Energie van de zon

Zonne-energie opwekken kan op verschillende manieren. In de gemeente Wijchen zetten we de komende tijd volop in op het realiseren van zonnepanelen op daken van bedrijven. Ook stimuleren we inwoners om zonnepanelen op hun eigen dak te leggen. Hiermee verminderen we de uitstoot van het broeikasgas CO2. Zonnepanelen op het dak is dubbel gebruik van de ruimte. Toch kan onze gemeente niet energieneutraal worden met alleen zonnepanelen op daken.
Niet elk dak is geschikt en niet iedereen heeft de financiële ruimte om zonnepanelen te kopen. Er komen daarom ook zonneparken. De gemeente Wijchen vindt het belangrijk dat iedereen kan profiteren van deze zonneparken. Het betrekken van de omgeving bij de plannen en ervoor zorgen dat inwoners kunnen meedoen en meepraten, is daarom een belangrijke voorwaarde voor het aanleggen van een zonnepark.

‘Zonne-energie uit eigen zak’

Het begon allemaal in 2015. 3 mannen uit Wijchen hadden als doel om onder andere woonzorgboerderij de Hagert energiezuiniger te maken. Dat leidde tot de oprichting van Energiecoöperatie Leur. Het eerste project was de Hagert. Hier zijn 200 zonnepanelen in de wei geplaatst. De panelen zijn betaald door de coöperatieleden.

Samenwerking

Maar hier bleef het niet bij. Na de zorgboerderij volgden meer projecten. Zoals ’t Mozaïek, sporthal Arcus, Suikerberg en ’t Achterom. Allard van Krevel is voorzitter en één van de vrijwilligers. “Inmiddels hebben we 5 projecten gedaan. Waarvan 4 samen met de gemeente Wijchen. We hebben ongeveer 160 leden waarvan de meesten deelnemen aan de projecten.”

Verdienen

Leden kunnen voor € 300,00 een aandeel kopen voor een bijdrage aan een zonnepanelenproject. Zo helpen ze mee om meer duurzame energie op te wekken. Maar daarnaast verdienen de leden ook geld. “Bij ons krijg je meer dan bij de bank, hoor”, lacht Allard. “Voor een aandeel krijg je ieder jaar een bedrag van ongeveer € 35,00 terug. En dat vijftien jaar lang.”

Bankhoef

De Energiecoöperatie werkt graag samen met de gemeente. “Ons doel is zoveel mogelijk zonnedaken aanleggen om de energietransitie te versnellen.” Op dit moment werkt de coöperatie aan een groter zonneproject: Bankhoef. “Dat project is anders opgezet. We werken samen met bedrijf Pure Energie en zijn ieder voor 50 % eigenaar. De investering van 12 miljoen is fors. We hebben hiervoor een projectleider in dienst. Zo’n grote klus doe je er niet even bij. Het duurt ook nog een paar jaar voor het zonnepark er staat.”

Naast Bankhoef kijkt de coöperatie ook alweer naar nieuwe kleinere projecten. “In het najaar weten we meer. Dat is ook het moment waarop leden mee kunnen doen.” Heb je zin om mee te doen, houd dan de website www.energiecooperatieleur.nl in de gaten.

Zon is gratis

Acht jaar geleden legde Toon Janssen het dak van zijn schuur al vol met 16 zonnepanelen. “Hiermee zorgen we voor onze eigen stroom. We hebben dus geen stroom meer nodig van een energieleverancier. Zo helpen we mee aan een duurzaam Nederland”, begint Toon. “Zon is nog altijd gratis! Eigenlijk zou iedereen een dak met zonnepanelen moeten hebben.” Toon is een groot fan van zonne-energie. Daarom werkt hij via de werkgroep Leefbaarheid Hernen/Leur mee aan zonneparken Kampbroek en Bankhoef.

Zonneparken

Vanuit de werkgroep heeft Toon overleg met de gemeente en met inwoners. “Wij houden bewoners zo goed mogelijk op de hoogte over de zonneparken. Ook als er vragen of zorgen zijn, kunnen mensen bij ons terecht.” Met de zonneparken levert de gemeente Wijchen een grote bijdrage aan de hoeveelheid duurzaam opgewekte elektriciteit. Maar Toon zou graag zien dat alle daken zonnepanelen kregen. “We hebben zoveel gebouwen met platte daken die erg geschikt zijn voor zonnepanelen.”

Denk je erover na om zonnepanelen op je dak te leggen? Dan kun je bij de gemeente informeren naar de mogelijkheden voor een lening of advies. Maar je kunt ook terecht bij de werkgroep Leefbaarheid Hernen/Leur: “Wij helpen je graag verder”, lacht Toon.

Feiten en cijfers:
zonnepanelen op gebouwen van de gemeente

16 gebouwen met zonnepanelen
3.769 zonnepanelen
719.232 kWh opbrengst per jaar
Energie voor 266 gemiddelde huishoudens

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear