Samen op zoek naar duurzame warmte

De overstromingen in Limburg deze zomer laten zien dat ons klimaat verandert. Dat komt doordat er steeds meer broeikasgassen in de lucht komen. CO2 is zo’n gas. Die gassen veroorzaken wij zelf. Door autorijden en vliegen, maar ook door het verwarmen van onze huizen en gebouwen. We maken dan gebruik van ‘fossiele brandstoffen’, zoals aardolie en aardgas. Deze brandstoffen veroorzaken het ‘broeikaseffect’, waardoor de aarde opwarmt. Dat wil de gemeente samen met inwoners veranderen. Door bijvoorbeeld huizen anders te verwarmen.

Nieuwe manieren

Nu gebruiken we aardgas, maar het kan ook anders. Zoals met een warmtepomp, groen gas of een warmtenet. Niet ieder huis is hiervoor geschikt. Met een elektrische warmtepomp verwarm je je huis op een lage temperatuur. Maar je hebt een goed geïsoleerd huis nodig. Warmtenetten maken gebruik van restwarmte van een fabriek in de buurt of warmte uit vuilverbranding. Een goed geïsoleerd huis is dan niet echt nodig. Ook kan het bestaande gasnet gebruikt worden voor groen gas of waterstof. Welke manier van verwarmen geschikt, is zoekt de gemeente uit met onderzoeksbureau Royal Haskoning DHV.

Onderzoek

Het belangrijkste is dat warmte voor iedereen betaalbaar blijft. Vóór 2030 wil de gemeente Wijchen weten wat kan. In Wijchen-Zuid doet de gemeente al wat vooronderzoek. Wat voor huizen staan daar? Wat zijn de wensen van bewoners? Wat kunnen bewoners zelf doen om hun huis energiezuiniger te maken? Ron Josten, adviseur bij gemeente Wijchen: “Samen met inwoners gaan we kijken wat de beste oplossing is om hun huizen te verwarmen. We staan samen voor een grote uitdaging.”

Heb je op dit moment een vraag over jouw woning en wat je kunt doen?

Neem contact op met het Loket Duurzaam Wonen Plus. Loket Duurzaam Wonen Plus is elke donderdagmiddag tussen 13.30 en 17.00 uur open in het Huis van de gemeente in Wijchen. Via telefoonnummer 088 432 7000 kun je een afspraak maken om langs te komen. Of stel je vraag via [email protected]
Op www.duurzaamwonenplus.nl/wijchen vind je ook meer informatie.

Tussen Kasteel en Wijchens Meer

‘Een groen verhaal dat klopt op alle vlakken’

Het Kasteel en het Wijchens Meer: twee parels in ons dorp die nu nog nauwelijks met elkaar verbonden zijn. Daar komt verandering in, want er ligt een plan om hier een aantrekkelijk gebied van te maken. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Wethouder Geert Gerrits en projectleider Ronald van Ommen van Ter Steege Gebiedsontwikkeling vertellen erover.

Het gebied tussen Kasteel en Wijchens Meer moet over een paar jaar een aanwinst zijn voor bewoners, bezoekers en ondernemers. “En een aangename plek om elkaar te ontmoeten in een dorpse sfeer”, vertelt wethouder Gerrits. “Met dit project kan de gemeente ook een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. De lat ligt hoog als het gaat om onze groene ambities.”

Van energie tot bereikbaarheid

Gebiedsontwikkelaar Ter Steege heeft veel kennis van duurzaam bouwen. Van Ommen: “Dat draait om zaken als circulariteit, energie, biodiversiteit en klimaatadaptatie. We denken bijvoorbeeld ook na over bereikbaarheid. Hoe kunnen we mensen stimuleren om met de fiets en te voet naar het centrum te komen? We willen de auto niet weren, maar wel zoveel mogelijk uit het zicht houden. Zo is er meer ruimte voor groen.” Ook een abonnement op een elektrische deelauto is een mogelijkheid.

Veel groen

Er ligt inmiddels een eerste ontwerp klaar. Het wordt een gebied met veel groene plekken in de straten en pleinen.

Dit is goed voor de biodiversiteit, omdat het vlinders, bijen en vogels aantrekt. “Ook zorgt het voor schaduw en een aangename luchtvochtigheid”, zegt Van Ommen. Nieuwe gebouwen worden energiezuinig. Verder is er aandacht voor vernieuwende manieren om energie op te wekken, zoals met oppervlaktewater van het Wijchens Meer. Of dit haalbaar is, wordt nog onderzocht.

Meedenken?

Een echte blikvanger wordt het Paviljoen. Deze volledig circulaire ontmoetingsplek wordt gebouwd met onder andere materialen uit het voormalig gemeentekantoor. Inwoners en ondernemers kunnen meedenken over de invulling van het gebouw. Dat geldt trouwens voor het totale project. Gerrits: “We gaan met mensen in gesprek op allerlei manieren, van nieuwsbrieven tot klankbordgroepen. Iedereen moet zich prettig voelen bij het plan. Dat vraagt om een zorgvuldige aanpak. We gaan niet alleen een prachtig groen verhaal maken; ook op alle andere vlakken moet het kloppen.”

Meer informatie: www.tkwm.nl
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear