De voordelen van een levensloopbestendig huis

De meeste mensen zijn heel tevreden met de plek waar ze nu wonen en willen het liefst oud worden in hun eigen huis. Als dat ook voor u geldt, is het belangrijk om na te gaan of uw huis daar al geschikt voor is. Een levensloopbestendig huis levert veel voordelen op.

Waarom is levensloopbestendig wonen zo belangrijk?

De term levensloopbestendig wonen wordt steeds vaker gebruikt. Levensloopbestendig wonen betekent dat er in uw woning op tijd voorzieningen zijn getroffen om ook op hoge leeftijd veilig en prettig thuis te kunnen blijven wonen. Er is een groeiende aandacht voor levensloopbestendig wonen.

Ook in Lelystad. Eén van de redenen daarvoor is we met z’n allen ouder worden en minder snel dan vroeger in aanmerking komen voor een plek in het verpleeg- of verzorgingstehuis.

Hiervoor is een zorgindicatie nodig. We blijv en dus langer zelfstandig wonen, ook met een lichte zorgvraag. Met de campagne Lang zult u wonen geeft de gemeente Lelystad inwoners tips om het huis op tijd voor te bereiden op de oude dag.

Neem regie over uw eigen toekomst

Als u zelf maatregelen treft om uw woning levensloopbestendiger te maken is de keuze aan u hoe u dat doet. Veel mensen vinden zichzelf nog te jong en voelen zich nog fit, waardoor ze het levensloopgeschikt maken van hun huis uitstellen. Als u wacht tot er een (medische) noodzaak ontstaat om uw huis aan te passen, moet u vaak in allerijl maatregelen treffen. Soms moet u zelfs noodgedwongen verhuizen. De praktijk leert dat veel mensen dat helemaal niet willen, maar soms geen keus meer hebben.

Voorkom dat u valt in en om het huis

Door uw woning op tijd voor te bereiden op de toekomst, kunt u het risico op valongelukken beperken. Jaarlijks belanden in Nederland 102.000 mensen van 65 jaar en ouder op de Eerste Hulp na een val. De helft van die valongelukken gebeurt in ons eigen huis. Door uw woning veiliger te maken, kunt u het risico op valongelukken beperken.

Een levensloopbestendig huis is praktisch

Veel levensloopbestendige maatregelen maken uw woning meteen praktischer en bieden u direct meer gemak en comfort. Denk aan een keuken met apparatuur op werkhoogte of een inloopdouche zonder hoge opstap. Ook kunt u met relatief kleine en goedkope aanpassingen al veel verbeteren. Een tweede trapleuning bijvoorbeeld of betere verlichting vergroten de veiligheid onmiddellijk.

Bekijk tips en adviezen van Lang zult u wonen

Wilt u weten wat u nu al kunt doen uw huis veiliger en comfortabeler te maken? Op de website lelystad.langzultuwonen.nl vindt u veel praktische tips en adviezen voor iedere ruimte in huis. Ook bent u van harte welkom op het Informatieplein Wonen van de gemeente Lelystad. Hier vindt u verschillende folders van Lang zult u wonen die u kunnen helpen bij het levensloopbestendig maken van uw huis.

Bekijk ook de tips op lelystad.langzultuwonen.nl

5 goedkope en eenvoudige aanpassingen die uw huis veiliger en comfortabeler maken

Ingrijpende verbouwingen zijn niet altijd nodig om uw woning veiliger en comfortabeler te maken. Deze 5 tips zijn snel en goedkoop te realiseren.

  1. Goed zicht is belangrijk om te voorkomen dat u valt. Zorg dat routes in en om het huis die u ‘s avonds aflegt beter verlicht zijn. Denk hiervoor aan goed licht op de trap, naar uw voor- of achterdeur of naar het toilet. Dit kan verlichting zijn met een bewegingsmelder, zodat het licht automatisch aangaat.
  2. Verwijder losliggende kleedjes
    Losliggende badmatten, kleedjes in uw slaap- of woonkamer en losliggende snoeren kunnen het risico op vallen vergroten. Kijk eens kritisch rond in uw huis of er veel risico’s zijn om te vallen of struikelen. En verwijder eventueel de kleedjes of zorg dat alles goed vast komt te liggen.
  3. Bekijk uw inrichting
    Kunt u overal nog goed bij? Bekijk of u uw keukenkastjes bijvoorbeeld anders kunt indelen, zodat u niet ver hoeft te reiken of bukken voor de dingen die u veel gebruikt. U kunt de wasmachine of droger hoger (laten) plaatsen, en er zijn zelfs handige postopvangers voor onder uw brievenbus.
  4. Zorg voor extra houvast
    Het kan prettig zijn om extra steun en houvast te hebben op sommige plekken in uw huis. Denk aan een tweede trapleuning, zodat u links en rechts houvast heeft. Ook zijn er vrij goedkoop beugels voor op uw toilet of in uw badkamer verkrijgbaar.
  5. Plaats rook- en koolmonoxidemelders
    Plaats op iedere verdieping in uw woning rookmelders. Als er brand of rook ontstaat, dan kunt u zo snel mogelijk het huis verlaten. Vergeet ook zeker niet een koolmonoxidemelder te plaatsen. Heeft u deze melders al in huis? Check dan regelmatig de batterijen.

Kijk voor meer tips en adviezen op lelystad.langzultuwonen.nl

_BT Clear

Woningverbetering

_BT Clear

Lelystad stimuleert woningeigenaren hun woning toekomstbestendig te maken. Voor drie onderdelen biedt de gemeente leningen aan voor particuliere eigenaar-bewoners: verduurzaming, asbestverwijdering en het levensloopbestendig maken van de woning, elk met hun eigen voorwaarden.

Informatie en aanvragen

Voor informatie over stimuleringsleningen kunnen geïnteresseerden contact opnemen met de gemeente. Inloopspreekuur is er elke woensdag van 09.00 - 12.00 uur op het Informatieplein Wonen en Ondernemen in het stadhuis, Stadhuisplein 2,
tel. 14 0320, [email protected].

De uitvoering van de verschillende leningen wordt gedaan door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn). Eerst vraagt u bij de gemeente of uw financieringsvraag voldoet aan de in de verordening vastgelegde voorwaarden. Als dit het geval is krijgt u een toewijzingsbrief waarmee u uw aanvraag kunt indienen bij de SVn. De SVn toetst de aanvraag financieel en aan enkele andere wettelijke criteria. Als dit in orde is ontvangt u een offerte waarmee u de lening kunt afsluiten.

Wie meer wil weten over de leningen en de specifieke Lelystadse verordeningen kan dat vinden op:
www.lelystad.nl/blijverslening
www.lelystad.nl/asbest
www.lelystad.nl/duurzaamheidslening

_BT Clear

_BT Clear