Venray Dementievriendelijk

_BT Clear

“In een dementievriendelijk Venray kunnen mensen met dementie langer blijven meedoen in de samenleving.” Venray Dementievriendelijk is de naam van de organisatie en haar project dat deze maand is gestart.

“In Venray wonen zo’n 650 mensen met dementie. Bij elk van hen zijn minimaal drie mantelzorgers betrokken. Dat aantal groeit door vergrijzing. Dat zou voor Venray over 25 jaar een verdubbeling kunnen betekenen, oftewel in totaal zo’n 4.000 mensen die op enige wijze te maken hebben met dementie. 10 procent van de bevolking.” Mark Schapendonk, voorzitter van Alzheimer Noord-Limburg en een van de initiatiefnemers van Venray Dementievriendelijk, wil maar even aangeven hoe belangrijk het is dat mensen weten wat dementie betekent voor degenen die het aangaat. “In een dementievriendelijk Venray kunnen mensen met dementie langer blijven meedoen in de samenleving. Dat kan, wanneer het taboe op dementie wordt doorbroken en mantelzorgers weten dat zij er niet alleen voor staan.” En dat is waar Venray Dementievriendelijk zich sterk voor gaat maken.

Sociaal isolement opheffen

Er zijn op dit gebied al veel initiatieven, er is veel voorlichting, maar er is veel ook nog niet geregeld, weet Mark Schapendonk. “Meer dan de helft van de mantelzorgers is overbelast. Grootste pijnpunt is dat zowel de dementie-patiënt als de mantelzorger in een sociaal isolement raken. Maar laten we wel wezen: bij bijvoorbeeld Alzheimer kan het wel acht jaar duren voordat je totaal afhankelijk bent. In de tussenliggende periode is er nog heel veel kwaliteit van leven te winnen. En daar willen wij ons op richten.” De eerste stap daartoe is bewustzijn. Misvattingen en taboes benoemen en erover praten.

“Daarmee ontstaat een klimaat om mensen in ons midden te houden.” Hij geeft een voorbeeld: “Vaak zeggen mensen met dementie hun lidmaatschap van een vereniging op. Ze kunnen er niet meer naartoe, of kunnen het spel niet meer spelen. Maar hoe fijn zou het zijn als zij betrokken kunnen blijven bij de club. Een keer opgehaald worden door andere leden. Meedoen voor spek en bonen desnoods. De betrokkenheid geeft de dementiepatient het gevoel er nog bij te horen en het geeft de mantelzorger even lucht.”

Snappen wat er aan de hand is

Dementie herkennen kan er tevens toe bij-dragen dat mensen zich langer staande kunnen houden in de samenleving. “Als je iemand verdwaasd ziet staan in de winkel, of merkt dat hij ‘vreemde’ boodschappen doet, helpt het als je snapt wat er aan de hand is. Dan kun je iemand helpen. Waardoor diegene langer kan meedraaien in de maatschappij.” Er is niet één oplossing aan te dragen weet Mark. “Maar we willen, samen met winkels en verenigingen in Venray, op zijn minst een steen in het water gooien, iets in gang zetten.”

Draagvlak voor mantelzorgen

Daarnaast zoekt Venray Dementievriendelijk bij werkgevers draagvlak voor mantelzorgen. “Hoe fijn zou het zijn als werkgevers een mantelzorgvriendelijk beleid zouden voeren. Bijvoorbeeld door mantelzorgers een vast rooster te geven. Of ervoor te zorgen dat ze bij paniek thuis even weg kunnen. Maar werkgevers kunnen ook helpen door bijvoorbeeld voucher voor de Logeerhuis Kapstok in te kopen, die de mantelzorg dan voor een paar dagen kan overnemen, waardoor de mantelzorger wat lucht krijgt. Het is immers ook in het belang van de baas dat de mantelzorger gezond blijft.” Hij vervolgt: “Onze vraag is nu: waar kunnen wij verenigingen, winkeliers, werkgevers mee helpen. Info-avonden, persoonlijk advies, cursussen? We kunnen maatwerk leveren. Wij weten echter ook niet alles. Maar we gaan in elk geval een beweging in gang zetten. Over een jaar moet er een organisatie staan die daarop kan voortborduren en de resultaten borgt.”

_BT Clear
_BT Clear