“88 zonnepanelen verdienen zichzelf dubbel en dwars terug”

_BT Clear

Voor veel clubs heeft verduurzamen geen prioriteit, terwijl je veel geld kunt besparen. Voor de Witteveense Boys was het in 2015 bittere noodzaak om te kijken naar duurzame maatregelen toen de gemeente aankondigde dat vanaf 2018 de club zelf voor de volledige energienota moest opdraaien.

Roel Seele, voorzitter van de club: “We werden een aantal jaren geleden door de gemeente getriggerd. Per jaar kregen we steeds meer energielasten voor eigen rekening, om in 2018 de volledige nota voor de kiezen te krijgen. Dat betekende een verhoging van € 2.000,- naar € 9000,- per jaar! We moesten besparen! Dus we zijn dat jaar meteen begonnen met duurzame maatregelen. Eerst met ledlampen en een warmwater-tijdklok, dat gaf al een enorme besparing.” Vanuit het project Drenthe Sport Duurzaam kregen we de tips en tricks die we nodig hadden.

“In 2016 hebben we een volledige verbouwing gehad: een nieuw kunstgrasveld en nieuwe kleedkamers. In plaats van een CV-ketel, hebben we bewust gekozen voor een luchtwarmtepomp, dat scheelt 90% in aardgas, al het warmwater en de vloerverwarming draait daar op. De aanschafkosten waren veel hoger, die konden we terug verdienen door bijna de gehele verbouwing zelf met vrijwilligers uit te voeren.” “Daarna hebben we de energienota onder de loep genomen, en berekend dat we 88 zonnepanelen nodig hadden om zelfvoorzienend te zijn. Die investering konden we dragen met een EDS-subsidie. De totale rekening is nu lager dan 3 jaar geleden. Pure winst.”

Drenthe Sport Duurzaam

Drenthe Sport Duurzaam is een provinciaal project om buiten sportverenigingen te ondersteunen en adviseren bij het verduurzamen van hun sportaccommodatie. Ook verenigingen die de accommodatie geheel of gedeeltelijk huren (van bijvoorbeeld de gemeente) komen hiervoor in aanmerking. Kijk voor meer informatie op: sportdrenthe.nl/projecten/drenthe-sport-duurzaam.

_BT Clear

“Gas geven met een nieuw bestuur”

_BT Clear

Roden en Nieuw-Roden, 2 dorpen, 2 gymverenigingen en steeds minder leden en vrijwilligers. “Bij V&L was het redelijk crisis”, zo vertelt Kim Verschuure (voormalig bestuurslid VOG). “Het oude bestuur stapte op en er was geen opvolging. Een aantal daadkrachtige ouders klopten bij ons aan met de vraag: ‘Moeten we niet gaan samenwerken?’ Wij wilden dat al veel langer, dus nu konden we gas geven.”

"Al vrij snel zijn we gaan zoeken naar een onpartijdige adviseur die ons kon ondersteunen in het traject. Want wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij een fusie? Wij zijn allemaal vrijwilligers en hebben geen kennis van wet- en regelgeving. Bovendien praten we wel over twee clubs, met elk een eigen cultuur en achterban.

Anne Prins van SportDrenthe was voor ons de aangewezen man, hij is enthousiast en kent het klappen van de zweep. Vanuit de gemeente kregen we de financiële ondersteuning die we nodig hadden. We zitten nu in het staartje van het fusietraject en zijn bezig met de start van het nieuwe seizoen en de grote opening in oktober. Er komt nog best veel op ons af; de ledenadministratie moet bijvoorbeeld opnieuw, je moet de taken van de vrijwilligers op elkaar afstemmen. De laatste handtekeningen moet nog worden gezet. Deze taken hebben we nu verdeeld. Wij hebben er samen met de leden alle vertrouwen in dat we een mooie en gezonde toekomst tegemoet gaan, mede dankzij het enthousiasme en de begeleiding van Anne.”

_BT Clear

_BT Clear