Albertine Baauw woont sinds 2005 op IJburg. Ze is kinderarts van beroep én initiatiefnemer van Werkplaats Vrijland – een plek voor jongeren op IJburg om te ontdekken, bewegen en creëren.

Een coole, stoere plek voor kinderen op IJburg Initiatiefnemer Vrijland aan het woord

“In de beginfase van IJburg was het een grote speeltuin”, vertelt Baauw. “Wij kwamen hier wonen met jonge kinderen. Op dat moment was er nog gigantisch veel speelruimte op oningevulde kavels, waarmee kinderen echt werden uitgedaagd tot buitenspelen. Ik vind een van de mooiste dingen aan IJburg dat de wijk continu in ontwikkeling is. Tegelijkertijd betekent dit ook dat het eiland steeds voller gebouwd wordt. En dat terwijl – als je naar de demografische gegevens kijkt – ook de jeugd toeneemt. Voor hen is er in de loop der tijd steeds minder speelruimte overgebleven.”

Baauw zag dat als een kans, zeker niet als probleem. “Het is juist heel interessant in zo’n nieuwe wijk hoe zoiets gestalte krijgt. En gelukkig was en is de gemeente hierin heel behulpzaam. Samen met mijn kinderen, de gemeente, het Oranjefonds en met architect Walter Valkenier heb ik Werkplaats Vrijland ontworpen – een plek op Centrumeiland die zowel beschut is als reliëf in het terrein bevat. “De ruimte moet vooral uitnodigen tot bewegen en geschikt zijn voor kinderen vanaf 10 jaar”, vertelt Baauw. Het is een tijdelijk project op grond die in de toekomst weer bebouwd gaat worden. Voorlopige levensduur: 4 jaar. “Op het terrein wordt binnenkort een werkplaats gebouwd die we willen inrichten als plek waar kinderen samen kunnen komen en die we tevens kunnen gebruiken als werkplaats. Daar moeten activiteiten gaan plaatsvinden als lassen, bouwen, naaien, pottenbakken… noem maar op. En dat is zeker niet stoffig, hoor!” benadrukt ze. “Het krijgt echt een stoere, coole uitstraling voor kinderen.”

Baauw zoekt in dit proces verbinding met maatschappelijke organisaties in de buurt zoals de scholen en BSO’s, zodat zij ook gebruik kunnen maken van het terrein. Er komt niet alleen een werkplaats, ook de eerste biologische fruitbomen zijn geplant, er komt een ontdektuin en een openluchttheater. “Het gaat met name om bewegen, gezond opgroeien en ook om fysiek contact hebben met je leeftijdsgenoten, in plaats van enkel via WhatsApp”, zegt ze enthousiast.

Wil je je bijdrage leveren aan dit bijzondere initiatief? Dat kan! De organisatie is nog op zoek naar materiaal in de vorm van hout, gereedschap, werkbanken en naaimachines, maar kan ook alle helpende handen om de plek op te bouwen goed gebruiken.

_BT Clear