Adempauze voor mantelzorgers, even opladen

_BT Clear

Langdurig en onbetaald voor zieke familieleden, kinderen of vrienden zorgen; dat noemen we mantelzorg. Mantelzorg kan intensief zijn, vooral naast een baan, studie of gezin. Daarom kunnen mantelzorgers bij de gemeente terecht voor ondersteuning. De gemeente kan bijvoorbeeld regelen dat de zorg tijdelijk wordt overgenomen door een vrijwilliger of beroepskracht. Zo heeft de mantelzorger even tijd voor zichzelf om bijvoorbeeld op vakantie te gaan of gewoon om even ‘op te laden’.

Logeeropvang minder bekend

Er zijn verschillende vormen van respijtzorg. Veel mensen kennen de dagbesteding voor bijvoorbeeld dementerende ouderen of kinderen met een beperking. Of ze maken gebruik van een professionele of informele ‘oppas’ aan huis. Wat veel minder bekend is, is de mogelijkheid om degene die zorg nodig heeft een paar dagen te laten logeren bij een organisatie die respijtzorg aanbiedt. Terwijl dat juist een hele fijne manier voor mantelzorgers is om écht even tot rust te komen.

Voor kinderen én volwassenen

De gemeente heeft contracten gesloten met meerdere organisaties die deze vorm van zorg aanbieden voor kinderen én volwassenen. Daar wordt vaak gewerkt met een combinatie van professionals en vrijwilligers. Vrijwilligers maken een praatje, doen een spelletje, nemen de patiënt mee voor een wandeling en zorgen voor de huishoudelijke taken zoals het koken en de was. Professionals leveren de medische zorg die de patiënt nodig heeft.

Komt u in aanmerking?

Sommige zorgverzekeraars vergoeden deze vorm van zorg. Doet uw verzekeraar dat niet? Dan kan het zijn u hier via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Jeugdwet voor in aanmerking kunt komen. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie. Neem hiervoor contact op met de gemeente op telefoonnummer (0478) 52 33 33 en kies toets 1 in het keuzemenu. We bespreken dan uw situatie en leggen u uit welke ondersteuning u kunt krijgen.

Mocht u géén vergoeding vanuit de Wmo of de Jeugdwet krijgen, dan kunt u natuurlijk wel zelf contact opnemen met een organisatie die respijtzorg biedt, maar dan zijn de kosten voor uw eigen rekening.

Komt u er zelf niet uit?
Bel de gemeente via (0478) 52 33 33 en kies 1 in het keuzemenu.

_BT Clear

Gezinscoach:
ondersteuning bij opgroeien en opvoeden

_BT Clear

Binnen een gezin kan het soms minder goed gaan. Een kind slaapt slecht, is teruggetrokken of juist heel druk. Het kan ook zijn dat een kind moeilijk voor zichzelf op kan komen, gepest wordt of niet lekker in zijn vel zit. Er kunnen ook spanningen en conflicten binnen het gezin zijn doordat het met één van de ouders niet zo goed gaat. Komt u er zelf niet meer uit? Dan kan een gezinscoach u ondersteunen op het gebied van opgroeien en opvoeden.

Scholen, consultatiebureaus, kinderopvang, verenigingen of huisartsen bieden ondersteuning aan gezinnen. Ook staan er veel tips op www.opvoeden.nl en op www.infovoorjou.nl. Maar soms is dit niet voldoende. Dan kunt u terecht bij een gezinscoach. De gezinscoach richt zich op ouders, kinderen en jongeren tot 23 jaar. Ook jongeren die moeilijkheden ervaren in het contact met hun ouders of opvoeders kunnen bij een gezinscoach terecht. De gezinscoach luistert, stelt vragen, denkt mee en stelt samen met de gezinsleden een plan op om de situatie te verbeteren.

Wat doet de gezinscoach?

De gezinscoach is een professional die u en uw gezin ondersteunt in alles wat u tegenkomt bij het opvoeden en opgroeien van uw kinderen, op het moment dat u er zelf niet uitkomt. Hierbij kunt u denken aan opvoedingsvragen, maar ook aan lastige problemen.

De gezinscoach bekijkt samen met uw gezin welke hulp nodig is en maakt samen met u een plan. Het kan zijn dat hierbij de omgeving betrokken wordt, bijvoorbeeld uw familie of de school waarop uw kind zit. Als er specialistische hulp nodig is, schakelt de gezinscoach deze voor u in. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een specialist op het gebied van psychologische hulp of hulp bij verslaving. De begeleiding vanuit de gezinscoach is zo kort als mogelijk en zo lang als nodig.

Contact met een gezinscoach

Uw huisarts, intern begeleider op school, het consultatiebureau, de kinderopvang of de gemeente Venray kan u in contact brengen met het team gezinscoaches. Kijk op www.venray.nl/jeugdhulp voor meer informatie.

_BT Clear

Financiële problemen of schulden? Neem contact op!

_BT Clear

Het kan gebeuren dat u geen overzicht meer heeft over uw financiën of dat u schulden heeft gemaakt waar u niet meer uitkomt: leningen die niet meer afgelost kunnen worden, achterstand met de huur, onbetaalde rekeningen van gas, water en dergelijke. Dan is het belangrijk dat u hulp zoekt.

Het team Schulddienstverlening van de gemeente Venray kan u ondersteunen met bijvoorbeeld budgetbeheer of budgetcoaching, schuldbemiddeling of een cursus ‘Omgaan met geld’. Het doel van schulddienstverlening is te zorgen voor een stabiele financiële situatie en dat indien mogelijk uw schuldenproblematiek wordt opgelost.

Informatie en advies

Ook als u geen problematische schulden heeft, maar moeite heeft met rondkomen en het op orde krijgen van uw financiële administratie, kunt u terecht bij schuldhulpverlening voor informatie en advies. Als u de gemeente om hulp vraagt bij uw schulden, betekent dit dus niet dat u meteen alles uit handen moet geven en de schuldsanering in gaat. Integendeel!

Dit willen we juist voorkomen, door er op tijd bij te zijn met advies en hulp. Alle inwoners van de gemeente Venray van 18 jaar en ouder kunnen gebruik maken van schulddienstverlening.

Kunt u leningen niet meer aflossen, heeft u achterstand met de huur, onbetaalde rekeningen van gas, water en licht? Dan is het belangrijk dat u hulp zoekt.

_BT Clear
_BT Clear