Veiligheid om u heen

Bent u goed voorbereid als een calamiteit ofwel ramp u treft? Weet u waar u terecht kunt voor een melding over veiligheid? Op deze pagina geven wij u enkele tips.

_BT Clear
 
_BT Clear

Wijkagenten


Samen werken aan een veilig Leudal

Maurice Henk en Frank Mans zijn de wijkagenten van Leudal. “In ons gebied zien wij de laatste tijd vaker inbraken in schuurtjes. Schuurtjes hebben vaak zulke slechte sloten dat ze heel gemakkelijk zijn open te breken. Maar er staan wel waardevolle spullen zoals elektrische fietsen, motoren of zitmaaiers. We gaan regelmatig met bewoners de wijk in om medebewoners attent te maken op inbraken. Wij geven ze dan tips hoe ze het risico dat ze zelf slachtoffer worden, zo klein mogelijk kunnen maken. In het buitengebied van Leudal dumpen criminelen regelmatig drugsafval of stelen zij diesel of koper. Ook hier vragen wij de bewoners de ogen en oren van de wijk te zijn. Als een persoon niet thuishoort in de buurt en zich verdacht gedraagt, geef dit dan altijd aan de politie door. Dat kan via het algemeen nummer 0900-8844. Maar als het een heterdaad situatie is, bel 112.

Wijkagenten Leudal: Maurice Henk en Frank Mans

Met een beschrijving van het misdrijf, de dader, een kenteken en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen! Ook kan geheel anoniem een melding worden gemaakt bij Meld Misdaad Anoniem via het gratis telefoonnummer 0800-7000. Zo werken wij samen aan de veiligheid in Leudal. Volg ons ook op Twitter en Facebook. Ons emailadres is
[email protected].”

 

Toezicht


Wat doen buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s)?

Veel inwoners vinden het belangrijk dat de gemeente optreedt bij onder meer rotzooi op straat, hondenpoep, asociale parkeerders en overlastgevende jeugd. Jaarlijks blijkt dat deze ergernissen hoog scoren op de lijst van irritaties die de kwaliteit van wonen en de veiligheidsbeleving negatief beïnvloeden. Gemeenten maken bij de uitvoering van het lokale veiligheidsbeleid al lang niet meer alleen gebruik van de politie. Ook de gemeente Leudal zet voor de aanpak van dit soort ‘leefbaarheidsproblematiek’ boa’s in. Deze werken schouder aan schouder met de politie aan een schonere en veiligere openbare ruimte.

De boa’s houden onder andere toezicht op naleving van de voorschriften die gelden in de openbare ruimte en in de Drank- en Horecawet. De boa’s treden zo nodig handhavend en verbaliserend op. De boa’s kunnen ook advies geven over onwenselijke situaties in de openbare ruimte en samen met inwoners kijken naar mogelijke oplossingen. Hierbij kunnen de boa’s gebruik maken van de bestaande instrumenten zoals Buurtbemiddeling.

Hoe herken je de boa’s?
De gemeentelijke boa’s in Nederland hebben sinds kort een nieuw uniform. Ook onze gemeentelijke boa’s zijn herkenbaar aan dit landelijke uniform. Om de herkenbaarheid te vergroten hebben de boa’s een dienstauto. De boa’s werken soms in burger, maar zullen zich vooraf altijd eerst legitimeren.

Wat is wel eens lastig voor de boa’s?
Het werk van een boa is vooral erg leuk, aldus boa Bert Janssen. “Je spreekt veel mensen en maakt vaak onverwachte dingen mee. Wel moeten we voortdurend keuzes maken wat we oppakken en wanneer. Het lastige is dat de meeste inwoners graag zien dat we bij een ander goed handhaven en die bekeuren maar dat ze voor zichzelf graag begrip willen als ze iets verkeerd doen. Gelukkig blijven veel inwoners redelijk, maar er zijn er wel eens bij die over de schreef gaan. Wij tolereren als gemeente geen geweld en agressie tegen onze boa’s”.

Boa Bert Janssen

Noodsituaties


Wees voorbereid op een ramp

Een ramp kan overal plaatsvinden. Daarom is het belangrijk dat u weet wat u dan moet doen. U kunt een ramp niet voorkomen. Maar u kunt zich er wél op voorbereiden. Een grote brand, hoog water, extreem weer of een terroristische aanslag, het zou zomaar in Leudal kunnen gebeuren.

U hoeft er niet altijd iets van te merken. Maar wat als zo’n ramp u wél treft? Dan is het goed te weten dat de gemeente op allerlei soorten rampen is voorbereid. Maar bereid uzelf ook goed voor op een noodsituatie.

Tips:

  • Stel een noodpakket (batterijen, zaklamp, waxinelichtjes, waarschuwingsfluitje etc.) samen voor het geval u langdurig binnen moet blijven.
  • Informeer uzelf over mogelijke risico’s in uw omgeving via www.risicokaart.limburg.nl. U kunt op
  • www.overstroomik.nl checken of uw woning kans heeft op overstromen of wateroverlast.
  • Stel de frequentie van L1 (100.3 FM) in op radio en/of televisie (teletekstpagina 112). In geval van nood heeft deze de officiële rol van noodzender.
  • Stel uw mobiele telefoon in op nl-alert. Met nl-alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. (www.nl-alert.nl)
  • Weet wat u moet doen als de sirene gaat.
  • Volg een EHBO-cursus. Als er iets gebeurt, kunt u uzelf en anderen helpen.
  • Zijn er in uw omgeving mensen die extra hulp nodig hebben tijdens een noodsituatie? Bespreek met hen wat u voor hen kunt doen.

Bron: Nederweert24

 
_BT Clear

_BT Clear