Groente-, fruit- en tuinafval scheiden, hoe zit het ook alweer?

Vooral groente-, fruit- en tuinafval, ook wel gft-afval, kunnen we beter scheiden. Dit doe je in de groene gft-container. Bijvoorbeeld restjes van vlees, vis of eten dat je niet meer opeet. Wist je dat van de 117 kilo restafval die we in 2020 per inwoner overhielden, 27 kilo bij het gft-afval hoort? Doe ook mee met beter afval scheiden. Gft, daar winnen we mee!

Tip! Zet een klein bakje met een deksel op het aanrecht zodat je daar de schillen in kunt doen als je fruit eet of aan het koken bent. Dan kun je alles aan het einde van de dag in de containers doen. Scheelt weer heen en weer lopen! Vind je het niet fris dat het bakje op het aanrecht staat? Met een stukje krant, keukenpapier of koffiefilter op de bodem voorkom je vieze geurtjes. En het bakje is schoner als je hem leegt.

Twijfel je of iets bij het gft-afval mag?

Check de afvalwegwijzer op www.dar.nl/afvalwijzer of in de Dar app.

Wist je dat we per persoon in 2020…

▲ 150 kilo gft-afval scheidden?
▲ 34 kilo plastic+ scheidden?
▲ 60 kilo papier en karton scheidden?
▲ 6 kilo textiel scheidden?
▲ 117 kilo restafval overhielden?


Nieuwe campagne laat jonge generatie Wijchenaren aan het woord

Hoe neem jij goed afscheid van je afval?

Vraag 10 Wijchenaren wat ‘duurzaamheid’ betekent en je krijgt evenveel verschillende antwoorden. Maar waar ze het gauw over eens zullen zijn, is dat we ook straks, over ‘tig’ jaar, hier nog gewoon lekker willen leven. Samen – mens, dier én natuur. En dat gaat niet vanzelf. Daar moet je wel wat voor doen…

Dat begint met kleine dingen, zoals je afval scheiden. Dat doen we al jaren en het gaat steeds beter. Gelukkig, want goed gescheiden afval blijft goed nieuws. Het werkt voor onze gezamenlijke portemonnee. Omdat het kosten bespaart en zelfs geld oplevert. En het werkt ook voor ons eigen mooie stukje Nederland, waar we dan langer samen van kunnen genieten. Als we maar bewust omgaan met ‘wat we achterlaten’.
Met goed afval scheiden, valt daarom veel te winnen. Dus daar zetten we op in. Op beter afscheid nemen van je afval. En om nóg meer Wijchenaren mee te laten helpen, komt er straks een opvallende campagne. In ons straatbeeld, en op social media. Met een hoofdrol voor een nieuwe generatie Wijchenaren. En voor hún antwoord op die vraag: hoe neem jij goed afscheid? Want eerlijk is eerlijk: het valt niet altijd mee. Dus vertel ons: wat wil jij achterlaten? Benieuwd naar hun verhalen? Je ziet en hoort ze vanaf dit najaar!

Luiers en incontinentiemateriaal gratis scheiden

Gezinnen met jonge kinderen en mensen die incontinentiemateriaal gebruiken kunnen binnenkort nog meer afval scheiden! Op 1 november starten we met het gratis gescheiden inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal. Dit afval gaat nu nog bij het restafval. Dat is ongeveer 10 kilo van de 117 kilo restafval die we gemiddeld per persoon overhouden. Het is een mooie stap dat we luiers en incontinentiemateriaal binnenkort ook apart kunnen scheiden. Want vieze luiers, frisse winst.

Hoe werkt het?

Ga voor alle informatie alvast naar www.dar.nl/luiers


Afval scheiden, makkelijker gezegd dan gedaan?

Heb je dat ook? Je wilt je best doen en een bijdrage leveren aan een betere wereld door je afval keurig te scheiden. Maar wat moet nu in welke bak? Is dit nu plastic of restafval? Mag het bij het gft of juist niet? Soms duizelt het mij.

Afval beter scheiden

Gelukkig is er de Dar app. In de app zie je precies welk afval in welke container mag. Dat maakt afval scheiden veel makkelijker. We hebben in Wijchen namelijk nog wel wat te winnen op het gebied van afval scheiden. In nog teveel restafval zit afval wat eigenlijk een grondstof is. Bijvoorbeeld papier, glas of gft. Dat is zonde want het zijn waardevolle grondstoffen. Daarom starten we een publiciteitscampagne.

Minder restafval

Door afval beter te scheiden hebben we meer herbruikbare grondstoffen. En we besparen op het verbranden van afval. De techniek is nu zo ver dat we ook luiers en incontinentiemateriaal kunnen verwerken tot een nieuwe grondstof. Daarom starten we 1 november 2021 met het apart inzamelen van dit afval. In de gemeente Wijchen komen 11 containers speciaal voor luiers en incontinentiemateriaal. Dit zorgt voor een stuk minder afval in de restafvalcontainer.

Seintje van de Dar app

Wist je dat de Dar app je ook een seintje kan geven wanneer Dar welk afval ophaalt? Heel handig! Zeker, omdat we vanaf 2022, een keer in de 4 weken restafval aan huis ophalen. Voor januari 2022 krijg je daar nog bericht over.

Afval scheiden is niet zo moeilijk als we soms denken. Ook jij kunt het!

Paul Loermans
wethouder milieu, natuur en landschap.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear