Thijs Reuten is als lid van de bestuurscommissie van Stadsdeel Oost nauw betrokken bij IJburg en bij nieuwe initiatieven op het gebied van wonen in deze wijk. Wij spraken hem over de totstandkoming van het gebiedsplan en de uitdagingen voor het komende jaar.

Dit jaar ontstond het gebiedsplan van IJburg op een bijzondere manier, vertelt Reuten. “We hebben geëxperimenteerd met hoe je bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties hierbij kunt betrekken. Via het platform halloijburg.nl kon men meedenken over hoe het beter, leuker, veiliger of prettiger kan in IJburg.”

Dat is niet voor niets, legt Reuten uit: “In IJburg wonen zeer actieve bewoners, die heel goed begrijpen dat je iedere euro maar één keer kunt uitgeven. Met het online platform konden bewoners projectvoorstellen doen en stemmen op wat ze het allerbelangrijkst vonden voor de wijk. Vervolgens hebben we vanuit de gemeente gekeken wat er mogelijk was. Natuurlijk is niet alles financieel haalbaar, maar wat wel haalbaar was is verwerkt in het gebiedsplan. Op die manier proberen we de transparantie over besluitvorming en eigenaarschap bij bewoners en andere partners te vergroten. ”

Dat betekent overigens niet dat de gemeente nu achterover kan leunen, benadrukt Reuten. “Dat is in de praktijk helemaal niet zo, wij moeten dit wel faciliteren. Het gaat de gemeente erom dat bewoners zelf vaak heel goed weten waar de problemen zitten bij het leven in hun buurt. Wij hebben de ervaring dat als mensen zelf uitleggen waarom ze ergens achter staan of hart hebben voor een project, het enthousiasme in de buurt vaak ook veel groter wordt dan wanneer alleen de overheid bepaalt.”

De grootste uitdaging voor de wijk ziet Reuten op dit moment voornamelijk in de toename van het aantal jeugdigen. Ruim 7.000 inwoners van IJburg zijn op dit moment tussen de 0-18 jaar, dat is maar liefst een derde van alle bewoners. De komende jaren zal dat alleen maar toenemen. “Gezien het grote aantal jeugdigen bestaat het risico dat tegenstellingen tussen jongeren en volwassenen op IJburg toenemen. We vinden het belangrijk dat alle jeugdigen talenten kunnen ontwikkelen. Daarom zetten we de komende jaren in op de uitbreiding van bijvoorbeeld sportvoorzieningen. Dat doen we door te kijken naar hoe je gebouwen flexibel kunt gebruiken. Zijn er nog bestaande gebouwen die we kunnen inzetten? Waar kunnen we extra speelplaatsen in de buurt creëren? Daar moet de buurt in meegroeien.”

Reuten vertelt hoorbaar enthousiast over de plannen en de online inventarisatie. Dat heeft ook te maken met zijn eigen ideaalbeeld, laat hij vallen. “Mijn ideaal is eigenlijk dat je helemaal niet meer aan de vaste cyclussen vastzit van inventarisatie naar gemeentebegroting en plan voor het komende jaar. Liefst zou ik op de onverwachte momenten waarop er problemen ontstaan in de wijk willen kunnen reageren en flexibel willen zijn.” IJburg is daar wat hem betreft naar onderweg, en ook voorloper in. “Met de online tool die nu ontwikkeld is zou ik midden in het jaar ook willen polsen of we nog op de goede weg zijn samen, zodat we de plannen kunnen bijsturen, mocht dat nodig zijn.”

Colofon

Concept en realisatie:
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@EttMedia

I: www.skitter.nl
T: 050 750 15 91

Teksten en redactie:
&Teksten in samenwerking met de in de redactie genoemde organisaties.

Vormgeving:
Skitter, Groningen

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits ETT Media hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media is niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear