er regelmatig tegenaan: auto’s die buiten de parkeervakken staan en zo een obstakel voor de brandweerwagens vormen. Bij brand telt elke seconde. Een klein brandje kan zich in enkele minuten ontwikkelen tot een grote uitslaande brand die een enorme ravage aanricht.

Om die reden is het belangrijk dat de brandweer snel ter plaatse is en direct gebruik kan maken van de brandkraan. Een snelle inzet van de brandweer kan het aantal slachtoffers en schade beperken.
Fout of slordig geparkeerde auto’s vormen soms een ernstige belemmering voor de brandweer. Om automobilisten daarvan bewust te maken deelt de brandweer soms gele kaarten uit. De gele kaart heeft geen consequenties, maar is erop gericht begrip te kweken voor het werk van de brandweer.

Het uiteindelijke doel is dat gewaarschuwde automobilisten in de toekomst correct parkeren en daarmee een goede en snelle hulpverlening mogelijk maken.

Parkeren op een daarvoor bestemde plek, is rekening houden met medebewoners, brandweer, ambulances en politie én een bekeuring voorkomen.Voor een melding van fout parkeren is er de politie 0900-8844

_BT Clear