Lelystad schakelt over naar duurzame energie

Het Rijk heeft besloten om het gebruik van aardgas voor de verwarming van gebouwen en woningen af te bouwen en helemaal te stoppen in 2050. In plaats van gas gaan we over op meer duurzame bronnen. Denk daarbij aan stroom afkomstig van bijvoorbeeld windenergie, zonnepanelen en geothermie.

We staan dus voor een flinke uitdaging. In Lelystad zal medio 2021 een volgorde van wijken vastgesteld worden, waarin inwoners duidelijkheid krijgen over het moment waarop hun woning, bedrijfsgebouw of andere gebouwen op een duurzame energiebron moeten overgaan. Daarbij komen we voor veel vragen te staan. Eerst de oudste wijken of juist de nieuwste? Moeten de kosten gezamenlijk worden gedragen of niet? Op dit soort vragen komt in 2021 een antwoord. Daarna brengen we voor de wijken die tussen 2020 en 2030 aan de beurt zijn de technieken in beeld die toegepast kunnen worden. Bij dat proces wordt u als bewoner uitgenodigd om mee te denken en te praten. De verwachting is dat de eerste wijken over vijf jaar overgaan op duurzame energiebronnen. Alle wijken moeten uiteindelijk zijn overgegaan voór 2050.

Wat kunt u nu al doen?

Wat kunt u nu al doen? Welke technische oplossing er ook gaat komen, het is van belang het energiegebruik van de woning zover mogelijk naar beneden te brengen. Na-isoleren en kierdichting zijn dé eerste stappen om uw woning voor te bereiden op de overgang naar een aardgasvrije samenleving. Hoewel veel woningeigenaren kiezen voor zonnepanelen is het met het oog op de toekomst slimmer eerst te investeren in isolatie van de woning en pas daarna na te denken over zonnepanelen.

Isoleren, isoleren, isoleren…

Veel woningen in Lelystad zijn voorzien van radiatoren die alleen goed werken bij een hoge watertemperatuur (minstens 70°C). Terwijl veel nieuwe technieken werken met een watertemperatuur van 35°C. Dat laatste levert alleen een prettig comfort als een woning goed geïsoleerd is. Daarom is isoleren van de woning dé eerste stap voordat u naar andere maatregelen kijkt. Dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie en HR++ glas (of liever nog driedubbel glas) zijn verbeteringen aan de woning die én comfort opleveren en de woning meteen voorbereiden op de toekomst.

En.. vergeet de voordeur niet. U zult er van staan te kijken hoeveel warmte daardoor verloren gaat. Wordt de deur wat slechter, overweeg om deze te vervangen door een geïsoleerde deur. Isoleren verdient zich snel terug. Treft u twee of meer isolatiemaatregelen aan uw woning? Dan kunt u m ogelijk gebruik maken van de landelijke subsidieregeling SEEH. Meer informatie daarover vindt u op www.rvo.nl.

Zijn uw radiatoren geschikt?

Is uw woning al goed geïsoleerd? Dan kunt u nadenken over radiatoren, vloer- of wandverwarming die op een lagere temperatuur kunnen werken. Dat heeft nu al voordelen, ook als u nu nog een goede HR-ketel heeft. Die werkt namelijk bij lage watertemperaturen op een hoger rendement en gebruikt dan minder gas. Radiatoren die op een lagere temperatuur werken brengen ook een comfortverbetering met zich mee. Meer comfort, minder gasverbruik en beter voorbereid op de toekomst. De ideale combinatie! Ook belangrijk… Tot slot: is uw gasfornuis aan vervanging toe of gaat u de keuken verbouwen, denk dan na over aanschaf van een elektrisch fornuis, bijvoorbeeld een inductiefornuis. Daarmee komt de overstap naar een andere energiebron steeds dichterbij!

Wilt u meer informatie?

U vindt het Energieloket aan het Stadhuisplein (oude postkantoor) of op internet: www.energieloketflevoland.nl

_BT Clear

Maak kans op een warmtescan!

Natuur en Milieufederatie Flevoland voert samen met haar Energieloket Flevoland 365 dagen lang een bewustwordingscampagne ‘Ontdek je lekje’ gericht op energiebesparing. Flevolandse woningeigenaren kunnen kans maken op een infrarood warmtescan van de buitenkant van hun woning. Zo kan een woningeigenaar zien waar zijn woning warmte lekt, en waar het nemen van energiemaatregelen wenselijk kan zijn. Via de campagne ‘Ontdek je lekje’ maakt het Energieloket Flevoland zichtbaar dat je met een goed geïsoleerde woning veel energie kan besparen en zo kan bijdragen aan CO2-reductie.

Hoe doe ik mee?

Om kans te maken op een warmtescan kan iedere Flevolandse woningeigenaar zich aanmelden. Dit kan via www.energieloketflevoland.nl/warmtescan en het beantwoorden van de slogan “Mijn woning verdient een warmtescan omdat….”.

Uit de aanmeldingen wordt een selectie gemaakt van de winnende slogans. Zolang de buitentemperatuur minder dan 10 graden Celsius is kan de warmtescan door het Energieloket Flevoland worden uitgevoerd. In het najaar zal de campagne met de warmtescans worden herhaald.

_BT Clear

_BT Clear