Veilige buurt

Contact met buren en buurtgenoten speelt een belangrijke rol bij de vraag hoe mensen hun woon- en leefomgeving ervaren. Is er sprake van verstoorde relaties of veel criminaliteit dan kan dit een ingrijpend effect hebben op het welzijn van de bewoners. Op het veiligheidsgevoel. Op de leefbaarheid in de buurt.

_BT Clear
 
_BT Clear

Doe mee!


Burgernet

Stelt u zich eens voor: in het donker beweegt er iets bij de woning van uw buurman. U ziet een onbekende man staan, donker gekleed en in zijn hand een koevoet. U belt de politie om de mogelijke inbraak te melden. Ondertussen ziet u de man in hoog tempo wegfietsen. Gelukkig kunt u een goed signalement geven van de man op de fiets. De politie start een Burgernetactie.

Burgernet wordt niet alleen ingezet bij inbraken maar ook bij een overval, een vermissing of doorrijden na een ongeval. Buurtbewoners die zich hebben aangemeld ontvangen een spraak- of sms-bericht met een duidelijke omschrijving van een persoon of voertuig.

Als zij de verdachte zien of andere aanwijzingen hebben kunnen zij gratis bellen naar 0800-0011. Zo kan de politie sneller en gerichter zoeken. Na afloop ontvangen alle deelnemers bericht over het resultaat van de Burgernetactie.

Hoe meer mensen meedoen, hoe meer burgernetacties met succes kunnen worden afgesloten. We willen alle inwoners van Leudal en mensen die in onze gemeente werken, oproepen om zich aan te melden op www.burgernet.nl. Iedereen van 16 jaar en ouder kan zich aanmelden.

 

Onpartijdige hulp


Buurtbemiddeling

Ergert u zich al tijden aan de buurvrouw die graag tot in de kleine uurtjes muziek draait? Ervaart u overlast van overhangende takken? Over deze vorm van overlast moet je eigenlijk kunnen praten. Maar soms is de situatie onhoudbaar geworden en ontstaat een burenruzie waar u onderling niet uitkomt. Buurtbemiddeling kan uitkomst bieden.

Buurtbemiddeling biedt onpartijdige hulp aan buren of buurtgenoten die een conflict met elkaar hebben. De buurtbemiddelaars luisteren naar het verhaal van beide partijen om samen een oplossing te bedenken die voor iedereen aanvaardbaar is. Iedere inwoner van de gemeente Leudal kan gratis gebruikmaken van Buurtbemiddeling. Bijna alle ergernissen lenen zich voor buurtbemiddeling.

Meer informatie: bel of mail voor informatie, advies of bemiddeling naar Buurtbemiddeling Midden-Limburg, telefoon 06-20280576, e-mail: [email protected].

Op de website www.buurtbemiddelingmiddenlimburg.nl is meer informatie te vinden. Meer informatie en tips om zelf aan de slag te gaan vindt u op de website www.problemenmetjeburen.nl.

 

Elke seconde telt


Hart voor Leudal (AED)

Wekelijks worden in Nederland ruim 300 mensen getroffen door een plotselinge stilstand in de bloedsomloop. In ongeveer 80% van de gevallen gebeurt dat thuis. Op zulke kritieke momenten is het goed als er hulp dichtbij is. Hulp die misschien jij wel kan bieden.

Leudal heeft een dekkend netwerk van automatische externe defibrillatoren (AED) voor alle dorpen binnen de gemeente. Inclusief een daarbij behorend netwerk van getrainde vrijwilligers. Want elke seconde telt! Om dit netwerk nog meer uit te breiden zoeken wij vrijwilligers die als eerste ter plekke kunnen zijn. Iets voor jou?

Regelmatig vinden er voorlichtingsavonden plaats. Tijdens deze voorlichtingsavond krijg je informatie over dit project en wat het betekent om als vrijwilliger mee te doen.

De data van de voorlichtingsavonden zijn te vinden op de website www.burgerhulpverleninglimburg.nl onder het kopje “voorlichtingsavonden”. Als je interesse hebt kun je daarna een reanimatiecursus volgen. De gemeente of de plaatselijke EHBO vereniging/ AED werkgroep organiseren deze cursussen. De kosten van de reanimatiecursussen worden door de gemeente vergoed.

Meer weten? Kijk op www.leudal.nl onder het kopje ‘hart voor Leudal’ of informeer bij een plaatselijke dorpsraad of EHBO-vereniging.

Bewoners, gemeente en politie


Buurtpreventie

In enkele buurten van Leudal loopt het buurtpreventieproject. In dit project werken bewoners, gemeente en politie samen aan een veilige woon- en leefomgeving. Aanspreekpunt voor de buurtbewoners is de buurtcoördinator. De buurtcoördinator is de vertegenwoordiger van de buurt die regelmatig contact heeft met de gemeente en politie over preventie van criminaliteit en onveilige situaties in de buurt. De buurtcoördinator is als het ware de oren- en ogen van de buurt. Samen met de buurtcoördinator worden preventieactiviteiten georganiseerd in de buurt. Dit allemaal met het doel de bewoners bewust te maken van het feit dat zij zelf veel kunnen doen om bijvoorbeeld het een inbreker zo moeilijk mogelijk te maken. De namen van de buurtcoördinatoren kunt u vinden op www.leudal.nl.

In Horn is gestart met BuurtWhatsApp. Deze Buurt-WhatsApp biedt bewoners de mogelijkheid om verdachte omstandigheden, in de eigen woonomgeving, met elkaar te delen. Wilt u ook BuurtWhatsApp opstarten dan kunt u voor informatie contact opnemen met Ingrid Kuijpers, beleidsmedewerkster Veiligheid gemeente Leudal, tel. 0475-859000.

 

30 september 2016


Reanimatie estafette Limburg 2016

Op 25 september 2015 hebben leerlingen van Sint Ursula tijdens de reanimatie-estafette het stokje overgenomen van het DaCapo college uit Sittard. Want op 30 september 2016 vindt de reanimatie-estafette Limburg plaats in Heythuysen! Op die dag gaan leerlingen van scholen samen met professionals uit het werkveld tien uur lang reanimeren. Het doel is om het belang van reanimatie en het reanimatie-onderwijs onder de aandacht te brengen. Nadere informatie over dit evenement volgt nog in de media.

_BT Clear

_BT Clear