Venrayse jongeren van de straat aan het werk

_BT Clear

De persoon op de foto komt niet voor in het artikel

Jongeren zonder diploma komen in ons land moeilijk aan een baan. Extra moeilijk hebben jongeren het die ook nog de reputatie hebben dat ze ‘lastig’ zijn. Hoe krijg je deze jongeren aan het werk? In de gemeente Venray slaagt de stichting Jongerencoaching daar wonderwel in.

In één jaar tijd heeft de stichting Jongeren-coaching elf redelijk kansloze jongeren letterlijk van de straat geplukt en aan het werk gekregen. Ze werken in de bouw, als productiemedewerker in een fabriek, als chauffeur of in de ict. Geen topbanen, maar de jongeren verdienen hun eigen centen, kunnen een huis huren en denken aan een gezinnetje. Kortom, ze hebben weer toekomst.

Eén van de drijvende krachten achter de stichting Jongerencoaching is Karim Bargoual (32). Samen met partners Huub van Dijk en Rick Janssen is hij eigenaar van uitzendbureau Benflex en bestuurslid van de stichting. Die verwevenheid is geen toeval. “Ik merkte in ons werk dat we deze jongens moeilijker geplaatst kregen”, zegt hij. “Je krijgt daar meestal van werkgevers geen verklaring voor, maar het is wel zo. Jongeren die geen opleiding hebben afgemaakt, met een gat in hun cv, omdat ze een tijdlang op straat hebben rondgehangen.” Karim kent ze. Ze wonen bij hem in de straat. En hij was er zelf een. “Toen ik zo oud was als Mo wist ik ook niet wat wilde en hing ik ook op straat rond.”

Niks afgemaakt

‘Mo’ is Mohammed van 24. Zijn cv past in het beeld van een kansarme jongere: praktijk-
onderwijs, niet afgemaakt, opleiding tot machine-operator, ook niet afgemaakt. Geen werk, straatjongere, verkeerde vrienden. Na bemiddeling door de stichting Jongeren­coaching werkte hij eerst in de productie, sinds ongeveer drie maanden is hij pakketbezorger. “Het gaat goed”, zegt Mohammed.
Youssef (26) heeft een soortgelijk cv. Veel opleiding, niks afgemaakt. En zonder papiertje is het moeilijk om een baan te vinden. Zeker voor een allochtoon en zeker in deze regio, is de overtuiging van Youssef. “In de Randstad is de kans voor allochtonen groter. Maar ik kom uit Venray. Ben hier geboren en ik wil hier blijven.” Na tientallen sollicitaties haakte Youssef af en gleed hij af. Twee jaar hing hij op straat rond. Totdat hij via de stichting Jongeren­coaching een kans kreeg. Nu verkoopt hij onderhouds- en beheercontracten in de ict. Commercie en ict, precies wat hij wilde.

Vertrouwen

Hoe krijgt Jongerencoaching dat voor elkaar? Twee factoren geven de doorslag denkt Karim: de steun van de gemeente en Wonen Limburg en de eigen kennis van de doelgroep. “Als je kan zeggen dat je de steun van de gemeente en de woningcorporatie hebt, wekt dat vertrouwen bij werkgevers. En doordat we de jongens kennen en weten wat voor vlees we in de kuip hebben, beschamen we dat vertrouwen niet.” Bij de selectie van deelnemers gaat de stichting niet alleen af op eigen ervaring. Vooraf wordt overlegd met de partners in het zogeheten straatgroepenoverleg. Dit overleg kan ook kandidaten aandragen.
Het project Jongerencoaching is in oktober vorig jaar van start gegaan en duurt nog tot oktober 2016. Met de gemeente Venray en Wonen Limburg is afgesproken dat in de twee jaar van het project maximaal 25 straatjongeren aan het werk gaan. Afhankelijk van de duur van het werk en het aantal uren ontvangt de stichting een vergoeding van de gemeente Venray en Wonen Limburg.

Kansen bieden

Burgemeester Hans Glissen is blij met het werk van de stichting. “We hebben enkele maanden geleden een samenscholingsverbod voor het centrum ingesteld om overlastgevende straatjongeren te weren. Dat is repressie en dat zullen we blijven doen. Maar tegelijkertijd moet je jongeren die hun leven willen veranderen kans bieden. Dat doet deze stichting en daar ben ik blij mee.”
Roeland Cleuren, kansmakelaar bij Wonen Limburg licht toe waarom zijn corporatie partner is in het project. “We willen mensen kansen bieden. Daarnaast hebben we als verhuurder een belang bij leefbare buurten en wijken, waar geen jongeren rondhangen en voor overlast zorgen. En aan de andere kant: als de jongeren werk hebben, kunnen ze ook een woning van ons huren en netjes elke maand de huur betalen.”
Mo en Youssef zijn dat laatste vast van plan. Gevraagd naar hun toekomstplanning geven ze werk, een eigen woning en een gezinnetje aan.

Stichting Jongerencoaching
De stichting Jongerencoaching ontvangt een bijdrage van de gemeente Venray en Wonen Limburg voor verschillende fasen in het traject. De beide partijen financieren de intake en een plan van aanpak en geven de stichting een vergoeding voor kandidaten die aan het werk zijn. De vergoeding is hoger naarmate de jongere langer werkt. In totaal dragen de gemeente en de woningcorporatie maximaal € 26.875,- bij aan maximaal 25 trajecten.

_BT Clear
_BT Clear