Veiligheid in buitengebied

Leudal heeft een prachtig buitengebied. Het is er goed wonen, werken en recreëren. Leudal steekt in op een vitaal buitengebied waar iedereen op zijn eigen manier van kan profiteren en genieten. De laatste jaren zien we echter ook een aantal ongewenste ontwikkelingen in het buitengebied. Criminelen dumpen er regelmatig hun drugsafval of stelen diesel, koper of machines uit schuren. Dit willen we niet in ons buitengebied. Wat we daar tegen kunnen doen, is MELDEN!

_BT Clear
 

Meld misdaad anoniem


Project meldingsbereidheid buitengebied vergroten

_BT Clear

Meld misdaad in het buitengebied
Elkaar snel weten te vinden, informatie uitwisselen en elkaar aanspreken. Het zijn onderdelen die bijdragen in de aanpak van criminaliteit in het buitengebied. Dat zeggen de wijkagenten Frank Mans (Leudal) en Ivo Kwantes (Nederweert). Ze werken samen aan het versterken van de aanpak van criminaliteit in het buitengebied. Dat doen ze met een groot aantal partners, onder wie de gemeentes Nederweert en Leudal, De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en Meld Misdaad Anoniem.

Overlast raakt ons allemaal
De overlast voor het milieu en de economische schade door crimineel gedrag raakt ons allemaal. Kijk bijvoorbeeld naar de dumpingen drugsafval in ons buitengebied. De maatschappij, dus de burgers, draaien uiteindelijk op voor de opruimkosten van het goedje. Graag achterhalen we de veroorzaker, hiervoor hebben we de kennis van de burgers nodig. “Ook zij willen een veilig buitengebied”, aldus wijkagent Mans.

Melden is de norm
Om de bewustwording te vergroten zijn er begin 2015 publieksavonden gehouden en een groot aantal posters opgehangen in gemeenschapshuizen en andere openbare gemeentelijke gebouwen. Ondertussen gebeurt er meer. Zo werkt de politie samen met de LLTB aan de hennepbestrijding in het buitengebied. Verder wordt er gewerkt aan een Limburgse preventiecampagne rondom hennepteelt en drugshandel. “Het draait voor een groot deel om bewustwording én om verdachte situaties daadwerkelijk te melden” zegt Mans.

Hennepbestrijding
Al jaren hebben agrarische ondernemers te maken met onvrijwillig gebruik van hun percelen maïs voor de teelt van hennep door criminelen. Voor alle getroffen ondernemers geeft dit veel ergernis, schade, verdachtmakingen en rompslomp. De LLTB vindt het bijzonder vervelend als haar leden op deze manier te maken krijgen met criminaliteit. Daarom organiseert de LLTB al enkele jaren het project ‘Hennepbestrijding buitengebied’ voor alle leden. Deelname aan het project ‘Hennepbestrijding buitengebied’ betekent dat alle deelnemende leden in hun maïs- en/of aspergepercelen medio juni (na de laatste onkruidbestrijding) een oranje baken plaatsen, zelf de percelen controleren en dit registreren. Door de actieve inzet van LLTB en politie en Openbaar Ministerie worden maïs- en aspergepercelen van LLTB-leden die deelnemen aan dit anti-hennepproject vanaf de weg en zo mogelijk vanuit de lucht extra gecontroleerd op de aanwezigheid van hennep.

Diefstal uit schuren
Regelmatig worden grasmaaiers, kleine landbouwwerktuigen en gereedschappen gestolen uit schuren. Ziet u personen/voertuigen op het erf van uw buren en u vertrouwt het niet bel de politie.

Meld Misdaad Anoniem
Het melden van verdachte situaties in het buitengebied kan op de volgende manieren:

  • Via het algemeen nummer politie: 0900-8844
  • Via het alarmnummer 112 (als elke seconde telt)
  • Via het emailadres van de wijkagenten: [email protected]

  • Via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Meld Misdaad Anoniem (M.) maakt het voor getuigen toegankelijker om signalen of vermoedens van het dumpen van drugsafval en andere misdaden te melden. M. is een onafhankelijk telefonisch meldpunt. Getuigen kunnen er gratis, veilig en anoniem een melding doen zonder dat de naam en andere persoonlijke gegevens van de melder bekend worden; ook niet bij de verdachte(n). Ziet u iets verdachts, schroom niet en meld dit. Wellicht is uw melding het ontbrekende puzzelstukje.
_BT Clear
 

Wees alert


Stop hennepteelt

De illegale teelt van hennep - ook wel bekend als ‘wiet’ - is de laatste jaren enorm toegenomen. Het telen van hennep is geen onschuldige hobby, maar heeft zeer grote gevolgen voor de kwekers en hun woonomgeving. Maar weten hennepkwekers wel dat het kweken van wiet klinkt als ‘makkelijk geld verdienen’ maar in de praktijk levensgevaarlijk is? De teelt en de handel van hennep zijn steeds vaker in handen van zware criminelen. Telers worden steeds vaker het slachtoffer van geweldsdelicten en rip deals. Maar er zijn meer risico´s. Ook de kans op brand, ontploffing, water- en stankoverlast is zeer groot. Hennepkwekerijen kunnen overal worden ingericht, dus ook in uw buurt. Maar hoe kunt u nu weten of er een kwekerij in uw buurt aanwezig is?

Let op de volgende zaken:

  • Stankoverlast door een sterke, vreemde geur (zoals bij coffeeshops)
  • Voortdurend geluid van afzuiginstallaties
  • Extra ontluchtingspijpen in het dak
  • Tocht (een sterke aan- en afvoer van lucht)
  • Warmteafgifte (warme muren, vloeren en plafonds)
  • Condensvorming op de ramen van een woning
  • Stroomstoringen (zoals knipperende lampen)
  • Kunstlicht (gloed van felle lampen die altijd branden)
  • Dichtgemaakte ramen (rolluiken, folie)
  • Bij sneeuw, een onbesneeuwd dak
  • Bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen
  • Criminele activiteiten in uw buurt (onderbuikgevoel)
  • Onduidelijk of een pand bewoond wordt (in combinatie met bovenstaande signalen)

Vermoedt u dat er bij u in de buurt een kwekerij is? Bel dan de politie, 0900-8844 (lokaal tarief) of bel met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 (gratis).

Speel hoe dan ook niet de held en ga er nooit zelf op af! Achter de teelt van hennep zitten vaak zware criminelen die niet terugdeinzen voor geweld of bedreiging. Denk daarom altijd aan uw eigen veiligheid en neem geen onnodige risico’s.

_BT Clear

_BT Clear