Een militair moet echt een drempel over om zijn verhaal te vertellen

De interactie en gesprekken die onderweg ontstaan geven beide een enorme boost

_BT Clear

De gemeente Westerveld kenmerkt zich door de mooie natuur die is onderverdeeld in 3 gebieden: het Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en het Holtingerveld. De militaire kazerne in Havelte staat midden in het Holtingerveld en toen de gemeente in dat gebied senioren meer in beweging wilde zetten, kwamen ze al snel tot een samenwerking met ‘The Colony’ − een project voor militairen die om verschillende redenen even niet kunnen worden uitgezonden.

Jan van Elp (zorgcoördinator van brigade The Colony) startte samen met een collega het project op: “De gemeente kwam bij ons met de vraag of wij als grootste werkgever van Westerveld iets konden betekenen bij het in beweging krijgen van ouderen. Wandelen op het Holtingerveld is op zichzelf natuurlijk al prachtig, maar wat vooral aanspreekt is het verhaal: deze doelgroep heeft de Koude Oorlog meegemaakt, maar de geschiedenis die in dit gebied ligt, zo dicht bij huis, kennen ze niet.

Wij vertellen het verhaal van de prehistorische tijd, de hunebedden, maar vooral wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd: aanleg van het vliegveld door de Duitsers, we leiden ze langs de Amerikaanse basis en kunnen het achtergrondverhaal vertellen. Dat spreekt ze enorm aan.”

“Daarnaast wandelen ze met militairen die hun gewone werk even niet kunnen doen. Binnen Defensie zorgen we dat juist deze medewerkers een zinvolle dagbesteding hebben. We sturen ze niet naar huis zoals bij een ‘gewone’ baas vaak gebeurt bij een burn-out, PTSS, lichamelijke en/of geestelijke klachten. Het wandelen met ouderen helpt ze in dit proces. De deelnemers vragen gewoon hoe ze in The Colony terecht zijn gekomen, ze moeten dan echt de drempel over om hun verhaal te vertellen. De interactie en gesprekken die onderweg ontstaan geven een enorme positieve boost. Daarmee is het echt een win-winsituatie.”

“De routes zijn zo opgebouwd dat men verschillende afstanden kan wandelen tussen de 3 en 8 kilometer. Iedere week lopen we een nieuwe route, dit in combinatie met de verhalen die we vertellen onderweg, maakt dat mensen terugkomen. Vaak is het lastig om mensen vast te houden, bij ons lopen we tot op de dag van vandaag iedere donderdagmiddag een route, in de maanden maart tot en met mei en van september tot begin december. Ik heb het project nu overgedragen aan mijn opvolger, want ik heb nu de leeftijd bereikt dat ik zelf ook mee mag wandelen”, zegt Jan met een lach. “Ik ben met functioneel leeftijdsverlof gegaan. Maar ik wil heel graag komend voorjaar weer mee wandelen.”

_BT Clear

Wilt u ook graag meewandelen?

U kunt zich aanmelden bij een van de beweegcoaches Westerveld. E-mail: [email protected].

_BT Clear