Van afval naar grondstof

In Lelystad zitten in het restafval nog veel herbruikbare materialen. Dat is zonde. Door uw afval goed te scheiden, houden we waardevolle grondstoffen apart van het restafval. Van deze grondstoffen worden weer nieuwe producten gemaakt. Bijvoorbeeld van uw oud papier, glas en textiel. Maar ook uw gft en etensresten en uw afval van plastic verpakkingen, blik en drinkpakken zijn waardevolle grondstoffen. Door thuis goed afval te scheiden, sparen we samen nieuwe grondstoffen uit. En hoe minder restafval we hebben, hoe minder we hoeven te verbranden.

Wat doet u met uw oude textiel?

Gemeente Lelystad en HVC zetten zich samen in voor meer en betere afvalscheiding. Via de Flevopost geven we vaak tips over wat hoort waar. En via de websites en social media delen we berichten en filmpjes over afval scheiden.

Voorjaar 2020 richten we ons op textiel. We laten zien wat er gebeurt met het textiel nadat u het in de textielcontainer heeft gegooid. Textiel gaat naar sorteerders, waar mensen het met de hand uitzoeken. De mensen grijpen vaak in textiel dat vies of nat is. Dat komt door zakken met restafval die in de textielcontainer belanden. Textiel dat vervuild is, kan niet meer worden gerecycled.

Alleen schoon en droog textiel

Gooi daarom alleen schoon en droog textiel in de container. Ander afval zorgt voor vervuiling waardoor textiel niet meer opnieuw gedragen kan worden, of tot isolatiemateriaal of garen verwerkt kan worden. En, zorg dat uw textiel in ieder geval goed verpakt zit in een zak. Als iemand dan vieze spullen in de textielcontainer gooit, komt het in ieder geval niet op de kleding.

Wat hoort er bij textiel?

In de gemiddelde kledingkast liggen 173 kledingstukken. Ja, dat is inclusief onderbroeken en sokken. Onderzoek laat zien dat zo’n 50 stuks nooit worden gedragen.Dat kan zijn omdat er een scheur in een broek zit, of omdat de kinderen hard zijn gegroeid. Wat doet u dan met die kleding? Die gooit u weg bij textiel natuurlijk.

Schoon en droog

Al het textiel dat schoon en droog is, mag in de bak voor textiel. Ook textiel dat kapot of versleten is hoort daarbij. Als kleding nog goed draagbaar is, gaat het naar een kringloopwinkel. Of het wordt verscheept naar Azië, Afrika of Oost Europa, waar de kleding opnieuw wordt gedragen. Textiel dat niet meer draagbaar is, wordt gerecycled als isolatiemateriaal, poetsdoeken of er worden garen van gemaakt.

Checklist Textiel

Kleding

  • broeken, hemden, jassen, jurken, kousen,
    onderkleding, pyjama’s, rokken, sokken,
    stropdassen, truien, T-shirts, vesten,
    zwemkleding

Bedlinnen

  • dekens, lakens, kussenslopen,
    dekbedovertrekken

Huishoudelijk textiel

  • handdoeken, servetten van textiel, tafel-
    lakens, theedoeken, washandjes, woontextiel

Tassen en accessoires

  • riemen, shawls, tassen

Gordijnen en vitrage
Schoenen

  • gebundeld (bijvoorbeeld veters aan elkaar vastgeknoopt of stevig elastiek eromheen)

Knuffels

Waar staat de textielcontainer?

Huis opgeruimd en knuffels, kleding of beddengoed om weg te gooien? Dat hoort natuurlijk in de textielcontainer.

HVC-app

In de HVC-app kunt u zien waar de dichtstbijzijnde textielcontainer staat. Als u uw postcode en huisnummer intoetst, vindt u bij het onderdeel ‘textiel’ een kaart met daarop alle containers. Hetzelfde geldt trouwens voor containers voor andere soorten afval. In de app kunt u nakijken waar u deze containers kunt vinden. En voor uw bakken aan huis kunt u de app ook raadplegen; het inzamelschema staat in de app. U kunt zelfs instellen dat u een berichtje krijgt als u een bak aan de weg moet zetten. Zo bent u nooit te laat met het buiten zetten van uw bak!

Afvalwijzer

Ook handig: de afvalwijzer in de app. In deze afvalwijzer zijn ruim 1000 producten opgenomen, met daarbij informatie over waar het bij hoort. Dus als u zoekt op ‘knuffels’, dan ziet u dat het bij textiel hoort. De HVC-app is gratis te downloaden in de App Store of via Google Play (zoek: HVC)

Tips over het weggooien van textiel

Gat in uw jurk of scheur in uw broek? Tijd om afscheid te nemen van uw geliefde kledingstuk. Ook kleding die stuk is ontvangen we graag bij het textiel. En ook knuffels, schoenen en riemen, hoeden en petten. Er kan namelijk isolatiemateriaal of poetsdoeken van worden gemaakt. Of er worden nieuwe garen gesponnen van uw oude trui.

Hoe gooi je textiel weg?

Alle soorten textiel mogen bij elkaar in een plastic zak. Zorg ervoor dat de zak goed dicht is. Dan blijft het textiel beschermd tegen water en eventuele viezigheid die mensen soms in de container erbij gooien.

Schoenen

Ook schoenen mogen bij het textiel. Vaak kunnen ze nog gedragen worden, of er worden onderdelen af gehaald waarmee oude schoenen worden opgeknapt. Belangrijke tip: Knoop je veters aan elkaar, of bind een elastiek om je schoenen. Zo blijven ze bij elkaar en kunnen ze het best worden hergebruikt.

_BT Clear

_BT Clear