Jeugd en veiligheid

Over de meeste kinderen en jongeren in Leudal hoeven we ons geen zorgen te maken. Ze groeien op in een prettige leefomgeving, doen het goed op school, sporten, maken muziek en/of zijn op een andere manier actief. Er zijn echter ook kinderen en jongeren waarbij het opgroeien en opvoeden minder vanzelfsprekend gaat en die voor overlast zorgen in de openbare ruimte. Hoe wordt hiermee omgegaan en hoe kunt u uw kind veilig grootbrengen. Op deze pagina enkele tips.

_BT Clear
 

Aanpak


_BT Clear

Jeugd en overlast

Inwoners klagen weleens over geluidsoverlast of ervaren hinder van hangjongeren. Wellicht ziet u ze ook in uw buurt; groepen jongeren die rondhangen. Niets nieuws en ook geen probleem als ze geen overlast veroorzaken of de veiligheid in gevaar brengen.

Aanpak overlast
Jongeren, waarbij het opgroeien en opvoeden minder vanzelfsprekend gaat en die voor overlast zorgen in de openbare ruimte worden besproken tijdens het jeugdoverleg. Deelnemers aan dit overleg zijn onder andere het jeugd- en jongerenwerk, buitengewoon opsporing ambtenaar (boa), politie en de gemeentelijke zorgpartners. Door vroegtijdig knelpunten te signaleren en daar passend op te reageren kunnen veel problemen voorkomen worden.

Zelf actie ondernemen
Heeft u last van jongeren? Het werkt meestal averechts om direct te gaan schelden of de politie te bellen. Heeft u al eens geprobeerd met de jongere te praten? Dat lijkt soms best eng, zeker als jongeren in een groepje bij elkaar staan. Of misschien denkt u juist “wat een soft gedoe”. Toch is het de beste methode. Spreek de jongere respectvol aan en wees duidelijk over uw grenzen. Behandel de jongere zoals u zelf behandeld wilt worden. Ga niet schelden, foto’s maken of ballen leksteken. Dat is vragen om ruzie. Wacht niet tot u barst van frustraties. Jongeren zijn geen helderzienden en weten niet wat u ervaart of denkt. Als u niet zegt wat u dwarszit, kunnen zij zich niet aanpassen. Zeg waar u last van ervaart. Vraag om medewerking. Gebruik ik-taal: “ik ervaar overlast”.

In Leudal zijn de opbouwwerkers van welzijnsinstelling Synthese er om het gesprek te voeren met jongeren en de buurt, en zo bij te dragen aan het voorkomen van problemen of het vinden van oplossingen. U kunt contact opnemen met Synthese via: (0475) 74 51 38. Bij overlast kunt u contact opnemen met de politie via: 0900-8844.

_BT Clear
 

Het begint thuis


Tips voor veilig opvoeden

“Hoe kan ik mijn kind in deze wereld veilig grootbrengen?” hoor je nog wel eens vragen. Via de tv of de krant krijgen we vaak nare berichten te zien. Maar veilig opgroeien begint thuis!

_BT Clear

Kinderen ontwikkelen zich beter in een veilige- en uitdagende omgeving. Hoe creëer je die?

  • Zorg voor een dagelijkse routine. Kinderen houden van duidelijkheid en overzicht. Maak een bad- en bedritueel. Als een kind weet wat er gaat komen, voelt hij of zij zich veilig, kan zich ontspannen en heeft tijd en aandacht om zich te ontwikkelen.
  • Stel een paar basisregels op voor thuis waar alle gezinsleden zich aan houden. Een belangrijke regel om de veiligheid thuis te vergroten is dat iedereen vriendelijk praat (ook als we boos zijn!). Schreeuwen is heel beangstigend voor kinderen.
  • Laat je kind veilig spelen. Pas de omgeving en de materialen aan, aan de leeftijd van je kind. Zo zijn de kralen van je oudste dochter niet geschikt voor de jongste van 1 ½, heeft je zoon van 8 jaar beschermers nodig bij het skeeleren en mag je gerust met je dochter van 13 al haar vrienden op Facebook nalopen.
  • Bied je kind uitdagingen. Leg eens een deel van het speelgoed weg om het na 3 maanden weer aan te bieden. Geef je kind de kans op successen. Zo wil je zoon van 2 jaar misschien steeds zelf zijn schoenen aantrekken, wat niet lukt. Geef hem dan zijn laarsjes dat lukt waarschijnlijk wel, het geeft niets als ze een keer verkeerd om zitten.
  • Ga vaak en veel naar buiten met je kind. Vertel elkaar wat je ziet en laat je zoon/dochter de verkeersregels die het kent herhalen.
  • Als je kind eenmaal zelfstandig buiten speelt, maak dan duidelijke afspraken. Zonder een kind bang te hoeven maken, kun je prima vertellen dat je niet met vreemde mensen mee mag gaan of iets aan mag nemen. Stel je kind regelmatig de vraag wat jullie afgesproken hebben over buiten spelen. Zo worden de regels van thuis ook zijn/haar regels buiten.

  • Weerbare kinderen worden minder gepest en leven daardoor in een veiligere wereld dan andere leeftijdgenoten. Als opvoeder hebben we veel invloed op de weerbaarheid van onze kinderen. Zo kun je de weerbaarheid stimuleren door veelvuldig te benoemen wat het kind goed doet (complimenten geven), je kind te helpen de eigen probleempjes op te lossen, het goede voorbeeld te geven en je kind serieus te nemen!
Meer weten over (veilig) opvoeden?
Kijk eens op www.cjgml.nl Centrum voor Jeugd en Gezin: [email protected] of 088-43 88 300.

_BT Clear

_BT Clear