Veilig Wonen in huis

Een woning moet een plek zijn waar iedereen zich altijd veilig voelt. Helaas is dit niet altijd het geval. U kunt zelf veel doen om de veiligheid in uw woning te verbeteren. Op deze pagina geven we u een aantal tips.

_BT Clear
 
_BT Clear

Tips


10 Brand- veiligheidtips

1. Koken
Blijf in de buurt van het fornuis of oven wanneer u kookt.
Blus nooit met water, maar met een blusdeken of deksel.

2. Wasdroger
Maak de filters van de droger na elke droogbeurt schoon.

3. Overbelasting
Sluit grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op het stopcontact. Sluit geen stekkerdozen op stekkerdozen aan.

4. Koolmonoxidevergiftiging
Laat uw kachel, geiser of cv-ketel jaarlijks controleren. Plaats een koolmonoxidemelder en test deze maandelijks.

5. Roken
Rook niet in bed of luie stoel. Controleer of sigarettenpeuken helemaal uit zijn voordat u ze weggooit.

6. Kaarsen
Gebruik waxinelichtjes op batterijen, zeker in de buurt van gordijnen.

7. Rookmelders
Hang rookmelders op en test ze iedere maand.

8. Vluchtroute
Maak een vluchtplan. Bepaal de vluchtroute en wie de kinderen en/of huisdieren meeneemt.

9. Binnendeuren
Gun uzelf meer vluchttijd bij brand: sluit (’s nachts) de binnendeuren.

10. Meer tips
Ga naar www.brandweerln.nl of www.facebook.com/brandweerln.

 

Woninginbraken


Hoe voorkomt u een inbraak

Het aantal woninginbraken in Leudal is hoog. In de kernen waar het meeste wordt ingebroken worden door de gemeente en politie met medewerking van buurtpreventie preventieve acties gehouden tegen woninginbraken. Bewoners reageren hierop positief. Wist u dat de meeste inbraken gepleegd worden door een gelegenheidsdief? Geef die dief geen kans. Zorg voor inbraakwerend hang- en sluitwerk, liefst met het politiekeurmerk veilig wonen. Onthoud daarbij dat zelfs het beste hang- en sluitwerk niet helpt als u het niet gebruikt. Doe daarom altijd de deur op slot, ook als u even weggaat. Laat geen ramen openstaan.

Verstop geen sleutels onder de deurmat of in een bloempot. Deze plekken zijn bekend bij inbrekers. Laat ook uw sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten. Via de brievenbus, het boren van een gaatje of een ingeslagen ruit kunnen inbrekers gemakkelijk het slot opendraaien en daardoor eenvoudig naar binnen. Leg of hang sleutels op een vaste plaats met voldoende afstand tot de deur. Zo zijn ze in geval van een calamiteit altijd te vinden.

Zorg er verder voor dat uw woning rondom voldoende verlicht is en dat bij (voor)deuren en ramen geen hoge beplanting staat. Hiermee voorkomt u dat inbrekers eenvoudig en ongezien uw woning kunnen openen en betreden. Laat ook geen waardevolle spullen in het zicht liggen. En laat nooit weten hoe lang u weg bent (bijvoorbeeld met een briefje op de deur, op het antwoordapparaat of via sociale media). Een andere tip is om buitenverlichting te gebruiken met een bewegingssensor. Een inbreker houdt er niet van om in het licht gezet te worden.

Inbrekers maken vooral gebruik van een aantal beproefde methoden om in te breken. Hieronder sommen we enkele van deze methoden op en geven we tips om dit te voorkomen.

Insluipen
Sluit ramen of deuren ook als u maar even weg bent of naar boven gaat. Plaats kierstandhouders op deuren en ramen die vaak open staan.

Flipperen
Flipperen is het met een pasje of een stuk hard plastic of karton tussen het kozijn en het slot de “dagschoot” indrukken en openen. U kunt dat voorkomen door de sloten op slot te draaien en anti-inbraakstrippen op deuren en ramen te plaatsen.

Hengelen en gaatjes boren
Doe de deur op slot, laat sleutels niet in de deur zitten en bewaar die elders. Een behendige dief kan via de brievenbus met ijzerdraad zo de deurklink naar beneden trekken om deze te openen. Ook kan een dief op die manier vaak sleutels bemachtigen die in de gang worden opgeborgen. Tegenwoordig boort men ook gaatjes om ramen en deuren te openen.

Cilinders breken of trekken
Professionele inbrekers trekken vaak de cilinders uit het slot of breken ze af. Door de cilinders uit het slot te halen kan de dief eenvoudig de deur openen. Extra bijzetsloten, pensloten op kniehoogte en sloten met kerntrekbeveiliging helpen om het inbrekers een stuk lastiger te maken.

 

Veilig Thuis


Huiselijk geweld en kindermishandeling

Iedereen die direct of indirect met geweld in huiselijke kring te maken heeft, kan hier iets tegen doen. Of het nou om uzelf gaat of om iemand anders. Of u het zeker weet of al een tijdje rondloopt met een naar onderbuik gevoel. Blijf er niet mee rondlopen maar neem contact op met Veilig Thuis. Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling.

Veilig Thuis biedt de helpende hand, doorbreekt onveilige situaties en zet mensen in beweging. Veilig Thuis biedt perspectief op een betere situatie waardoor mensen weer toekomst hebben. Mét of zonder elkaar. Meldpunt Veilig Thuis telefoon 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar). Ga voor meer informatie naar www.vooreenveiligthuis.nl.

 
_BT Clear

_BT Clear